Δ. ΓΕΛΑΛΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

γελαληςΤην Πέμπτη 13.03.2014 συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή για την κατάργηση των προστίμων του Ν. 4174/2013 και των τόκων και προστίμων του Ν. 4224/2014 προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Στην ερώτηση απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι με την προηγούμενη νομοθεσία υπήρχαν πολλά και υψηλά πρόστιμα ενώ με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν.4174/2013) τα πρόστιμα είναι πιο χαμηλά και έχουν περιοριστεί οι περιπτώσεις τυπικών παραβάσεων.

Στις συγκεκριμένες επισημάνσεις του βουλευτή για το άρθρο 54 πρόστιμα 1.000 και 2.500 ευρώ, το άρθρο 57 πρόστιμα μετά την παρέλευση δύο μηνών, ενός έτους, δύο ετών και το άρθρο 59 πρόστιμα ίσα με το ποσό του φόρου που δεν αποδόθηκε, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση αλλά γενικόλογα είπε ότι έχουν εντοπιστεί κάποιες περιπτώσεις που χρειάζονται τροποποιήσεις και θα προβούν άμεσα σε διορθώσεις των περιπτώσεων αυτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε από την αρχή προειδοποιήσει ότι ο νέος Κώδικας είναι πρόχειρος και αποσπασματικός και να που τώρα δικαιώνεται. Η αγορά όμως είναι ανάστατη από την έναρξη εφαρμογής του.

Σε ότι αφορά τους τόκους και τα πρόστιμα του Ν. 4224/2013 ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκε μόνο στους τόκους που είναι μικρότεροι από τις προσαυξήσεις που ίσχυαν στο παρελθόν αλλά επιμελώς παρέλειψε να αναφέρει τα νέα πρόστιμα που συνοδεύουν τους τόκους.

Στη δεύτερη ερώτηση που αναφερόταν στο ότι η φοροδιαφυγή δεν πατάσσεται με εξοντωτικά πρόστιμα, ο Υφυπουργός δεν κατέθεσε την άποψή του και δεν έδωσε καμιά απάντηση. Το μόνο που ανέφερε είναι το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταψηφίσει όλους τους παραπάνω νόμους και πως αυτό είναι μη εποικοδομητικό, διότι υπήρχαν και θετικές διατάξεις στους νόμους αυτούς. Πέρα από την πεποίθηση ότι ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί μία βιαστική, πρόχειρη και ελλιπή μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας, πώς είναι δυνατό ο ΣΥΡΙΖΑ να συμφωνήσει σε ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος, χωρίς καμιά διαβούλευση με τους φορείς, κάτω από τις πιέσεις της Τρόικας; Αυτός ο Κώδικας δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά οδηγεί σε πλήρη απορύθμιση τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό!

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com