Χθες το βράδυ η Βουλή πέρασε το πολυνομοσχέδιο, η διάταξη του οποίου για τα αυτοκίνητα περιλαμβάνει αλλαγές στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ, στα αναπηρικά οχήματα, στα εταιρικά αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας, στα πρόστιμα για τα διπλοκάμπινα που έχουν διασκευαστεί αλλά και στα οχήματα που κατάσχονται από τον πρώην ΟΔΔΥ…
Ωστόσο το Οικονομικό Επιτελείο αποφάσισε πως οι ρυθμίσεις που αφορούν την μείωση των Τεκμηρίων Διαβίωσης και κατ’ επέκταση του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης, στην κατάργηση του Φόρου Πολυτελείας, στα Τέλη Κυκλοφορίας, στην υποχρεωτική ασφάλιση των εταιρικών ΙΧ αλλά και εκείνων που έχουν στις εκθέσεις τους οι έμποροι μεταφέρονται σε άλλο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, αποδείκνυοντας πως για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο ως δυνατό χαρτί λίγο πριν τις ευρωεκλογές αλλά και τις δημοτικές εκλογές.
Εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ
Τέλος σε μια τεράστια αδικία βάζει η 4η παράγραφος στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή βάσει της οποίας στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ η εφορία θα λαμβάνει υπόψιν την πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ και όχι την αντίστοιχη της Ελλάδας.
Δηλαδή αν ένα αυτοκίνητο έχει εισαχθεί στην Ελλάδα το 2009 και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά σε κάποιο άλλο κράτος-μέλος το 2003 τότε ο ιδιοκτήτης τους θα έχει έκπτωση τεκμηρίου 50% ενώ αν κινείται με κινητήρα από 2 λίτρα και άνω δεν θα του επιβληθεί Φόρος Πολυτελούς Διαβίωσης. Η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει για το οικονομικό έτος 2014 που σημαίνει πρακτικά για την χρήση του 2013.
Στο νομοσχέδιο πάντως αναγράφεται χαρακτηριστικά πως:
Συμπλήρωση φορολογικών ρυθμίσεων σχετικά με το έτος πρώτης κυκλοφορίας των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων
1. α. Προστίθεται στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ.1 του άρθρου 16 του ν.2238/1994, οι λέξεις «ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ» μετά τις λέξεις «στην Ελλάδα».
β. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει για το οικονομικό έτος 2014.
2. α. Προστίθεται στο δεύτερο εδάφιο της περ. γ΄ της παρ.1 του άρθρου 31 του ν.4172/2013, οι λέξεις «ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ» μετά τις λέξεις «στην Ελλάδα».
β. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει για εισοδήματα που αποκτώνται από 1.1.2014 και επόμενα.
3. α. Προστίθεται στο τρίτο εδάφιο της περ. β΄ της παρ.1 του άρθρου 44 του ν. 4111/2013, οι λέξεις «ή σε χώρα της Ε.Ε./ΕΟΧ» μετά τις λέξεις «στην Ελλάδα».
β. Η διάταξη της παραγράφου αυτής ισχύει για το οικονομικό έτος 2014 και για εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 και επόμενα.
Αναπηρικά ΙΧ
Ένα επίσης μεγάλο θέμα που είχε προκύψει στην αγορά αφορούσε στα αναπηρικά αυτοκίνητα καθώς τα άτομα με αναπηρίες εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των ιατρών αλλά και των αλλαγών στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αφορολόγητα ειδικά οχήματα. Το θέμα λύνεται στο νομοσχέδιο και ειδικότερα αναγράφεται: Ρυθμίσεις φορολογικών και τελωνειακών θεμάτων για τα οχήματα των ατόμων με αναπηρίες
1. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του ν.1798/1988 (Α’ 166) προστίθεται εδάφιο ως εξής:
«Εξαιρετικά, για το έτος 2014, γίνονται δεκτές, με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του Δημοσίου, οι αιτήσεις για τη χορήγηση των προβλεπόμενων απαλλαγών του άρθρου 1 του ν.490/1976 (Α’ 331) με την προϋπόθεση ότι οι αιτούντες έχουν υποβάλει αίτημα παραπομπής στα ΚΕ.Π.Α. για την έκδοση ιατρικής βεβαίωσης, κατ’ εφαρμογή της αριθμ. Δ.18 Α 5038263 ΕΞ 2013/24-10-2013 ΚΥΑ (ΦΕΚ 2710/Β’), το έτος 2013 ή στην Α.Σ.Υ.Ε. το 2014. Στην περίπτωση που συνεπεία της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης του ΚΕ.Π.Α. ή της Α.Σ.Υ.Ε., η οποία προσκομίζεται στις αρμόδιες αρχές εντός τριάντα ημερών από την έκδοσή της και το αργότερο μέχρι 31.10.2014 για την αντιστοίχιση των παθήσεων σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις του άρθρου 5 του παρόντος, οι αιτούντες δεν δικαιούνται τις απαλλαγές επιβάλλονται σε αυτούς, χωρίς την επιβολή προστίμου ή προσαυξήσεων, οι υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων δασμοί, φόροι, εισφορές, δικαιώματα και τέλη ταξινόμησης και κυκλοφορίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Ειδικότερα για τους αναπήρους με πλήρη παράλυση των κάτω άκρων (παραπληγία) ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό γίνονται δεκτές για τα έτη 2013 και 2014 οι εκδοθείσες θετικές γνωματεύσεις των κατά το χρόνο έκδοσης αυτών αρμοδίων οργάνων για τη χορήγηση των προβλεπόμενων 216 απαλλαγών του άρθρου 1 του ν.δ. 490/1976, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.»
Διάβασε το πλήρες άρθρο ΕΔΩ