ΤΟΝ ΒΑΣΑΝΙΖΑΝ 2,5 ΩΡΕΣ ΜΕΧΡΙ ΘΑΝΑΤΟΥ

Κλεισμένος επί 2,5 ώρες με τους βασανιστές του σε ένα κελί χωρίς κάμερες, για να μην αποτυπωθεί η κρατική βαρβαρότητα, ο Ιλία Καρέλι υπέστη τη φονική βία 10 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας, που πέρασαν από το κολαστήριο για να τον… περιποιηθούν…

Προηγουμένως είχε, όπως όλα δείχνουν, κακοποιηθεί και στις Φυλακές Μαλανδρίνου, αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα της Ιτέας.

Η δολοφονία του Ιλία Καρέλι, που προκλήθηκε από μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια -υπέστη και φάλαγγα- και ενώ βρισκόταν υπό τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη κρατικών λειτουργών, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρέχει η πολιτεία σε έγκλειστους και υπαλλήλους και αποτυπώνει την πλήρη χρεοκοπία του λεγόμενου σωφρονιστικού συστήματος.

Η έρευνα, μέχρι στιγμής, έχει οδηγήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Αμφισσας Ν. Αντωναράκο, που αφορούν τα κακουργήματα του βασανισμού με αποτέλεσμα τον θάνατο, του απλού βασανισμού και της βαριάς σκοπούμενης βλάβης.

Στρέφονται κατά 15 σωφρονιστικών υπαλλήλων της Νιγρίτας και κατά παντός υπευθύνου για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους του Μαλανδρίνου και τους αστυνομικούς της Ιτέας. Για τους τελευταίους οι διώξεις θα προσωποποιηθούν κατά την πορεία της ανάκρισης, ενώ ο κ. Αντωναράκος έχει ζητήσει και την έκδοση 8 ενταλμάτων σύλληψης κατά υπαλλήλων των Φυλακών της Νιγρίτας.

Είναι εντυπωσιακό ότι ανάμεσα σε αυτούς για τους οποίους ζητείται η σύλληψη φέρεται ότι είναι και ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των Φυλακών Νιγρίτας Χάρης Κονσολίδης, ο οποίος νοσηλεύεται στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών από το μεσημέρι της Δευτέρας, «μετά από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε», όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Ενωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας Π. Ροδόπουλος, «κατά τη διάρκεια της πολύωρης προανάκρισης που διενεργείται από το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη».

Ο… νομιμόφρων

Ηταν αυτός ο οποίος με δηλώσεις του σε τηλεοπτικά κανάλια εμφανιζόταν ως εγγυητής της νομιμότητας, ισχυριζόμενος ότι ο Καρέλι όταν έφθασε στη Νιγρίτα ήταν ήδη χτυπημένος και οδηγήθηκε αμέσως στην απομόνωση, χωρίς να έλθει σε επαφή με κανέναν. Ομως, το υλικό που κατέγραψε η κάμερα που βρίσκεται στο διάδρομο των Φυλακών της Νιγρίτας τον διαψεύδει.

Δείχνει σωφρονιστικούς υπαλλήλους το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης να βάζουν τον Καρέλι σε κελί που δεν είχε κάμερα και 2,5 ώρες μετά, να τον βγάζουν δύο υπάλληλοι των φυλακών σέρνοντας έξω από το κελί. Πάντως και ο ιατροδικαστής φέρεται να κατέθεσε ότι το κάταγμα στο στέρνο, που προήλθε από φονικό χτύπημα, ήταν σύγχρονο του θανάτου του Καρέλι.

Επίσης, μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο διευθυντής των Φυλακών Νιγρίτας Σερρών που διώκεται για υπόθαλψη εγκληματία.

Εγκυρες πληφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε άτυπη προφορική ομολογία σωφρονιστικού υπαλλήλου της Νιγρίτας στους άνδρες του Τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που αποτέλεσε και την αρχή των αποκαλύψεων για τα βασανιστήρια που υπέστη ο κρατούμενος.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ