Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βγει ο Αντώνης Σαμαράς από το κάδρο επιδόθηκε το μέγαρο Μαξίμου χθες, ρίχνοντας στον Καιάδα το μέχρι χθες -κυριολεκτικά και μεταφορικά- «δεξί χέρι» του πρωθυπουργού, Τάκη Μπαλτάκο…
Την ώρα που η Χρυσή Αυγή έδινε στη δημοσιότητα το βίντεο με το διάλογο Μπαλτάκου-Κασιδιάρη, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βρισκόταν στη Συγγρού, όπου προήδρευε σύσκεψης με τους βουλευτές του Λεκανοπεδίου και κομματικά στελέχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ο κ. Μπαλτάκος εκλήθη στο μέγαρο Μαξίμου από τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη. Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η παραίτησή του προκειμένου να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, ο οποίος απέφυγε να τον δει προσωπικά και εξερχόμενος των γραφείων της Ν.Δ. δήλωσε πως δεν γνωρίζει το θέμα «αλλά αν είναι έτσι δεν έχει θέση στην κυβέρνηση ο κ. Μπαλτάκος». Σε μία ώρα, ο κ. Μπαλτάκος ανακοίνωσε την παραίτησή του από το αξίωμα του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.
Προκειμένου να δικαιολογηθεί, υποστήριξε πως όσα είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον κ. Κασιδιάρη – ότι δηλαδή οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εν γνώσει του κ. Σαμαρά παρενέβησαν στο έργο της Δικαιοσύνης προσδοκώντας πολιτικά οφέλη από τη δίωξη της Χ.Α.- τα είπε μόνο και μόνο για να απαλλαγεί ο ίδιος από τις πιέσεις που δεχόταν από τον κ. Κασιδιάρη, ο οποίος τον κατηγορούσε πως συμμετείχε σε συνωμοσία εναντίον της Χ.Α. Ισχυρίστηκε επίσης ότι είχε συχνά τυχαίες συναντήσεις με βουλευτές της Χ.Α. λόγω της γειτνίασης των γραφείων της στη Βουλή με το δικό του. Υποστήριξε, τέλος, πως λίγο καιρό μετά τη συζήτηση, που μαγνητοσκόπησε ο κ. Κασιδιάρης, όταν προέκυψαν νεότερα στοιχεία είπε στο βουλευτή της Χ.Α., παρουσία μαρτύρων, ότι δεν υπάρχει σκευωρία εναντίον τους.
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά άδειαζαν στη συνέχεια τον κ. Μπαλτάκο, προσπαθώντας να του φορτώσουν την αποκλειστική ευθύνη για να προστατέψουν τον πρωθυπουργό. Κατηγορούσαν ειδικότερα τον παραιτηθέντα γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για προσωπικές στρατηγικές και για αυτονόμηση, χωρίς να απαντούν στο ερώτημα γιατί δεν είχε διαχωρίσει τη θέση του το μέγαρο Μαξίμου όταν ο κ. Μπαλτάκος έκανε τις δηλώσεις περί αντικομμουνισμού ή όταν φερόταν να εξετάζει ως ενδεχόμενο τη συγκυβέρνηση με τη Χ.Α.
Σχολίαζαν μόνο πως ο κ. Μπαλτάκος είχε επαρκείς θεσμικές γνώσεις, για αυτό και τοποθετήθηκε στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης, αποδείχθηκε όμως πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί πολιτικά το αξίωμα αυτό.
Λες και μόλις χθες ανακάλυψαν ότι ο κ. Μπαλτάκος ήταν ο ακροδεξιός θεματοφύλακας του μεγάρου Μαξίμου και εισηγητής της προσέγγισης με τη Χ.Α., η οποία επισήμως εγκαταλείφθηκε μόνον μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν αποκαλύφθηκε η εγκληματική δράση του νεοναζιστικού μορφώματος και το πρωθυπουργικό επιτελείο διαπίστωσε πως το παιχνίδι με τη Χ.Α. δεν ήταν εύκολα ελέγξιμο και διαχειρίσιμο.
enet.gr