Ο μύθος λέει ότι το να σηκώνεις το ποτήρι και να εύχεσαι για την υγεία των παρευρισκομένων ξεκίνησε στην αρχαία Ελλάδα και στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν πράγματι ήθελαν να διασφαλίσουν ότι αυτό που θα έπιναν δεν ήταν δηλητηριασμένο…
Τα χρόνια κύλησαν και η πρόποση έγινε κοινό κτήμα πολλών λαών, σε διαφορετικές όμως, εκδοχές. Εδώ, θα διαβάσετε για τους τρόπους με τους οποίους κάνουν πρόποση άλλοι λαοί της Ευρώπης, για να ξέρετε τι θα κάνετε σε περίπτωση που βρεθείτε σε ένα βόρειο, κεντρικό ή νοτιοευρωπαϊκό τραπέζι.
1. Φινλανδία – «Kippis»
Οι Φιλανδοί είναι πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στον τρόπο της πρόποσης: μόνο ο οικοδεσπότης ή η οικοδέσποινα θα κάνουν πρόποση και οι παριστάμενοι πρέπει να τον/την κοιτούν κατά πρόσωπο. Σηκώνετε το ποτήρι σας μετά την ολοκλήρωση της πρόποσης και φωνάζετε «Kippis».
2. Δανία – «Skål»
Στη Δανία αντιμετωπίζουν επίσης, την πρόποση με τη δέουσα σοβαρότητα: οι καλεσμένοι δε δικαιούνται να κάνουν πρόποση προς τους οικοδεσπότες, ούτε προς κάποιον μεγαλύτερό τους, μέχρι εκείνοι να κάνουν πρόποση πρώτοι. Ποτέ μη γευτείτε το ποτό σας μέχρι ο οικοδεσπότης να πει «Skål».
3. Γαλλία – «Santé»
Οι Γάλλοι -όπως κι εμείς- εύχονται να διατηρήσουν την υγεία τους, λέγοντας «Santé» ή απαντώντας «A la votre». Επιπλέον κατά τη διάρκεια της πρόποσης, πρέπει να κοιτάζεστε στα μάτια και να μην έχετε σταυρωμένα τα χέρια σας – εκτός αν θέλετε να ρισκάρετε να έρθετε αντιμέτωποι με 7 χρόνια κακού σεξ, όπως λένε οι προλήψεις…
4. Γερμανία – «Prost»
Οι Γερμανοί αγαπούν τόσο πολύ την μπύρα τους που έχουν ειδική πρόποση για αυτή: «Prost». Για το κρασί θα πουν «Zum wohl», ενώ και οι δύο φράσεις σημαίνουν «στην καλή υγεία σου». Τσουγκρίστε το ποτήρι σας με όλους όσοι βρίσκονται γύρω σας, κοιτώντας τους στα μάτια.
5. Σουηδία – «Skal»
Ο μοντέρνος τρόπος πρόποσης ανάγεται στους Βίκινγκς, όταν οι πολεμιστές περνούσαν ένα άδειο κρανίο ο ένας στον άλλο. Γι’ αυτό και σήμερα πρέπει να κοιτάξετε διαδοχικά στα μάτια όλους τους παρόντες, ώστε να εκφράσετε το σεβασμό σας. Εκείνος που κάνει την πρόποση λέει «Skal» και ξανακοιτάει στα ματιά πριν κατεβάσει το ποτήρι.
6. Ισπανία – «Salud»
Οι περισσότεροι Ισπανοί θα πουν απλά «Salud», αλλά στην Καταλονία συγκεκριμενοποιούν την ευχή τους λίγο περισσότερο, με τους άντρες συνδαιτυμόνες να λένε: «Salut I força al canut» ή «υγεία και δύναμη στο “σωλήνα” σου».
7. Ιταλία – «Cin-cin»
Τυπικά, ο οικοδεσπότης είναι ο πρώτος που κάνει πρόποση και οι τιμώμενοι καλεσμένοι ανταποδίδουν αργότερα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Το «Salute» είναι η κατάλληλη πρόποση σε επίσημο πλαίσιο, ενώ το «Cin-cin» θα ακουστεί μεταξύ φίλων.
8. Ουγγαρία – «Egészségére!»
Αντίθετα με ό, τι συμβαίνει συνήθως, στην Ουγγαρία είναι ο επίτιμος καλεσμένος εκείνος που κάνει πρώτος πρόποση: κοιτάζουμε στα μάτια, σηκώνουμε το ποτήρι και ευχόμαστε «Egészségére!» που σημαίνει «στην υγεία σας», πίνουμε μια γουλιά και ξανακοιταζόμαστε στα μάτια πριν κατεβάσουμε το ποτήρι, χωρίς να τσουγκρίσουμε. Αν έχετε πιει αρκετά, αφήστε το ποτήρι σας μισογεμάτο, γιατί αν αδειάσει τελείως, κάποιος από τους άρρενες συνδαιτυμόνες θα σας το ξαναγεμίσει.
9. Πολωνία – «Na zdrowia»
Κατά τη διάρκεια ενός γεύματος οι προπόσεις ξεκινoύν από τον οικοδεσπότη και συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκειά του. Μερικοί οικοδεσπότες θα σταθούν όρθιοι, ενώ σηκώνουν το ποτήρι τους λέγοντας «Na zdrowia», το οποίο σημαίνει «στην υγειά σας»- αν αυτό συμβεί πρέπει να ακολουθήσετε. Μόλις ο οικοδεσπότης σηκώσει το ποτήρι του, μπορείτε να αρχίσετε να πίνετε. Το αλκοόλ συνήθως σερβίρεται σε μικρά ποτηράκια και το πίνετε μια κι έξω, όπως τα σφηνάκια.
10. Ελλάδα – «Στην υγεία μας»
Ο οικοδεσπότης θα κάνει πρώτος την πρόποση και θα ευχηθεί υπέρ της υγείας των παρευρισκομένων. «Εις υγείαν» ή «στην υγειά μας» ή ακόμα καλύτερα «γεια μας», τσουγκρίζουμε, πίνουμε! Και καλή καρδιά!