Αρθρο – παρέμβαση του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Γ. ΓΚΟΥΡΑΒΑ *
Ζούμε σε μια πόλη που διαχρονικά έχει παράδοση στον αθλητισμό , με πολλές διακρίσεις. Όλα αυτά τα χρόνια οι προσπάθειες που έχουν γίνει, ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, πολλές φορές όμως δεν υπήρχε η βούληση, το ενδιαφέρον άλλα και η “πυγμή” που θα έδινε μια άλλη δυναμική στα τοπικά αθλητικά δρώμενα.
Βασική επιδίωξη της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί και παραμένει η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Η σχέση του αθλητισμού με την ποιότητα ζωής είναι τόσο άμεση, ώστε το επίπεδο αθλητικής ανάπτυξης μιας κοινωνίας έχει καταλήξει να χρησιμοποιείται και ως δείκτης του γενικότερου πολιτισμικού επιπέδου της. Η αναβάθμιση επομένως, της αθλητικής ζωής στην πόλη μας , αποτελεί βασικό μέσο για την άνοδο της ποιότητας ζωής που εμείς φιλοδοξούμε.
Για την ικανοποίηση των αναγκών άθλησης των πολιτών μας, πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που θα στοχεύει στην υλοποίηση προγραμμάτων ‘’ Άθληση για Όλους’’ και θα αποτελούν τον προνομιακό χώρο σύνδεσης και συνέχειας των άλλων δύο πυλώνων ανάπτυξης του αθλητισμού, της σχολικής φυσικής αγωγής και του αγωνιστικού αθλητισμού.
Στόχος ενός τέτοιου εγχειρήματος, είναι να προσεγγίσει με ευαισθησία τις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, νέους, γυναίκες, ηλικιωμένους, εργαζόμενους, συνταξιούχους, άτομα με ειδικές ανάγκες) παρέχοντάς τους εναλλακτικές διεξόδους αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου τους με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση.
Οι βασικοί πυλώνες ενός αθλητικού σχεδιασμού για την πόλη μας , αποβλέπουν:
1. στην λειτουργία προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού,
2. στην υποστήριξη του σχολικού αθλητισμού,
3. στις σχέσεις του φορέα με τους αθλητικούς συλλόγους,
4. στη διαχείριση, βελτίωση και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων,
5. στην οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προσπαθεί, να αναζητήσει το ρόλο της ανάμεσα σε δύο βασικούς άξονες αθλητικής δράσης, το σωματειακό και το σχολικό αθλητισμό. Η επίσημη θεσμοθέτηση του μαζικού αθλητισμού, και η κατανόηση της ανάγκης για τη δια βίου άσκηση, δημιούργησε τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις ανάπτυξης καινοτόμων αυτοδιοικητικών πολιτικών για τον αθλητισμό.
Στη Λάρισα , πόλη με τεράστια αθλητική παράδοση τόσο στο σωματειακό, όσο και το σχολικό αθλητισμό όπως αυτός εξελίσσεται στη χώρα μας, δεν έχουν θεσμοθετηθεί σοβαρά προγράμματα ανάπτυξης των προγραμμάτων αθλητισμός για όλους.
Το θέμα όμως είναι τι γίνεται από δω και στο εξής.
Μια σημαντική πρόκληση για ένα σύγχρονο κοινωνικό Ο.Τ.Α αλλά και γενικότερα της κοινωνίας, είναι η καλύτερη αξιοποίηση και διασφάλιση των αναγκαίων αθλητικών πόρων που σε συνδυασμό με τη συνεχή προσπάθεια για βελτίωση των δυνατοτήτων του έμψυχου στελεχιακού δυναμικού υποστήριξης της αθλητικής δραστηριότητας , θα συμβάλλει ώστε η άσκηση να αποτελέσει μέρος της καθημερινής ζωής του πολίτη και παράμετρος βελτίωσης της ποιότητας της ζωής του.
Πρόθεση είναι , ο αθλητισμός να αποτελέσει μέσο για τη θέσπιση κοινωνικών υπηρεσιών που υπηρετούν των πολίτη. Ο Αθλητισμός λειτουργεί ανταποδοτικά προς την ίδια τη κοινωνία και τους πολίτες της, αφού τα οφέλη που προκύπτουν εξασφαλίζουν στις νεότερες γενιές καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Η γενικότερη αθλητική πολιτική δομείται με κέντρο τον αθλούμενο πολίτη, και αξονικά όλους τους φορείς και τις υποστηρικτικές δομές.
Η επένδυση του Δήμου στα κεφάλαια Άθληση και Νεολαία και Άθληση και Κοινωνία, θα έχει τη μορφή μιας ξεκάθαρης πρότασης για τη καλύτερη αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και της δημιουργίας αθλητικών προτύπων. Η πόλη μας πρέπει να αποκτήσει κοινή πολιτική για τη βιώσιμη ανάπτυξη και λειτουργία όλων των αθλητικών δράσεων.
Ειδικότερα, με τις βασικές αρχές υπηρετούμε και τους επιμέρους στόχους των προγραμμάτων ‘’ Άθληση για Όλους ‘’ :
1.Ύπαρξη «συνέχειας» από την προσχολική κινητική δραστηριότητα και τη σχολική φυσική αγωγή, έως την άσκηση και κίνηση στην τρίτη ηλικία.
2. Ευκαιρίες συμμετοχής σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, κοινωνική και οικονομική κατάσταση κ.λ.π.
3. Δυνατότητες επιλογών σε αθλητικές δραστηριότητες και μορφές οργάνωσης της άθλησης.
4. Παροχή υπηρεσιών άθλησης με κάλυψη όλου του έτους και κάθε ημέρας της εβδομάδας με δραστηριότητες.
5. Πλήρης εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και αξιοποίηση για δράσεις αθλητισμού και άσκησης των φυσικών μέσων και χώρων, όπως: πάρκα, δρόμοι, σχολικές εγκαταστάσεις κ.α.
6. Ύπαρξη ποιοτικών κριτηρίων και εσωτερικής αξιολόγησης των προγραμμάτων.
7. Ανάπτυξη εθελοντισμού.
8. Προβολή των προγραμμάτων και πληροφόρηση των πολιτών.
9. Ανάδειξη ειδικών αθλητικών γεγονότων (ειδικές ημέρες – ειδικές εκδηλώσεις).
10. Προώθηση μη διαδεδομένων αθλημάτων.
11. Υποστήριξη ερασιτεχνικού αθλητισμού.
12. Ισότιμη και όχι προνομιακή , πρόσβαση με νέο πλαίσιο κανόνων και κριτηρίων χρήσης των δημοτικών γυμναστηρίων.
13. Μείωση του κόστους λειτουργίας των αθλητικών υποδομών των γυμναστηρίων με εναλλακτικές μορφές πόρων.
14. Τον εξορθολογισμό του κόστους που επιβαρύνει τους συλλόγους μέσω της διαδικασίας «συνέργειας και ανταποδοτικότητας» με το Δήμο.
15. Την ενίσχυση του πρωταθλητισμού όπου υπάρχει υγιές πλαίσιο
16. Την ανάπτυξη μίας εξωστρεφούς δημοτικής πολιτικής για την ενίσχυση του Αθλητικού τουρισμού
* ο β. Γκουράβας είναι ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ, ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ