ΕΥ.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΙΓΝΙΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ

???????????????????????????????Αναστάτωση και έντονος προβληματισμός επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων της ΔΕΗ για την κυβερνητική απόφαση να πωληθεί το 30% των λιγνιτικών μονάδων σε Πτολεμαϊδα, Κοζάνη και Φλώρινα καθώς και το 30% των υδροηλεκτρικών μονάδων της επιχείρησης (πλην του Ταυρωπού). Ηδη η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να συζητηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για το κλείσιμο των πρακτορείων της ΔΕΗ σε Αγιά, Ελασσόνα, Τύρναβο, Φάρσαλα – όσον αφορά στην Π.Ε Λάρισας – αλλά και σε όλες τις περιφερειακές πόλεις της Θεσσαλίας ακόμη και στα νησιά των Σποράδων. Οι εργαζόμενοι θεωρούν πως πρόκειται για καταστροφικές αποφάσεις, απόρροια της απόφασης για την πώληση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) που έχει ήδη συντελεστεί, ανοίγοντας το δρόμο για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, που θα δημιουργήσουν μείζονα προβλήματα στους πολίτες.

Αναφορικά με την πώληση του 30% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως πίσω κρύβεται το ενδιαφέρον της Γερμανικής Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού η οποία επιδιώκει την εξασφάλιση της παραγωγής φθηνής ενέργειας, επιλογή που ευθέως συναρτάται με τα λιγνιτικά αποθέματα της χώρας μας. Μια τέτοια προοπτική επαναφέρει στο προσκήνιο την αξιοποίηση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας, παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας αλλά και σειράς φορέων, παρατάξεων και πολιτών του νομού.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΥ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Όλα τα παραπάνω τέθηκαν υπόψιν της υποψήφιας αντιπεριφερειάρχη με τον συνδυασμό του Ν. Τσιλιμίγκα, Ευ. Λιακούλη, από τον Πρόεδρο, τον Γενικό Γραμματέα και το μέλος του ΔΣ του σωματείου της ΕΤΕ ΔΕΗ κ.κ. Ι. Λαδά, Γ. Φώλια και Β. Μητροδήμο αντιστοίχως σε συνάντηση που είχαν μαζί της στο πλαίσιο ενημέρωσης που κάνουν ζητώντας την παρέμβαση των φορέων της περιοχής για την αποτροπή των προαναφερθεισών δυσμενών εξελίξεων.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενημερώνοντας την κ. Λιακούλη, τόνισαν πως μέχρι τώρα, παρ’ ότι ζητήθηκε η παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής προκειμένου να μην προχωρήσουν τέτοιες επιλογές, δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από τους υπεύθυνους φορείς της περιοχής μας. Υπογράμμισαν επίσης πως το γεγονός ότι το υδροηλεκτρικό του Ταυρωπού δεν περιλαμβάνεται στα προς πώληση, οφείλεται στις μαχητικές αντιδράσεις των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η υποψήφια αντιπεριφερειάρχης χαρακτήρισε «μείζον» το ζήτημα που προκύπτει και δεσμεύθηκε να μεταφέρει στον επικεφαλής της «Θεσσαλών Συμπολιτείας» Ν. Τσιλιμίγκα καθώς και στα μέλη της παράταξης την αγωνία, τον προβληματισμό και την αντίθεση των εργαζομένων. Επίσης η κ. Λιακούλη υπενθύμισε πως η παράταξη της μείζονος αντιπολιτεύσεως στο Περιφερειακό Συμβούλιο «Θεσσαλών Δύναμη» ήδη από τις 12/2/2014 έφερε το ζήτημα της πώλησης του ΑΔΜΗΕ στο όργανο ζητώντας να πάρει θέση και επισημαίνοντας πως η ηλεκτρική ενέργεια παραμένει κατά βάση «δημόσιο – κοινωνικό αγαθό και δευτερευόντως εμπορικό προϊόν».

Κατηγορηματική υπήρξε ακόμη η θέση της κ. Λιακούλη αναφορικά με την πιθανότητα αξιοποίησης των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Ελασσόνας. Εξ αρχής, τόνισε, είχαμε ταχθεί εναντίον μιάς τέτοιας προοπτικής και η θέση μας παραμένει σταθερή. Ανάλογη άλλωστε είναι και η θέση των φορέων της Ελασσόνας. Είχαμε ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της ήπιας αξιοποίησης του Ολύμπου. Κάθε αναβίωση σεναρίων για λιγνιτικές εξορύξεις στην περιοχή, κόντρα στις αποφάσεις της τοπικής κοινωνίας, θα μας βρεί αντίθετους και πολέμιους κάθε τέτοιας πιθανότητας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ