ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΠΛΑΣΤΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΤΑΤΑ ΤΩΝ 20€ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

plastoΑυξημένος συναγερμός σήμανε τις τελευταίες ημέρες στις τράπεζες του Βόλου, μετά από ειδοποίηση που έλαβαν από κεντρικά καταστήματα τραπεζών της Ελλάδας, για παρτίδα πλαστών χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ, που διακινείται από σπείρα Βουλγάρων και σύντομα, όπως εκτίμησαν, θα κάνουν την εμφάνισή τους στη Μαγνησία.

Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “Ταχυδρόμου”από τοπικά τραπεζικά στελέχη, υπήρξε παράλληλα στις τράπεζες του Βόλου, ενημέρωση από τράπεζες της Λάρισας ότι ήδη εκεί εντοπίστηκαν στην αγορά πολλές περιπτώσεις, κατά τις οποίες ανυποψίαστοι πολίτες χωρίς να το γνωρίζουν διακινούσαν πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ σε διάφορες συναλλαγές τους.

Επίσης, σύμφωνα με κύκλους τραπεζών, κατά «παράδοση» τα χαρτονομίσματα που παραχαράσσονται είναι των 50 και 20 ευρώ, καθώς πέρα από το γεγονός ότι οι παραχαράκτες έχουν μεγαλύτερο κέρδος, τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα λόγω χρώματος (μπλε 20ευρώ και πορτοκαλί 50ευρώ) είναι πιο εύκολο να παραχαραχθούν και κατ’ επέκταση να μην γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους πολίτες.

Πλαστά 5ευρα;

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους των τραπεζών, σπάνια παρατηρούνται περιπτώσεις πλαστών χαρτονομισμάτων σε 5ευρα και 10ευρα. Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες υπήρξε περίπτωση Βολιώτη, ο οποίος στη διάρκεια συναλλαγής σε τραπεζικό υποκατάστημα προσκόμισε χαρτονόμισμα των 5 ευρώ. Τον ενημέρωσαν ότι ήταν πλαστό και το έσκισαν μπροστά του.

Στην παραπάνω περίπτωση, οι υπάλληλοι της τράπεζας ενημέρωσαν τον παθόντα ότι είχαν παρατηρηθεί και άλλες περιπτώσεις στο Βόλο με πλαστά χαρτονομίσματα των 5 και 10 ευρώ.

Στην περίπτωση του πλαστού χαρτονομίσματος των 5 ευρώ, το θύμα δήλωσε στον  Ταχυδρόμο” ότι το χαρτονόμισμα ήταν καλής ποιότητας και ότι για κάποιον «ανυποψίαστο» ήταν δύσκολο να αναγνωριστεί.

Πως ξεχωρίζουμε τα πλαστά

Οι πολίτες για να ξεχωρίζουν τα πλαστά χαρτονομίσματα, σύμφωνα με τις Αστυνομικές Αρχές, θα πρέπει να προσέχουν τηνανάγλυφη εκτύπωση, η οποία υπάρχει μόνο σε ορισμένα σημεία της μπροστινής όψης των χαρτονομισμάτων ευρώ και μπορεί να αναγνωριστεί, αν ο πολίτης ψηλαφίσει το χαρτονόμισμα που κρατά στα χέρια του.

Επίσης βάζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα στο φως μπορεί να διακρίνει καθαρά το υδατογράφημα, καθώς και την ταινία ασφαλείας, η οποία είναι ενσωματωμένη στο χαρτί και τέλος στη δεξιά πλευρά της μπροστινής όψης όλων των χαρτονομισμάτων, υπάρχει το ολογράφημα.

Συγκεκριμένα, γυρίζοντας κάποιος το χαρτονόμισμα υπό γωνία, μπορεί να δει καθαρά το αρχιτεκτονικό μοτίβο και την αξία του χαρτονομίσματος, σε χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας (50, 100, 200, 500), ενώ στα χαρτονομίσματα μικρής αξίας (5,10,20) μπορεί να διακρίνει το σύμβολο του ευρώ, καθώς και την αξία του χαρτονομίσματος που κρατά στα χέρια του. Το συγκεκριμένο αυτό χαρακτηριστικό, εάν παρατηρηθεί υπό γωνία, αλλάζει όψη και μπορεί καθαρά κάποιος να διακρίνει τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Ρεπορτάζ: Αθηνά Τσιργή, εφημερίδα Ταχυδρόμος

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ