ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΑΡΡΩΣΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

βοοειδηΑναφορά με θέμα «παράνομη μετακίνηση βοοειδών, θετικών στη φυματίωση» κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη. Συγκεκριμένα η αναφορά αφορά στην υπ’ αριθμ. 711/22-5-2014 απάντηση σε καταγγελία του Τμήματος Κτηνιατρικής ΠΕ Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας,

σύμφωνα με την οποία η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής παραδέχεται ότι, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου στην τοποθεσία Σαπκάρα-Καρακώτσα του Δήμου Εορδαίας, «διαπιστώθηκε η παρουσία αγελαίων βοοειδών ιδιοκτησίας (…) κτηνοτρόφων προερχομένων από την ΠΕ Λάρισας, οι οποίοι παρανόμως μετακίνησαν τα συγκεκριμένα ζώα στην περιοχή, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα παραστατικά-άδειες μετακίνησης».

Στην ίδια απάντηση επιβεβαιώνεται ακόμη ότι οι συγκεκριμένες αγέλες είναι θετικές στη Φυματίωση και δεν έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανσή τους, οπότε κρίνεται ως επιβεβλημένη η άμεση απομάκρυνσή τους από τη συγκεκριμένη περιοχή και η επιστροφή τους στον τόπο προέλευσης, «σύμφωνα πάντα με τους ενδεδειγμένους τρόπους που αφορούν μετακινήσεις ζώντων ζώων».

Όπως επισημαίνει στην αναφορά της η Η. Διώτη, ζητώντας τις ενέργειες του Υπουργείου, «μολονότι έχουν παρέλθει 12 ημέρες από την επίσημη απάντηση της Υπηρεσίας και έχει ήδη πεθάνει τμήμα των προσβεβλημένων βοοειδών από τη ζωονόσο, τα ζώα παραμένουν στην τοποθεσία Σαπκάρα-Καρακότσα του Δήμου Εορδαίας, ενώ υπάρχουν και νέες καταγγελίες ότι κάποια εξ αυτών έχουν παρανόμως ενταφιαστεί, χωρίς να έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα του ΠΔ 101/1985 και συναφών διατάξεων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ