Αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες με αφορμή ένα πραγματικά σπάνιο γεγονός που συνέβη για τελευταία φορά στις 13 Οκτωβρίου του 2000. Το «μείγμα» είναι εκρηκτικό και προκαλεί ανατριχίλα σε εκατομμύρια Αμερικάνους, κυρίως, αλλά και βορειοευρωπαίους: Το ημερολόγιο δείχνει Παρασκευή 13 και έχει πανσέληνο.
Μύθοι, θρύλοι, δοξασίες και προκαταλήψεις «ξυπνούν» από το λήθαργο στην ψυχή εκατομμύρια προληπτικών σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν πως κάτι κακό θα συμβεί τις συγκεκριμένες 24 ώρες. Σημειώνεται πως η Παρασκευή και 13 θεωρείται εξαιρετικά «γρουσούζικη» ημέρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι, κυρίως εκτός Ελλάδας, που αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι τους προτιμώντας την οικογενειακή θαλπωρή για να «βγει» ανώδυνα ημέρα.
Ωστόσο, ο συνδυασμός της ημέρας με το «ολόγιομο» φεγγάρι προκαλεί ανατριχίλα και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο ψάχνουν ήδη μία «πειστική» δικαιολογία προκειμένου να αναβάλουν συναντήσεις και ραντεβού. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο η Παρασκευή και 13 και η Τρίτη και 13 θεωρούνται «άτυχες» και «γρουσούζικες» ημέρες. Κάποιοι συνδέουν την «αποφράδα» ημέρα με την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, κάποιοι άλλοι με τον Μυστικό Δείπνο ενώ ορισμένοι «παίζουν» με τον αριθμό «12» και τη συνέχειά του: Δώδεκα μαθητές και απόστολοι, δώδεκα μήνες του έτους, δώδεκα ώρες της ημέρας στο ρολόι.
Γύρω από τον αριθμό «13» και την «Παρασκευή» έχει χυθεί ανυπολόγιστη ποσότητα μελάνης αφού ενέχουν όλα τα στοιχεία για να αναπτυχθεί τεράστια παραφιλολογία. Ο γνωστός συγγραφέας και Dan Brown, που έγινε ευρέως γνωστός μέσω του βιβλίου του «Κώδικας Da Vinci», συνδέει την συγκεκριμένη ημέρα με την δράση των Ναϊτών Ιπποτών.
Την ίδια ώρα, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός πως στη χριστιανική πίστη η Παρασκευή, και συγκεκριμένα η Μεγάλη Παρασκευή, είναι ημέρα πένθους, αφού ο Χριστός είναι στον Άδη.
Χαρακτηριστικά, έρευνα έδειξε πως περίπου 17 έως 21 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ επηρεάζονται ψυχολογικά και φοβούνται όταν το ημερολόγιο «δείξει» την συγκεκριμένη ημέρα. Μία ακόμα έρευνα δείχνει πως για, κάποιο λόγο που δεν διευκρινίζεται, τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα αυξάνονται τη συγκεκριμένη ημέρα.
Την ίδια ώρα, όσον αφορά το θέμα της πανσελήνου, παρατηρείται αύξηση των εγκληματικών ενεργειών και των παράνομων πράξεων. Κάποιες θεωρίες σχετίζουν την το ολόγιομο φεγγάρι με την ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία φέρεται να επηρεάζεται. Οι υποστηρικτές αυτής της λογικής επιχειρηματολογούν λέγοντας πως το φεγγάρι επιδρά στο ανθρώπινο σώμα όπως σχετίζεται αντίστοιχα με το φαινόμενο της παλίρροιας.
Επίσης, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, οι ειδικοί εντοπίζουν ψυχολογική μετάπτωση σε πολλούς ανθρώπους την ημέρα και, ιδιαίτερα, τη νύχτα της πανσελήνου.
Αλήθεια ή ψέματα – γεγονός ή μύθος κανείς δε μπορεί να πει με σαφήνεια τι ακριβώς συμβαίνει και αν οφείλεται καθαρά σε ψυχολογική πίεση και άγχος που νιώθουν πολλοί άνθρωποι για τη συγκεκριμένη ημέρα. Παρά τις όποιες θεωρίες ή σενάρια, τα γεγονότα και η στατιστική δείχνει πως η συγκεκριμένη μέρα επιτάσσει προσοχή, κυρίως στο δρόμο.
kontranews.gr