Σύμφωνα με εφημερίδα της Δανίας (Jyllands-Posten), το μήνυμα της ρωσικής κυβέρνησης προς τη Φιλανδία, μέσω του πολιτικολόγου και προσωπικού πρεσβευτή του Ρώσου προέδρου, ήταν να μην συμμετέχει ενεργητικά στις «προβοκάτσιες» και στα σχέδια εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, όσον αφορά τις επεκτατικές κινήσεις του προς τα Ανατολικά– εάν δεν θέλει να θέσει τις βάσεις για τον πιθανό κίνδυνο πρόκλησης ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου.
Η Φιλανδία, στα πλαίσια της «Συνεργασίας για την Ειρήνη» είναι στενά συνδεδεμένη με το διατλαντικό στρατιωτικό σύμφωνο – ενώ, λόγω της δέσμευσης της για στρατιωτική ουδετερότητα μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, καμία κυβέρνηση της έκτοτε δεν έχει καταθέσει αίτημα για πλήρη ένταξη της χώρας στη συμμαχία.
Περαιτέρω, η πλειοψηφία των πολιτών της είναι εναντίον της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ – ενώ ο πρωθυπουργός της, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, έθεσε ξανά το ερώτημα της συμμετοχής, λαμβάνοντας την εξής συγκεκριμένη προειδοποίηση από τη Ρωσία: “Εάν η Φιλανδία εισερχόταν στο ΝΑΤΟ, τότε θα έπρεπε να σκεφθεί πρώτα τον εαυτό της. Θα θέλετε να συμμετέχετε στο έναυσμα του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου;”.
Ο παραπάνω πολιτικολόγος, σε συνέντευξη του στα φιλανδικά ΜΜΕ, συνέκρινε τις προσπάθειες εξάπλωσης της φοβίας εναντίον των Ρώσων στην Ευρώπη με τον αντισημιτισμό της ναζιστικής Γερμανίας, λέγοντας τα εξής: “Με τον αντισημιτισμό ξεκίνησε ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος – ενώ η ρωσοφοβία μπορεί να οδηγήσει στο ξεκίνημα του τρίτου”.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ότι, η ΕΕ καθοδηγείται από τις Η.Π.Α., συμπληρώνοντας τα παρακάτω: “Η Ρωσία συμβουλεύει τη Φιλανδία να μην εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Στην αντίθετη περίπτωση θα επιδεινωνόταν η ασφάλεια στην Ευρώπη, αντί να καλυτερεύσει”.
Τόνισε επίσης ότι η Φιλανδία, μετά την είσοδο της στην ΕΕ, έχει μετατραπεί σε μία ευρωπαϊκή αποικία χωρίς ανεξάρτητη διπλωματία, ενώ η ΕΕ ελέγχεται πλήρως από τις Η.Π.Α. – γεγονός που ισχύει πολύ περισσότερο για την Ελλάδα, η οποία θεωρείται πια ως ένα εντελώς αποτυχημένο κράτος (fail state).
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας προφανώς δεν κυβερνάει πλέον, αλλά έχει μία και μοναδική ευθύνη απέναντι στους κατακτητές: τη διατήρηση της κοινωνικής ηρεμίας, μέσω της επιλογής προσώπων στην κυβέρνηση, με αποκλειστικά και μόνο πολιτικά κριτήρια, καθώς επίσης με πειστικές δημαγωγικές και τηλεοπτικές ικανότητες(αφού το κράτος διοικείται, ή μάλλον διαχειρίζεται πια, από τους υπαλλήλους των δυνάμεων κατοχής).
Για εκείνο το χρονικό διάστημα δε που αρκεί μία σπίθα για να ξεσπάσει μία τεράστια πυρκαγιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του πλανήτη, η Ελλάδα θα διατηρείται τεχνητά στη ζωή – με κάθε τρόπο και ανεξάρτητα από την παταγώδη αποτυχία των οικονομικών προγραμμάτων που εφαρμόζονται ή από το κόμμα που την κυβερνάει.
Εάν τυχόν όμως ο κίνδυνος περάσει, πόσο μάλλον εάν μεσολαβήσει μία «μαζική εσωτερική αντίδραση στην κατοχή και στη ληστεία», τότε η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρόνο μηδέν εκτός Ευρωζώνης και στα σκουπίδια της ιστορίας – λεηλατημένη και πλήρως εξαθλιωμένη.
Συνεχίζοντας στη Φιλανδία, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Ρώσου χάλασε το μικρόφωνο για σαράντα περίπου λεπτά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ακούει κανείς – χωρίς όμως να τολμήσει κάποιος να το αναφέρει, γεγονός που τεκμηριώνει τον φόβο των Φιλανδών απέναντι στους Ρώσους.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας κατηγόρησε επί πλέον τους Ευρωπαίους, λέγοντας ότι ψεύδονται στο θέμα της Ουκρανίας, ισχυριζόμενοι ότι ο σημερινός πρόεδρος της (Porosjenko) εξελέγη δήθεν με ελεύθερες και έντιμες διαδικασίες – συγκρίνοντας τις ουκρανικές εκλογές με αυτές στη Συρία. Όσον αφορά δε τη λύση της κρίσης στη χώρα, θεώρησε πως θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω μίας συνομοσπονδίας των ανατολικών περιοχών.