Η τρομοκρατική ομάδα Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία (ISIS), η πλουσιότερη τρομοκρατική ομάδα στον κόσμο, ελέγχει τώρα μεγάλα τμήματα του Ιράκ και της Συρίας. Αν και η Αλ Κάιντα σταμάτησε να έχει οποιαδήποτε σχέση με τους ισλαμιστές εξτρεμιστές τον Φεβρουάριο, έχουν απλωθεί αρκετά ώστε να ελέγχουν περιοχές με ιδιαίτερα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου. Με τη μεταφορά και την πώληση πετρελαίου από και μέσα σε όλες τις περιοχές ελέγχου τους, η ISIS γίνεται ακόμη πλουσιότερη και η δύναμή της επεκτείνεται.
Η ατζέντα της τρομοκρατικής ομάδας περιλαμβάνει χρήματα, ένοπλες δυνάμεις, θρησκεία και, τώρα όλο και περισσότερο, πετρέλαιο. Και αυτό το τελευταίο είναι η κύρια αιτία που θα ήθελαν να ρίξουν την κυβέρνηση της Συρίας και να δημιουργήσουν το κράτος που θέλουν .
Ο AaronZelin, αναλυτής του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολή, ανακάλυψε πρόσφατα ένα χάρτη του 2006, όπου η ISISπροβλέπει ποιες περιοχές θα βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.
Συγκρίνοντας τους δύο χάρτες, αυτόν της ISISτο 2006, και αυτόν που απεικονίζει τις περιοχές όπου σημειώθηκαν επιθέσεις και δείχνει λεπτομερώς τις περιοχές που τώρα ελέγχουν, η ISISμοιάζει με καλά οργανωμένη ομάδα και με την ικανότητα να υλοποιεί τους φιλόδοξους στόχους της. Αποφάσισαν ποιες περιοχές θα καταλάβουν στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ με γνώμονα το πετρέλαιο.
Οι New York Times ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής η ISIS ελέγχει τις πετρελαιοπηγές στη Συρία και ξεκίνησε την άντληση πετρελαίου. Την Τετάρτη, πήραν τον έλεγχο του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας του Ιράκ, το Baiji. Ακόμη χειρότερα, οι αντάρτες “εξασφάλισαν έσοδα πουλώντας ηλεκτρική ενέργεια στην κυβέρνηση από τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που κατέλαβαν.”
Τον Ιανουάριο, η Telegraph ανέφερε ότι η ISIS χρηματοδοτείται “από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τις περιοχές και μέσα στις περιοχές ελέγχου της», αποδεικνύοντας ότι έχουν πάρει πολύ σοβαρά μέτρα για την εξασφάλιση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Πού θα χρησιμοποιηθούν τα λεφτά; Ουσιαστικά, για την απόκτηση δύναμης. Αλλά μετά από τη ληστεία της κεντρικής τράπεζας της Μοσούλης την Τετάρτη και τη λεία των 425 εκατομμυρίων δολαρίων, αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο χρειάζονται περισσότερα χρήματα.
Οι αντάρτες θέλουν τα χρήματα για να πληρώνουν τα μέλη τους. Και προσελκύουν περισσότερα μέλη καταβάλλοντας υψηλότερους μισθούς. Τα χρήματα δεν είναι τα μόνα που προσελκύουν κόσμο. Είναι και η εξτρεμιστική ιδεολογία, η υψηλή ειδίκευση στις ένοπλες δυνάμεις και η ικανότητα εδραίωσης της εξουσίας. Έτσι αυξάνουν το ανθρώπινο δυναμικό τους και το πληρώνουν πολύ καλύτερα από ό, τι το Ιράκ και η Συρία τους στρατιώτες τους, που έχουν υψηλό αριθμό λιποτακτών τελευταία.
Η ISIS έχει επιβάλει αυστηρούς νόμους στην κατεχόμενη επικράτεια: Δεν υπάρχουν όπλα, αλκοόλ ή τσιγάρα, οι γυναίκες πρέπει να ντύνονται σεμνά και όλοι οι μουσουλμάνοι να προσεύχονται στην ώρα τους.
Με μια πρόχειρη καταμέτρηση, η ISIS έχει μόνο 7.000 στρατιώτες, πολύ λιγότερους από τους 250.000 στρατιώτες του Ιράκ, μη συμπεριλαμβανομένων των ενόπλων αστυνομικών δυνάμεων. Η ισλαμική ομάδα αν και έχει τα Humveesπου προέρχονται από τις ΗΠΑ, και άλλα όπλα, και παρά τους φόβους πολλών σχολιαστών, δεν έχουν το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να καταλάβουν τη Βαγδάτη. Αλλά ακόμη και χωρίς τη Βαγδάτη, η προμελετημένη τακτική της ομάδας, της έχει ήδη δώσει το τεράστιο πλεονέκτημα να είναι σε θέση να έχει επαρκή κεφάλαια για να διατηρεί την αύξηση του αριθμού των μελών της.
Δεν είναι ακόμα σαφές εάν η ISIS θα είναι σε θέση να λειτουργεί και να διοικεί όλες τις πετρελαιοπηγές της Συρίας και του Ιράκ. Παρόλα αυτά το στρατηγικό τους όραμα λέει αρκετά για το πώς λειτουργούν – αρκετά για να ανησυχήσει ο υπόλοιπος κόσμος έτσι κι αλλιώς.
Jenna Kagel covers global and national social injustices. She also focuses on political dysfunction, the intersection of money and policy, and the US criminal justice system.