Σοβαρές διαφωνίες διατυπώνουν οι πρυτάνεις στις ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας για τις μετεγγραφές των φοιτητών, καθώς τους βρίσκει αντίθετους στο ενδεχόμενο να προσφερθεί το δικαίωμα μετεγγραφής σε ακόμα περισσότερος φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Οι πρυτάνεις προβάλλουν ως βασικό επιχείρημα ότι ενδεχομένως να επαναληφθεί αυτό που συνέβαινε και παλαιότερα, όταν λόγω των μετεγγραφών, άδειαζαν τα περιφερειακά ιδρύματα και γέμιζαν ασφυκτικά οι Σχολές στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Τονίζουν μάλιστα σε ψήφισμά τους που εξέδωσαν κατά την διάρκεια της έκτακτης συνόδου τους στην Ρόδο, ότι «οποιαδήποτε ρύθμιση περί μετεγγραφών δεν επιτρέπεται να θέτει σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή αξιοπιστία και ποιότητα των σπουδών. Οι μετεγγραφές σε συνδυασμό με τον αυθαίρετο ορισμό του αριθμού των εισακτέων από το υπουργείο χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι δυνατότητες των ιδρυμάτων, θέτουν εκτός ελέγχου των διοικήσεων των πανεπιστημίων την ποιότητα των ακαδημαϊκών λειτουργιών».
Λοβέρδος: Μας απειλεί η διαφθορά
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για το βέτο που θέτουν οι πρυτάνεις στη διεύρυνση των κριτηρίων για τις μετεγγραφές σπουδαστών σε συγκεκριμένα ΑΕΙ, υποστήριξε ότι «η αδυναμία οφείλεται στην έλλειψη διοικητικών υπαλλήλων», ανοίγοντας όπως φαίνεται εκ νέου θέμα με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.
Παράλληλα άφησε αιχμές για συγκεκριμένες τακτικές τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μας απειλεί και η διαφθορά», αναφερόμενος στις μετεγγραφές «μαϊμού» αλλά και στις τυχόν παρεμβάσεις από διοικήσεις των ιδρυμάτων.
Το μεσημέρι ο υπουργός Παιδείας έχει συνάντηση με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή για την επίλυση του ζητήματος για τα κριτήρια των μετεγγραφών.
«Σήμερα θα δώσουμε τις κατά το δυνατόν καλύτερες λύσεις. Ο νόμος λέει ότι θα αποφασίζουν τα ιδρύματα για τις μετεγγραφές. Δεν προσπαθούμε να πετάξουμε το μπαλάκι. Δεν μπορούμε να δώσουμε τίποτε άλλο, είναι η εποχή της μεγάλης δυσκολίας», επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ποιες αλλαγές προωθεί το υπουργείο Παιδείας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» το πρόβλημα , ήταν εντονότερο στις Ιατρικές, Νομικές, Φιλολογικές και Πολυτεχνικές Σχολές, δηλαδή στις σχολές που παραδοσιακά δέχονταν μεγάλο αριθμό εισακτέων κάθε χρόνο.
Οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με το «Έθνος» είναι οι εξής:
Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τη διεκδίκηση μετεγγραφής θα ανέλθει στα 24.000 ευρώ.
Θα υπάρχει μέριμνα για αδέλφια φοιτητές, ώστε να σπουδάζουν στην ίδια πόλη.
Προωθείται ανταλλαγή φοιτητών από ίδρυμα σε ίδρυμα.
Οι μετεγγραφές θα ολοκληρώνονται στις αρχή του ακαδημαϊκού έτους.
Η τελική επιλογή θα γίνεται από τα ίδια τα Ιδρύματα, ανάλογα με τον αριθμό των επιπλέον φοιτητών που θα μπορούν να επιλέξουν.
iefimerida.gr