ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΛ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

τσιαπλεςΣειρά δράσεων που αφορούν μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που απολύουν ή βάζουν λουκέτο ανακοίνωσε σήμερα η διοίκηση του ΕΚΛ. Όπως ανακοινώθηκε η 1η δράση θα είναι ενάντια στην ανεργία με στόχο τη λήψη μέτρων στήριξης των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας, για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή εργασία για όλους.

• Σε συνεργασία με Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές, το ΕΚΛ θα οργανώσει συσκέψεις σε συνοικίες για την ανεργία, με στόχο να δημιουργήσουμε επιτροπές ανέργων, που θα αναπτύξουν πολύμορφη δράση διεκδίκησης αιτημάτων στήριξης των ανέργων και περιορισμού της ανεργίας.

• Θα διεκδικήσει την ικανοποίηση μιας σειράς αιτημάτων για τους ανέργους, από τη νέα περιφερειακή αρχή και τις δημοτικές αρχές, όπως: (ουσιαστική μείωση και κατάργηση σε μια πορεία, δημοτικών τελών, ουσιαστική μείωση των τιμολογίων των ΔΕΥΑ, να μην κόβεται το νερό σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν, κονδύλια για την σίτιση ανέργων και μαθητών, κρατικά πρατήρια για δωρεάν τρόφιμα και είδη ένδυσης, υπόδησης, υγιεινής, απορρόφηση όλων των παιδιών, εργαζομένων και ανέργων, στους βρεφονηπιακούς σταθμούς δωρεάν, εξασφάλιση κρατικής και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης και της στελέχωσης όλων των κοινωνικών δομών, την κατάργηση κάθε είδους χαρατσιών και των διοδίων).

• Θα διεκδικήσει μια σειρά μέτρα για τον περιορισμό της ανεργίας, όπως:

– Άμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, στους παιδικούς σταθμούς, στα ασφαλιστικά ταμεία, στη δημόσια εκπαίδευση, στους ΟΤΑ.

– Την επαναλειτουργία του ΟΕΚ και την υλοποίηση ενός μεγάλου κατασκευαστικού προγράμματος εργατικών κατοικιών στο Ν. Λάρισας και γενικότερα, μιας σειράς έργων για τις λαϊκές ανάγκες (σχολικά κτίρια, μονάδες υγείας-πρόνοιας, αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, ύδρευσης, αποχέτευσης, οδικά, κλπ).

– Την επαναλειτουργία από το κράτος των εργοστασίων Ζάχαρης και Οινοπνεύματος στη Λάρισα.

• Παράλληλα θα συνεχίσει να οργανώνει την ταξική αλληλεγγύη στους ανέργους, απλήρωτους, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την οργάνωση της πάλης τους για την διεκδίκηση λύσεων για τα προβλήματά τους, με συνέχιση των δωρεάν μαθημάτων σε παιδιά ανέργων και για την επόμενη χρονιά, την οργάνωση παρεμβάσεων ενάντια σε διακοπές ρεύματος, νερού, για να έχουν οι ανασφάλιστοι δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας-πρόνοιας, ενάντια σε κατασχέσεις σπιτιών, θα οργανώσει πολιτιστικές εκδηλώσεις για ανέργους. Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε οικονομικά, για να οργανώσουμε και εκδρομές ανέργων και παιδιών για μπάνιο στα τοπικά παράλια, μέσα στους μήνες Ιούλη, Αύγουστο.

• Θα οργανώσει επίσης εκδήλωση με τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, από τα μαθήματα αλληλεγγύης του ΕΚΝΛ, την Τρίτη 8 Ιούλη, σε χώρο και ώρα που θα ανακοινωθεί σύντομα, στην οποία θα βραβεύσει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές που συμμετείχαν στα μαθήματα, θα υπάρχει ομιλία και μουσικό πρόγραμμα.

Η 2η δράση αφορά τους εργαζόμενους στα Σ-Μ Λάρισα και στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ.

«Το γεγονός ότι οι 600 εργαζόμενοι στα Σ-Μ Λάρισα, βρίσκονται σήμερα απλήρωτοι μέχρι και 1 χρόνο και σε αβεβαιότητα για το αν θα έχουν αύριο δουλειά, αποδεικνύει για ακόμα μια φορά πως η εργοδοσία, για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι για τα δικά της συμφέροντα και όχι για τους εργαζόμενους. Αποδεικνύεται ότι ο φόβος και η αποδοχή του μικρότερου κακού, η μη αποδοχή του αγωνιστικού δρόμου, δεν λύνουν κανένα πρόβλημα.

Παντού και πάντα οι εργαζόμενοι ένα δρόμο είχαν και έχουν για να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Την οργάνωση στα σωματεία και τον αγώνα τους ενάντια στην εργοδοσία και το κράτος της.

Αυτόν τον δρόμο τους καλεί το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι στα Σ-Μ Λάρισα, για την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους και για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας με διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους, σε περίπτωση που πουληθεί το σύνολο ή μέρος των μετοχών της εταιρείας.

Αυτόν τον δρόμο του αγώνα, πρέπει να ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στην ΙΝΤΡΑΚΑΤ, που για χρόνια παρήγαγαν μεγάλα κέρδη για την εργοδοσία και τώρα πετιούνται αρκετοί στην ανεργία και όσοι μένουν υποχρεώνονται σε διαθεσιμότητες και σε με μειώσεις μισθών κατά διαστήματα, διεκδικώντας το σταμάτημα των απολύσεων και την ανάκληση όσων έγιναν μέσα στο 2014, σταμάτημα των διαθεσιμοτήτων, καμία μείωση μισθών» αναφέρει η διοίκηση του ΕΚΛ.

Τέλος η 3η δράση είναι η καμπάνια, ενάντια στο Ευρωστρατηγείο και η πραγματοποίηση αντιπολεμικής εκδήλωσης την 1η Σεπτέμβρη, ημέρα έναρξης του β’ παγκοσμίου πολέμου.

Η καμπάνια ενημέρωσης των εργαζόμενων, των ανέργων και συνταξιούχων, θα γίνει με ένα φυλλάδιο ενώ θα ζητηθεί να υπογράψουν για τα αιτήματα:

– Να σταματήσει η λειτουργία του ευρωστρατηγείου στη Λάρισα και η επέμβαση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

– Να μη διατεθεί καμία υποδομή που βρίσκεται στη χώρα μας και κανένας φαντάρος για την οργάνωση και το σχεδιασμό πολεμικών επιχειρήσεων της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ