ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΕΣΕΕ

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το άνοιγμα των καταστημάτων δεν αύξησε τον τζίρο στα καταστήματα

καταστηματαΣυνεδρίασε σήμερα, εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΕΕ για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα του εμπορικού κόσμου της χώρας κατά της Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ1-1119/7-7-2014, που καταργεί την Κυριακάτικη Αργία σε εκτεταμένες –μη τουριστικές – περιοχές της χώρας.
Το Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει η Συνομοσπονδία σε 10 ενέργειες, οι οποίες έχουν ως εξής:

1. Κατάθεση αίτησης ακύρωσης της Υπουργικής Απόφασης Κ1-1119/7-7-2014 και των ασφαλιστικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος για την αναστολή της ισχύος της.

2. Επισκέψεις και παραστάσεις σε αρχηγούς κομμάτων, σε Υπουργούς, βουλευτές, καθώς και στον Αρχιεπίσκοπο και στους τοπικούς Μητροπολίτες.

3. Πρωτοβουλία της ΕΣΕΕ για «Εθνική Συμμαχία για το Εμπόριο» με ΓΣΕΒΕΕ, ΟΙΥΕ, τοπικά Επιμελητήρια και λοιπούς κοινωνικούς, επιχειρηματικούς και επιστημονικούς φορείς.

4. Έκδοση αφισέτας, με τους λόγους που προβάλλουμε για την μη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου – πέραν των θεσμοθετημένων από τις τοπικές κοινωνίες – και ανάρτησή της στις προθήκες και στις βιτρίνες των καταστημάτων.

5. Επαφή με όλες τις καταναλωτικές οργανώσεις με αίτημα συνεργασίας και συμπαράστασης για την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.

6. Ενημέρωση των πολιτών – καταναλωτών ότι η λειτουργία των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο δεν είναι παρά το τελικό χτύπημα για τον αφανισμό της μικρομεσαίας ελληνικής εμπορικής επιχείρησης.

7. Προτροπή προς τους Εμπορικούς Συλλόγους που βρίσκονται στις περιοχές της Υπουργικής Απόφασης να επιβεβαιώσουν το ωράριο που είχαν ανακοινώσει πριν την υπογραφή της.

8. Καταχώριση των θέσεων του εμπορίου στον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο.

9. Άμεση επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους νέους Περιφερειάρχες, τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες και τους Δημάρχους, προκειμένου να απαξιώσουμε στην πράξη την λειτουργία των καταστημάτων τις 52 Κυριακές.

10. Ενεργοποίηση από τους Εμπορικούς Συλλόγους των τοπικών βουλευτών με άμεσο επιχείρημα ότι θα πληγούν οι τοπικές μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις.

Η ΕΣΕΕ ενημερώνει ότι την Κυριακή, 13 Ιουλίου, τα εμπορικά καταστήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και μη τουριστικές περιοχές θα είναι κλειστά.

Εν τω μεταξύ δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της ΕΣΕΕ για τον τζίρο και την απασχόληση στο εμπόριο πριν από την εφαρμογή του μέτρου έως σήμερα, που αποδεικνύουν ότι οι 6 Κυριακές από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Μάιο του 2014, δεν αύξησαν ούτε τον τζίρο, ούτε τον όγκο πωλήσεων, ούτε βεβαίως την απασχόληση και τους μισθούς στην ελληνική αγορά.

Οποιοδήποτε μέτρο και πολιτική θα έπρεπε να συνοδεύεται από μελέτη επιπτώσεων η οποία κρίνει και την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Πριν την αλλαγή των διατάξεων, η κυβέρνηση ανέφερε καλές πρακτικές από το εξωτερικό. Σήμερα, όπου υπάρχει ελληνική εμπειρία από το Νοέμβριο του 2013, η κυβέρνηση συστηματικά αγνοεί να μελετήσει το φαινόμενο στη χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, ζητούμε άμεσα να μας ενημερώσουν πότε το μέτρο θα θεωρηθεί επιτυχημένο και με βάση ποια εξέλιξη ποσοτικών στόχων;;;

Η πιθανή λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όλες τις Κυριακές δεν πρόκειται να ενισχύσει την απασχόληση εξαιτίας της ιδιαίτερης διάρθρωσης της ελληνικής μικρομεσαίας εμπορικής επιχειρηματικότητας. Οι εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στηρίζονται σε σημαντικά υψηλό βαθμό, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην αυτοαπασχόληση και στα συμβοηθούντα μέλη. Η επέκταση του ωραρίου λειτουργίας θα οδηγήσει στο άνοιγμα καταστημάτων είτε από τους ίδιους τους αυτοαπασχολούμενους και τα συμβοηθούντα μέλη, είτε ακόμη και από τους ίδιους τους εργοδότες ώστε να αποφευχθεί το επιπρόσθετο κόστος λειτουργίας. Συνεπώς, οι επιπτώσεις στην απασχόληση δεν είναι ούτε σημαντικές ούτε διατηρήσιμες στο χρόνο.

Θα πρέπει να τονιστεί πως στη χώρα μας σε όλες τις τουριστικές περιοχές τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τις Κυριακές, με απόφαση των τοπικών περιφερειαρχών (καθεστώς που προσιδιάζει δηλαδή το καθεστώς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας). Επίσης το ιστορικό κέντρο της Αθήνας είναι ανοιχτό και τις Κυριακές με το ειδικό σήμα του ΕΟΤ που παρέχεται σε όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν σε τουριστικές ζώνες.
Η πτώση του κύκλου εργασιών συνεχίζεται παρά την εφαρμογή του μέτρου για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από στοιχεία για το Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) του Λιανικού Εμπορίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 2,2% (κατά μέσο όρο) το εξάμηνο Νοέμβριος 2013-Απρίλιος 2014 συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com