ΚΑΤΕΡΡΙΦΘΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΜΕ 295 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ

αεροπλανο (Αντιγραφή)Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν όταν αεροπλάνο των αερογραμμών της Μαλαισίας με 295 επιβαίνοντες συνετρίβη στην Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, το απόγευμα της Πέμπτης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατερρίφθη και ουκρανικός στρατός και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνται και διαψεύδουν.
Το αεροπλάνο τύπου Boeing 777 εκτελούσε πτήση από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ.

Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στο Interfax-Ukraine ότι νεκροί είναι και οι 280 επιβάτες, όπως και το 15μελές πλήρωμα.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο ανταποκριτής του στην περιοχή αντίκρισε φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους και δεκάδες πτώματα στο έδαφος κοντά στο χωριό Γκράμποβο.

Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, το Boeing κατερρίφθη από συστοιχία πυραύλων εδάφους-αέρος.

Το αεροπλάνο κατερρίφθη ενώ πετούσε σε ύψος 10χλμ από περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου πέντε λεπτά πριν εισέλθει στον ρωσικό εναέριο χώρο.

Η Malaysian Airlines έγραψε στο Twitter ότι έχασε επαφή με την πτήση ΜΗ17 από Άμστερνταμ και ότι η τελευταία γνωστή θέση του ήταν πάνω από την Ουκρανία.

Νωρίτερα, ρωσική πηγή επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το αεροπλάνο δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο την ώρα που αναμενόταν.

Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας μεταβαίνουν στην περιοχή.

Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο-φιλορώσοι

Ο ουκρανικός στρατός κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές για την κατάριψη του αεροσκάφους, κάτι που εκείνοι διαψεύδουν, κατηγορώντας με τη σειρά τους τις ουκρανικές δυνάμεις. Το Κίεβο αρνείται, πάντως, οποιαδήποτε ανάμειξη.

Το γραφείο Τύπου του προέδρου της Ουκρανίας εξέδωσε ανακοίνωση, η οποία αναφέρει: «Αυτό είναι το τρίτο περιστατικό -μετά από την κατάρριψη ενός An-26 και SU-25. Δεν αποκλείουμε να κατερρίφθη και τονίζουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν προβεί σε καμία κίνηση καταστροφής στόχων στον εναέριο χώρο».

Από την πλευρά του, ο Αντρέι Πουργκίν, ένας από τους ηγέτες της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, διαψεύδει ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές ευθύνονται για την συντριβή του Boeing, λέγοντας ότι δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό για μια τέτοια επίθεση.

Έρευνα διέταξε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιάτσενιουκ, για την «αεροπορική καταστροφή», όπως τη χαρακτήρισε.

Ένα μέρος της περιφέρειας του Ντονέτσκ ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αντάρτες.

Ερευνα διέταξε και η Μαλαισία. Σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι το αεροσκάφος συνετρίβη δήλωσε ο μαλαισιανός πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι ενήμερος για τη συντριβή του αεροσκάφους, αλλά ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες. Ο Μπαράκ Ομπάμα συζήτησε το θέμα και σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ρώσος απεσταλμένος στον ΟΗΕ, Βιτάλι Τσέρκιν, αρνήθηκε οποιαδήοποτε ανάμειξη στην κατάρριψη του αεροσκάφους. «Δεν το κάναμε εμείς» είπε σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατέρριψε με αντιαεροπορικό πύραυλο ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος Sukhoi-25, το οποίο βρισκόταν σε στρατιωτική αποστολή στην ανατολική Ουκρανία. Δεν είναι γνωστό εάν τα δύο περιστατικά συνδέονται.

Η Ρωσία αρνείται τις κατηγορίες για την κατάρριψη του μαχητικού.

Να σημειωθεί ότι στις 8 Μαρτίου είχε εξαφανιστεί από τα ραντάρ ένα αεροσκάφος της Malaysia Airlines. Το αεροσκάφος δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ