ΓΙΑΤΙ Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Του Michael Dougherty Brendan

Ακριβώς πριν από 11 χρόνια, υπήρχαν 1,5 εκατομμύρια Χριστιανοί που ζούσαν στο Ιράκ. Με τον πόλεμο των ΗΠΑ εκεί, ο αριθμός αυτός έχει πέσει κατακόρυφα σε περίπου 400.000 – και εξακολουθεί να μειώνεται με γρήγορους ρυθμούς.

Το χάος που δημιουργήθηκε από την εισβολή των ΗΠΑ, και την αποχώρησή τους, καθώς και ο συνεχιζόμενος εμφύλιος πόλεμος, αλλά και η αναταραχή που τροφοδοτούν οι αντάρτες σε μεγάλο τμήμα του Ιράκ, έχει αυξήσει τις διώξεις και τις πιέσεις στους Χριστιανούς, και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες.

Η ISIS, η αναδυόμενη τρομοκρατική ομάδα ισλαμιστών που εκτείνεται από τη Συρία μέχρι και μέσα στο Ιράκ, έχει ήδη κυριεύσει τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ. Ζωγράφισαν σημάδια στους τοίχους των σπιτιών των χριστιανών για να δείχνουν σε όλους την παρουσία της μειονότητας που μισούν. Έδωσαν στους Χριστιανούς μια επιλογή και μια προθεσμία: Πληρώστε έναν υπέρογκο φόρο, ασπαστείτε το Ισλάμ, φύγετε, ή θανατωθείτε. Οι περισσότεροι χριστιανοί έφυγαν αφού προηγουμένως είχε κατασχεθεί η περιουσία τους. Πέντε χριστιανικές οικογένειες, σύμφωνα με τους NewYorkTimes, είχαν μέλη πολύ άρρωστα  για να φύγουν στο Κουρδιστάν και την Τουρκία, και έτσι συναίνεσαν  να ασπαστούν –αναγκαστικά- το Ισλάμ.

Η ISIS έκαψε χριστιανικές εκκλησίες, και ξέθαψε ένα ιερό που πολλοί Χριστιανοί στη Μέση Ανατολή πιστεύουν ότι είναι η τελευταία κατοικία του προφήτη Ιωνά.

Οι ΗΠΑ οφείλουν να βοηθήσουν τους Χριστιανούς και τις άλλες μειονότητες που διώκονται.

Για χρόνια, η Αμερική έχει δείξει απροθυμία και έχει αποδειχτεί ανίκανη να αποκαταστήσει την ειρήνη μεταξύ των αντιμαχόμενων ιδεολογικών, εθνοτικών και θρησκευτικών φατριών στο Ιράκ, με στρατιωτικά μέσα. Και κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι μια ανανεωμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία εκεί, θα συμβάλλει στην ειρήνευση στην περιοχή.

Αλλά οι ΗΠΑ έχουν στείλει όπλα στο Ιράκ για να βοηθήσουν στον αγώνα της κυβέρνησης κατά των εξτρεμιστικών ομάδων, και εξακολουθούν να στέλνουν πάνω από 1 δισ. δολάρια ως εξωτερική βοήθεια. Ως εκ τούτου, η Αμερική θα μπορούσε να βάλει ως όρο για αυτή την ενίσχυση, ή και την ακόμα μεγαλύτερη, η κυβέρνηση του Ιράκ να κάνει καλύτερη και πιο αποτελεσματική δουλειά για την προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στο Ιράκ. Φυσικά, αυτό μπορεί να μην είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την παροχή βοήθειας στους υπό δίωξη Χριστιανούς. Και η αλήθεια είναι ότι το Ιράκ έχει απορρίψει κάποιες επιπλέον μορφές ξένης βοήθειας, φοβούμενο ότι η κυβέρνηση θα μοιάζει με μαριονέτα.

Γι αυτό, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να παρέχουν άμεση χρηματική και διπλωματική βοήθεια στις γειτονικές χώρες στην περιοχή, όπου οι διωγμένοι Ιρακινοί αναζητούν καταφύγιο, ίσως ακόμη και να συνδράμει άμεσα τα αναδυόμενα κέντρα εξουσίας στο Κουρδιστάν, όπου έχουν ζητήσει καταφύγιο ορισμένοι πρόσφυγες.

Αν και γενικά έχω μια πιο περιοριστική στάση όσον αφορά τη μετανάστευση, οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρες όσον αφορά τη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα στις παράπλευρες απώλειες του πολέμου  στο Ιράκ. Θα πρέπει να προσφέρουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από την ISISνα μεταναστεύσουν στην Αμερική, εφόσον το επιθυμούν.

Το όνειρο της μετατροπής του Ιράκ σε θερμοκοιτίδα του Αραβικού φιλελευθερισμού έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τις θρησκευτικές μειονότητες. Η επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ, και η υποστήριξη των ανταρτών της Συρίας και της Λιβύης, έχουν δημιουργήσει μια καταστροφική κατάσταση όπου ευδοκιμούν οι απειλές των ισλαμιστών.

Η Μοσούλη ήταν το σπίτι των Χριστιανών για όσους αιώνες υπάρχει ο Χριστιανισμός. Όχι πια. Τώρα, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να δώσουν πίσω σε αυτούς τους ανθρώπους τα σπίτια τους, ούτε να αντιστρέψουν τη βεβήλωση των χριστιανικών προσκυνημάτων. Αλλά διπλωματικά, οικονομικά και ηθικά οι ενέργειές μας θα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία τους από οποιαδήποτε περαιτέρω ζημία.

theweek.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ