Στο Χόλιγουντ και με ιδιαίτερη ένταση μεταφέρεται η δημόσια συζήτηση για τα δραματικά γεγονότα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς λίγες ημέρες μετά τη δημόσια τοποθέτηση δεκάδων ισπανών ηθοποιών και σκηνοθετών – μεταξύ των οποίων ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Χαβιέ Μπαρδέμ και η Πενέλοπε Κρουζ – υπέρ των Παλαιστινίων, ήρθε η σειρά του θρυλικού Γιόν Βόιτ, πατέρα της Αντζελίνας Τζολί, να εκδώσει μια σκληρή ανακοίνωση εναντίον τους.
Σε άρθρο του στο The Hollywood Reporter, ο Βόιτ – ο διάσημος από τους ρόλους του στον «Καουμπόι του Μεσονυχτίου», το «Τρένο της Μεγάλης Φυγής», αλλά και το «Comming Home» για το οποίο πήρε το Οσκαρ το 1980, πατέρας της Αντζελίνα Ζολί – επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στους Ισπανούς χαρακτηρίζοντας «ανθρώπους σαν την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ» υπεύθυνους για το αντισημιτισμό που έχουν προκαλέσει σε όλον τον πλανήτη.
Το άρθρο του Γιον Βόιτ στον Hollywood Reporter έχει ως εξής:
«Το ονομά μου είναι Γιον Βόιτ και είμαι κάτι περισσότερο από θυμωμένος, είμαι θλιμμένος που άνθρωποι σαν την Πενέλοπε Κρουζ και τον Χαβιέ Μπαρδέμ μπορούν να υποκινήσουν αντισημιτισμό σε όλον τον κόσμο και αγνοούν τη ζημία που έχουν προκαλέσει.
» Αγνοούν προφανώς όλη την ιστορία της γέννησης του Ισραήλ, όταν το 1948 τα Ηνωμένα Εθνη τους πρόσφεραν ένα κομμάτι γης που προοριζόταν γι’ αυτούς από το 1921 και ταυτόχρονα προσφέρθηκε στους Αραβες Παλαιστίνιους το άλλο μισό. Οι Αραβες απέρριψαν την προσφορά, οι Εβραίοι τη δέχτηκαν, μόνο και μόνο για να δεχθούν επίθεση από πέντε γειτονικές αραβικες χώρες που είχαν σαν σκοπό να τους οδηγήσουν στη θάλασσα. Αλλα οι Ισραηλινοί κέρδισαν. Οι Αραβες προσπάθησαν ξανά το 1967 και ξανά το 1973, ξεκινώντας μια κρυφή επίθεση κατά τη διάρκεια της πιο ιερής εβραϊκής γιορτής. Κάθε φορά οι Εβραίοι κατάφερναν να επικρατήσουν αλλά όχι χωρίς μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Και όταν το Ισραήλ δεν συμμετείχε σε ένα μεγάλο πόλεμο, υπερασπιζόταν την κυριαρχία του ενάντια σε τρομοκρατικές ενέργειες.
» Και όμως το Ισραήλ πάντοτε εργαζόταν για μια ειρηνική σχέση με τους Αραβες γείτονές του. Επέστρεψε εθελοντικά τη χερσόνησο του Σινά στην Αίγυπτο σαν αντάλλαγμα για ειρήνη, έδωσε στους Παλαιστίνιους όλη τη Γάζα σε μια κίνηση ειρήνης. Ποια ήταν η απάντηση; Οι Παλαιστίνιοι εξέλεξαν τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση και αμέσως ξεκίνησαν να ρίχνουν χιλιάδες ρουκέτες στο Ισραήλ.
» Μετά από χρόνια προσπαθειών για ειρήνη, σειρά πολέμων, επιθέσεων από τους εχθρούς τους, επιθέσεις που συνεχίζονται και τελικά μετά από χρόνια που οι Ισραηλινοί έτρεχαν σε καταφύγια και είδαν εκατοντάδες πολίτες να σκοτώνονται από βομβιστές αυτοκτονίας, πολίτες που σκοτώθηκαν στον ύπνο τους, μαχαιρώθηκαν, έφτασαν στα όρια τους και επιτέθηκαν και αυτοί. Και αντί οι συνάδελφοί μου να υποστηρίζουν τη μοναδική δημοκρατική χώρα στην περιοχή, υπογράφουν δηλητηριώδη επιστολές εναντίον τους.
» Εχετε ξεχάσει πως ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος. Δεν απήγαγε η Χαμάς και σκότωσε τρεις εφήφους μόνο και μόνο για την απόλαυση του φόνου και γιόρτασαν μετά; Τι τραβεστισμός της δικαιοσύνης.
» Ζητάω από όλους τους συναδέλφους μου που υπέγραψαν αυτή τη δηλητηριώδη επιστολή εναντίον του Ισραήλ να εξετάσουν τα κινητρά τους. Μπορείτε να καταλαγιάσετε την έκρηξη αντισημητισμού που έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο αυτή τη στιγμή;
» Καταφέρατε να γίνεται διάσημοι και να διατηρήσετε τις οικονομικές σας απολαβές γιατί ζείτε σε μια δημοκρατική χώρα: την Αμερική. Πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να το καταφέρετε αυτό στο Ιράν, τη Συρία, το Λίβανο; Εχετε τεράστια ευθύνη να χρησιμοποιήσετε τη διασημότητά σας για καλό σκοπό. Αντί γι’ αυτό δυσφημείτε τη μόνη δημοκρατική χώρα στη Μέση Ανατολή: το Ισραήλ.
» Θα έπρεπε να σκύψτε το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει όλοι να βγείτε μπροστά με βαθιά μεταμέλεια γι’ αυτό που κάνατε και να ζητήσετε συγχώρεση από τον κόσμο του Ισραήλ που υποφέρει».
Ο Γιον Βόιτ ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς του Χόλιγουντ στις δεκαετίες του 1970 και του 1980, συμμετέχει τακτικά σε εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα καθώς και για τους κινδύνους του αντισημιτισμού.
Η ανοιχτή επιστολή των Αλμοδοβάρ, Μπαρδέμ, Κρουζ
Στα τέλη του Ιουλίου, μια σειρά λαμπερών ισπανών ηθοποιών και κινηματογραφιστών είχαν εκδώσει ανακοίνωση κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία.
Μέσα από την επιστολή τους, οι Αλμοδοβάρ, Μπαρδέμ, Κρουζ κλπ. είχαν καλέσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να «καταδικάσει τους βομβαρδισμούς από ξηράς, αέρα και θάλασσας, εναντίον των Παλαιστινίων πολιτών στη Λωρίδα της Γάζας».
Είχαν επίσης ζητήσει από το Ισραήλ να «άρει τον αποκλεισμό από τον οποίο υποφέρει η Γάζα εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία».
«Η Γάζα βιώνει αυτές τις μέρες τον τρόμο, πολιορκημένη και δεχόμενη επίθεση από αέρα ξηρά και θάλασσα. Τα σπίτια των Παλαιστινίων καταστρέφονται και οι ίδιοι στερούνται νερού, ηλεκτρισμού και της ελεύθερης μετακίνησης τους στα νοσοκομεία και τα σχολεία, όσο η διεθνής κοινότητα δεν κάνει απολύτως τίποτα», ανέφεραν στην ανοιχτή επιστολής τους οι ισπανοί καλλιτέχνες.
Οι ίδιοι επέρριψαν ευθύνες για τον νέο κύκλο βίας στην Μέση Ανατολή στην συνεχιζόμενη κατοχή των Παλαιστινιακών εδαφών από τους Ισραηλινούς «οι οποίοι συνεχίζουν να προωθούνται και να εισβάλουν στα Παλαιστινιακά εδάφη αντί να επιστρέψουν στα σύνορα τους όπως αυτά ορίστηκαν το 1967».
tanea.gr