Μια σειρά από ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν τελικά από το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων, που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση από χώρες της ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία. Πρόκειται για παιδικές τροφές και αλκοολούχα συμπεριλαμβανομένου του κρασιού και πιθανότατα το λάδι και οι ελιές.
Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, κατά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της κυβέρνησης ανακοίνωσε πως «η Ρωσία επιβάλλει πλήρη απαγόρευση στις εισαγωγές μοσχαρίσιου και χοιρινού κρέατος, οπωροκηπευτικών, κρέατος πτηνών, ψαριών, τυριών, γάλακτος και γαλακτομικών προϊόντων».
Το εμπάργκο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης, θα έχει ισχύ από σήμερα για έναν χρόνο.
Την απόφαση της Ρωσίας να διευρύνει το εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων ανακοίνωσε την σήμερα Πέμπτη ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Έτσι, από σήμερα 7 Αυγούστου και για έναν χρόνο παγώνουν οι εισαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
«Δεν υπάρχει τίποτα ευχάριστο στις κυρώσεις. Δεν ήταν εύκολη απόφαση για εμάς, όμως έπρεπε να τη λάβουμε» δήλωσε ο Μεντβέντεφ, προειδοποιώντας ότι κάθε απόπειρα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης της απαγόρευσης αυτής θα παταχθεί με αυστηρότητα.
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας ανέφερε επίσης ότι η Μόσχα εξετάζει να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών από και προς την Ασία.
Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά ήδη έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις transit των ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.
Απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις
Την Τετάρτη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το ρωσικό εμπάργκο σήμανε συναγερμό σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, καθώς έχει άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη, ενώ το θέμα συζητείται και σήμερα στη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Παναγιώτη Μίχαλο με συμμετοχή εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων.
neakriti.gr