ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

karasmanis3Την άμεση έναρξη των πληρωμών των αγροπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που αφορούν χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Καρασμάνης, στον βουλευτή ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστο Κέλλα, ύστερα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Λαρισαίος βουλευτής επισκέφθηκε τον κ. Καρασμάνη έχοντας μια μεγάλη ατζέντα αγροτικών θεμάτων, λαμβάνοντας από τον Υπουργό σημαντικές ειδήσεις που αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους.

Στη συζήτηση κυριάρχησε το θέμα των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται σε όλες τις πληρωμές που αφορούν γεωργούς και κτηνοτρόφους, με τον κ. Κέλλα να εκφράζει έντονα την δυσαρέσκειά του για το συγκεκριμένο θέμα, αφού όπως επεσήμανε οι αγρότες εξαιτίας τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και των μεγάλων καθυστερήσεων βρίσκονται σε αδιέξοδο χωρίς να  μπορούν να καλύψουν  τις υποχρεώσεις τους, αλλά και να κάνουν τον σχεδιασμό για τη νέα χρονιά.

– Πληρωμές για τη νιτρορύπανση –  Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι οι καταστάσεις έχουν σταλεί στις ΔΑΟΚ και χθες αναμένονταν η συνυπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να ξεκινήσουν οι πληρωμές για τους δικαιούχους του 2012 εντός της εβδομάδας, ενώ για τους δικαιούχους του 2013 οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 20 Αυγούστου. Ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό αυτήν τη φορά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, καθώς και παλιότερα είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως οι πληρωμές του συγκεκριμένου προγράμματος θα ολοκληρώνονταν ως τα τέλη Ιουνίου.

– Πληρωμές για την εξισωτική – Για την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους ο Υπουργός ενημέρωσε τον βουλευτή πως από χθές ξεκίνησε η πληρωμή της α’ δόσης που αποτελεί το 80% του συνολικού ποσού.

– Πληρωμές για την βιολογική Γεωργία και Κτηνοτροφία – Ο βουλευτής έθεσε το θέμα των πληρωμών για τη βιολογική γεωργία για να τον ενημερώσει ο Υπουργός πως οι πληρωμές για τη βιολογική γεωργία του 2012 θα γίνουν στα τέλη Αυγούστου και θα ακολουθήσουν 10 – 15 ημέρες μετά οι πληρωμές για το 2013. Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για τη βιολογική κτηνοτροφία.

– Εξαγωγές στη Ρωσία – Στη συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην βρίσκεται και το θέμα των εξαγωγών προς τη Ρωσία, ύστερα και από το εμπάργκο που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας στα προϊόντα από Αμερική και Ευρώπη, με τον κ. Κέλλα να μην κρύβει την ανησυχία του για τους χιλιάδες αγρότες της χώρας που βλέπουν τους κόπους μιας χρονιάς  να μένει στα δέντρα, καθώς υπάρχει μηδενική ζήτηση. Ο κ. Καρασμάνης ενημέρωσε τον βουλευτή ότι η Ελλάδα μαζί με την Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία έχουν ήδη στείλει από κοινού επιστολή διαμαρτυρίας προς την ΕΕ, ζητώντας άμεση επίλυση του θέματος ή λήψης έκτακτων μέτρων στήριξης μέσω αποζημιώσεων.

– Καθορισμός βοσκοτόπων – Ο βουλευτής ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό, την κατάθεση  φακέλου με τον οποίο θα ζητά τον καθορισμό διαφορετικών κριτηρίων για την χώρα μας  από αυτά της ΕΕ για τον καθορισμό των βοσκοτόπων, καθώς η μορφολογία του εδάφους της Ελλάδας είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ, με αποτέλεσμα να χαρακτηρίζονται στη χώρα μας ως μη επιλέξιμες, εκτάσεις στις οποίες βόσκουν κοπάδια, ελαττώνοντας σημαντικά τον αριθμό των στρεμμάτων. Ο Υπουργός δήλωσε ότι παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στο θέμα, μελετάται αυτήν πρόταση και αναμένονται εξελίξεις.

– Νέα ΚΑΠ – Ο  κ. Κέλλας δήλωσε ικανοποιημένος από την τελική κατάθεση του φακέλου για τη νέα ΚΑΠ που χωρίζει τη χώρα σε 3 περιφέρειες, λέγοντας πως αυτό που χρειάζεται η αγροτική οικονομία και η χώρα είναι μια στήριξη αυτών που πραγματικά παράγουν, και χαρακτήρισε αναγκαίο να θεσμοθετηθεί άμεσα ο όρος του ενεργού αγρότη (είχε καταθέσει ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα από τον Νοέμβριο του 2013).

– Νέοι Αγρότες – Ο βουλευτής ζήτησε να μάθει και για την πορεία που υπάρχει για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, αφού χιλιάδες νέοι αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα του προγράμματος, με τον Υπουργό να τον ενημερώνει ότι οι φάκελοι βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης, με τα αποτελέσματα να αναμένονται σύντομα.