ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΡιζικές αλλαγές στους μισθούς και στον τρόπο πρόσληψης υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα φέρνει το νέο μισθολόγιο που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφισθεί τον Οκτώβριο και οι αλλαγές να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της κυριακής που φέρνει στο φως το θέμα, οι αλλαγές αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

Σε γενικές γραμμές οι πυλώνες στους οποίους στηρίζεται το νέο μισθολόγιο είναι οι παρακάτω:

1.Διευρύνεται η μισθολογική διαφορά μεταξύ των υπαλλήλων ΠΕ και ΤΕ και των υπόλοιπων υπαλλήλων ΔΕ και ΥΕ. Ουσιαστικά προβλέπεται να μειωθούν περαιτέρω οι αποδοχές των υπαλλήλων Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν απο΄τη μείωση θα δοθούν ως αύξηση στους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ. Θυμίζουμε βέβαια ότι οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων στα 4 χρόνια του Μνημονίου έχουν περικοπεί κατά 40% περίπου. Παράλληλα στο σημείο αυτό οφείλουμε να επισημάνουμε, εκτός των άλλων, ότι σε περίπτωση που εφαρμοστεί το παραπάνω σχέδιο είναι πολύ πιθανόν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις περικοπές των υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης μόνο κατά ένα μέρος να δοθούν ως αύξηση στους υπαλλήλους ΠΕ και ΤΕ όπως και να έχει το παραπάνω σχέδιο βαθαίνει τη λογική του διαίρει και βασίλευε.

2.Αλλαγή του τρόπου πρόσληψης στο δημόσιο. Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάλληλοι θα έχουν πρώτο μισθό 585 ευρώ το μήνα μικτά (όσοι είναι άνω των 25) και 510 ευρώ το μήνα μικτά όσοι είναι κάτω των 25 ετών. Μετά την πάροδο του έτους θα αξιολογείται η απόδοσή τους και εφόσον κρίνονται κατάλληλοι τότε θα γίνεται κανονική πρόσληψη με αποδοχές δημόσιου τομέα (780 ευρώ το μήνα μικτά)

3.Προβλέπεται ξεπάγωμα μισθολογικών προαγωγών. Βεβαίως το ξεπάγωμα θα αφορά όσους περνούν τα μέτρα της αξιολόγησης

4.Αύξηση του ελάχιστου χρόνου παραμονής στα μισθολογικά κλιμάκια κατά δύο έτη για τους υπαλλήλους ΔΕ και ΥΕ.

5.Περικοπή των μη μισθολογικών παροχών (π.χ. παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις κ.λπ.)

Από τα τελευταία στοιχεία της απογραφής προκύπτει ότι το Μάιο του 2014 το τακτικό προσωπικό στο στενό δημόσιο τομέα είναι 590.908 υπάλληλοι Αναλυτικά στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εργάζονται 87.684 υπάλληλοι (περιλαμβάνονται οι ένστολοι) στο υπουργείο Παιδείας 177.225, στο υπουργείο Υγείας 82.389, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη 62.519 και στους ΟΤΑ 83.996

 

alfavita.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ