ΕΦΟΔΟΙ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΣΠΙΤΙΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

elegxoiΤο «πράσινο φως» για την «έφοδο» των ελεγκτών όχι μόνο για να ελέγξουν φορολογικά όταν έχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, αλλά και για να ψάξουν να βρουν «ζεστό χρήμα» ή να κατασχέσουν άλλα κινητά πράγματα για την είσπραξη οφειλομένων άναψε γνωμοδότηση-σοκ που εξέδωσε με οριακή πλειοψηφία (14-10 ψήφων) η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

(ΝΣΚ) απαντώντας σε ερώτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Με μια απόφαση – βόμβα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δίνει το «πράσινο φως» στις αρχές να κάνουν «εφόδους» ακόμη και σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους προκειμένου να ελέγχουν για φορολογικές και άλλες παραβάσεις.

Οι ελεγκτές της εφορίας θα μπορούν ακόμη και να προχωρούν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων σε περίπτωση που διαπιστώσουν φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση του υπουργείου Οικονομικών, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) με οριακή πλειοψηφία 14-10 γνωμοδότησε υπέρ των κατ’ οίκων ελέγχων στα πρότυπα της αμερικανικής υπηρεσίας IRS. Οι ελεγκτές – εφοριακοί θα μπορούν να ελέγξουν φορολογικά τους πολίτες, να «ξεσκονίσουν» τα βιβλία τους, να διαπιστώσουν φορολογικές παραβάσεις αλλά και να ψάξουν για «μαύρο» χρήμα που πιθανότατα κρύβεται σε ντουλάπες και… μαξιλάρια.

Οι έλεγχοι θα μπορούν να γίνονται ακόμη και χωρίς την παρουσία εισαγγελέα σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους φορολογούμενων για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Θα μπορεί να προχωρά σε κατασχέσεις χρημάτων και άλλων πολύτιμων αντικειμένων εφόσον αποδείξει εκτεταμένη φοροδιαφυγή προκειμένου να εισπράξει φόρους ή λοιπά έσοδα.

Σύμφωνα με το ΝΣΚ η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται μόνο σε κατ’ οίκον έρευνα μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.

imerisia.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ