ΝΕΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

Η Ε.Ε. θα χορηγήσει ενισχύσεις 29,5 εκ. € συνολικά σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα

ροδακιναΗ σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων, έδωσε τη δυνατότητα στους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών να συζητήσουν εκ νέου στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις στις αγορές της ΕΕ, μετά τους ρωσικούς περιορισμούς στις εισαγωγές που αναγγέλθηκαν πριν από δύο εβδομάδες.

  • Σχετικά με τα έκτακτα μέτρα στήριξης για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που ανακοινώθηκαν στις 11 Αυγούστου 2014 (βλ. IP/14/920) — και δημοσιεύτηκαν σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ — η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια έχει ως στόχο κυρίως τις αποσύρσεις για δωρεάν διανομή, αλλά θα καλύψει επίσης και αποσύρσεις για «άλλες χρήσεις (π.χ. λιπασματοποίηση, χρήση εκτός από τρόφιμα, κλπ.)». Το νομικό κείμενο θα τροποποιηθεί εντός των προσεχών ημερών προς το σκοπό αυτό. Ο προϋπολογισμός για τα εν λόγω μέτρα ανέρχεται σε 29,7 εκατ. ευρώ για αποσύρσεις και 3 εκατ. ευρώ για προώθηση, ποσά που διατίθενται στην Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία με βάση την ετήσια παραγωγή.
  • Στη συνέχεια, η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο κειμένου σχετικά με τα έκτακτα μέτρα για ευπαθή οπωροκηπευτικά που ανακοινώθηκαν στις 18 Αυγούστου (βλ. IP/14/932), δεδομένου ότι το επίσημο κείμενο θα δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Τα περισσότερα κράτη μέλη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία αντίδραση της Επιτροπής και για τα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοσθούν. Στη συνέχεια, έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις διοικητικές ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εν λόγω μέτρα θα έχουν άμεσο και αποτελεσματικό αντίκτυπο. Η Επιτροπή επέμενε στην ανάγκη να παραμείνουν τα μέτρα απλά, και υπογράμμισε ότι το κείμενο παρέχει ήδη ορισμένες διασφαλίσεις για να αποφευχθεί ότι όλα τα κονδύλια θα απορροφηθούν από κάποιον τομέα που θα αντιδράσει γρηγορότερα από άλλους.

Τέλος, συζητήθηκαν και οι άλλοι τομείς που καλύπτονται από την απαγόρευση. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι αναλύει τα τελευταία στοιχεία και δεν θα διστάσει να λάβει κάθε πρόσθετο έκτακτο μέτρο στήριξης της αγοράς αν κριθεί απαραίτητο, ιδίως για ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όταν καταστούν προφανείς αρνητικές επιπτώσεις σε ορισμένα κράτη μέλη. Η επόμενη συνεδρίαση της επιτροπής, την προσεχή Πέμπτη (28 Αυγούστου), θα επικεντρωθεί στην κατάσταση της αγοράς όσον αφορά τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προϊόντα με βάση το κρέας.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com