Πόκερ, μπρά ντε φερ, κρυφτό, όπως θέλει το λέει κάνεις. Το σίγουρο είναι ότι λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι, το θερμόμετρο ανεβαίνει. Και ανεβαίνει γιατί η Αθήνα δεν θέλει να… «μείνει» στις εξετάσεις του Σεπτεμβρίου. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα και την Τρίτη οι υπουργοί που θα βρεθούν για Παρίσι επιβιβάζονται στην πτήση για την πόλη του Φωτός.
Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι είναι κρίσιμες γιατί η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα πείσει τους δανειστές πως προχωράει καλά και (όπως είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης στους New York Times) θα καταφέρει να βγάλει την τρόικα από το… σβέρκο της.
Μπορεί όλοι να εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για ένα πρόγραμμα με διαφορετικό όνομα, ίσως λιγότερη εποπτεία αλλά ίσως και περισσότερη, όμως ακόμη υπάρχει δρόμος. Και είναι δρόμος στρωμένος με αγκάθια!
Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια είναι οι απεργίες και οι πιέσεις της τρόικας να τις… ξεχάσουμε! Πρώτος στόχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, όπως γράφει η Καθημερινή της Κυριακής, είναι να περιοριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα μέτρα που έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η Αθήνα με την τελευταία επικαιροποίηση του Μνημονίου. Ο αριθμός τους είναι περίπου 600!
Η τρόικα, υποστηρίζει ότι το ποσοστό υλοποίησης είναι κάτω από 30% και η ελληνική πλευρά το βρίσκει κάπου στο… 75%!
Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να βάλει από τη μακρά λίστα ορισμένα… αγκάθια και κυρίως όσα προκαλούν κοινωνικές και ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Όπως το θέμα των απεργιών.
Η τρόικα, σύμφωνα με την Καθημερινή, ζητά αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες και τη θεσμοθέτηση του λοκ άουτ, δηλαδή τη δυνατότητα του εργοδότη να κλείνει την επιχείρηση σε περίπτωση που οι εργαζόμενοι κηρύσσουν απεργία.
Έχει επίσης ζητήσει αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και οι αποφάσεις για την κήρυξη απεργιών να λαμβάνονται στο εξής από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων και όχι τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ή των ομοσπονδιών και με πλειοψηφία 50% + 1.
Επίσης, ζητάει αξιολόγηση του νέου νόμου για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Και στα δύο αυτά ζητήματα έχει θέσει βέτο το ΠΑΣΟΚ.
newsit.gr