Η GAZPROM ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

5G6Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανέφερε σήμερα ότι τα καθαρά κέρδη του κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους μειώθηκαν κατά 41% λόγω της κρίσης στην Ουκρανία ενώ ταυτόχρονα εκτιμά ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέτος θα είναι μικρότερες απ’ όσο προβλεπόταν αρχικά και η τιμή του προϊόντος θα μειωθεί αισθητά.

Η εταιρεία αναμένεται ότι θα αντιμετωπίσει νέα προβλήματα λόγω της διένεξής της με το Κίεβο, που ακόμη δεν έχει επιλυθεί ακόμη, και της επιθυμίας της Ευρώπης να περιορίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Καθώς η κρατική ουκρανική εταιρεία φυσικού αερίου Naftogaz καθυστερεί ή δεν πληρώνει τα χρέη της στη Μόσχα, η Gazprom αναγκάστηκε να διαγράψει το ποσό των 71,3 δισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,9 δισ. δολάρια). Ένα στέλεχος της ρωσικής εταιρείας είπε επίσης ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να πέσουν φέτος στα 157 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα «ή ελαφρώς λιγότερο». Το 2013 είχαν εξαχθεί 162 δισ. κυβικά μέτρα και φέτος υπολογιζόταν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα λάμβαναν 158,4 δισ. κυβικά μέτρα.

Ο υποδιευθυντής της Gazprom Μιχαήλ Μάλγκιν είπε επίσης ότι η μέση τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη εκτιμάται ότι θα μειωθεί στα 350 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, από 387 δολάρια που ήταν το 2013. Όσον αφορά στα χρέη της Ουκρανίας, η Gazprom υποστηρίζει ότι ανέρχονται στο ποσό των 5,4 δισ. δολαρίων.

ΕΟΝ: «Δεν θα πλέκουμε… πουλόβερ»

Ο διευθυντής της EON, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Γερμανίας, Γιοχάνες Τάισεν διαβεβαίωσε πάντως ότι η διένεξη της Ρωσίας με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο «δεν αποτελεί λόγο για να αρχίσουμε να πλέκουμε πουλόβερ». Οι δηλώσεις του Τάισεν, σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας Στουτγκάρτερ Τσάιτουνγκ, είχαν ως στόχο να καθησυχάσουν τους Γερμανούς που φοβούνται ότι θα διαταραχθεί ο εφοδιασμός της αγοράς με φυσικό αέριο τον χειμώνα.

Από τα μέσα Ιουνίου η Ρωσία έχει κλείσει τις στρόφιγγες προς την Ουκρανία ενώ τις τελευταίες ημέρες κατηγορείται από την Πολωνία ότι μείωσε τον όγκο φυσικού αερίου που παραδίδει, κάτι όμως που διαψεύδεται από τη Gazprom. Ο Τάισεν έχει διαβεβαιώσει και στο παρελθόν ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη ρωσική εταιρεία πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

efsyn.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com