ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΣΕ 72 – 100 ΔΟΣΕΙΣ

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣΕμμένει η κυβέρνηση σε μία νέα ευνοϊκή ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε τουλάχιστον 72 δόσεις θορυβημένη από την «εκρηκτική» αύξηση των χρεών και εντός του τρέχοντος έτους. Μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους προς την εφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν στα 8,65 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο 3 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις τα οποία υπό το βάρος της κρίσης αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς την Εφορία και τα Ταμεία.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του μήνα καθώς πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος

Στο σύνολο τους οι ληξιπρόθεσμες «αγγίζουν» τα 90 δισ. ευρώ (69,24 δισ. προς την Εφορία και πάνω από 20 δισ. προς το ασφαλιστικό σύστημα). Μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους προς την εφορία ύψους 1,4 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα σε επίπεδο οκταμήνου τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φθάνουν στα 8,65 δισ. ευρώ. Δηλαδή κάθε μήνα οι φόροι που μένουν απλήρωτοι υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ . Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος του μήνα καθώς πάνω από 6 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

Υπό αυτό το πρίσμα η πρόταση που έχει γνωστοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών προς την τρόικα προβλέπει αποπληρωμή των χρεών σε 72 μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάνουν και τις 100 στις περιπτώσεις οφειλετών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού .

Για να εισέλθουν οφειλέτες στην ρύθμιση θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές των τελευταίων δύο ή τριών μηνών πριν από την κεφαλαιοποίηση των χρεών που θα ρυθμιστούν

Παράλληλα προωθείται και μείωση προστίμων και προσαυξήσεων για τα ρυθμισμένα χρέη χωρίς να είναι προαπαιτούμενο η καταβολή προκαταβολής.

η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις 6 Οκτωβρίου

Στην ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία , θα μπει και μία ασφαλιστική δικλίδα για να αποφευχθεί κατακόρυφη πτώση των εσόδων τους . Για να εισέλθουν οφειλέτες στην ρύθμιση θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τις εισφορές των τελευταίων δύο ή τριών μηνών πριν από την κεφαλαιοποίηση των χρεών που θα ρυθμιστούν.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα η νέα ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015 το οποίο θα κατατεθεί στην Βουλή στις 6 Οκτωβρίου.

newsit.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com