Δραματικές επιπτώσεις στον πλούτο των Ελλήνων προκάλεσε η κρίση, σύμφωνα με έρευνα της ελβετικής τράπεζας Julius Baer με τίτλο «Wealth Report Europe». Συγκεκριμένα, ο καθαρός πλούτος στην Ελλάδα συρρικνώθηκε κατά 169 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσοστό μείωσης 23%. Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα:
Στην Ισπανία η υποχώρηση του πλούτου έφτασε το 28% ή 1,4 τρισ. Ευρώ! Κι όμως, στο σύνολο της Ευρώπης καταγράφεται άνοδος 1,7% και ο συνολικός πλούτος αγγίζει τα 56 τρισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στον πλούτο υπολογίζονται τα ακίνητα και καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία κεφάλαια αλλά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη.
Ανω των δύο τρίτων του ευρωπαϊκού πλούτου βρίσκεται στις μεγάλες χώρες, δηλαδή της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.
Η Ευρώπη διαθέτει επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό εύπορων νοικοκυριών με τη Γερμανία να έχει 1,4 εκατ. νοικοκυριά εκατομμυριούχων, τη Γαλλία 1,3 εκατ. την Ιταλία 818.000 και τη Βρετανία 796.000.
Η εικόνα αλλάζει σημαντικά αν εξεταστεί το μέσο επίπεδο πλούτου ανά ενήλικα στην Ευρώπη. Το Λουξεμβούργο και η Ελβετία επιδεικνύουν τα υψηλότερα επίπεδα, με 432.200 ευρώ και 394.600 ευρώ ανά ενήλικα αντίστοιχα.
Τα επίπεδα αυτά είναι εξαιρετικά υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο πλούτου ανά ενήλικα που διαμορφώνεται στα 167.100 ευρώ, τη στιγμή που στην Ισπανία το εκτιμώμενο ποσό υποχωρεί στα μόλις 92,300 ευρώ και στην Ελλάδα στα 58.900 ευρώ.
Η συγκέντρωση πλούτου είναι υψηλότερη στην Αυστρία και τη Γερμανία (40% και 35% αντίστοιχα, του συνολικού πλούτου βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 1%), ενώ η Μεγάλη Βρετανία, η Ελλάδα και η Ολλανδία έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά συγκέντρωσης που (διαμορφώνονται στο 15% περίπου).
Εντυπωσιακό είναι το στοιχείο ότι στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν αυτή τη στιγμή 34.723 νοικοκυριά… εκατομμυριούχοι. Εχουν δηλαδή πλούτο άνω του 1 εκατ. ευρώ.
Στηn Ελλάδα το πλουσιότερο 10% των Ελλήνων ελέγχει το 39% του ιδιωτικού πλούτου της χώρας και το πλουσιότερο 1% ελέγχει το 13%.
imerisia.gr