ΜΠΡΟΣΤΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΣΕ ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

ΣΥΡΙΖΑ1Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 3,7% έναντι της Ν.Δ. καταγράφει η δημοσκόπηση της E-VOICE που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής. Το αποτέλεσμα της πρόθεσης ψήφου κυμαίνεται στο επίπεδο των ευρωεκλογών (3,9%), ωστόσο τα ποσοστά και των δύο κομμάτων εμφανίζονται χαμηλά εξαιτίας των αναποφάσιστων και των ερωτηθέντων που απαντούν «δεν θα ψήφιζα».

Η «δύναμη» και των δύο φτάνει στο 30,9% και δείχνει, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, ότι ένα μεγάλο ποσοστό της κοινής γνώμης τηρεί στάση αναμονής.

Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 21,2%, ακολουθεί η Ν.Δ. με 17,5% και τρίτο κόμμα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 5,3%.

Το Ποτάμι συγκεντρώνει 4,6%, το ΚΚΕ 4,4%, το ΠΑΣΟΚ 3,9%, ενώ εκτός Βουλής μένουν -σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης- οι Ανεξάρτητοι Ελληνες που συγκεντρώνουν 2% και η Δημοκρατική Αριστερά που λαμβάνει 0,8%.

Ο ΛΑ.Ο.Σ. εμφανίζει ποσοστό 1,1%, ενώ το 8,3% των ερωτηθέντων απαντά «άλλο κόμμα».

Στο κρίσιμο ερώτημα αν η χώρα πρέπει ή όχι να οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές το 46,2% απαντά «όχι» έναντι του 45% που επιθυμεί πρόωρες κάλπες, ενώ οι αναποφάσιστοι αγγίζουν το 8,8%. Οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι θα γίνουν εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας (44%), ενώ αντίθετα το 35,9% πιστεύει πως στη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας τελικά θα εκλεγεί νέο πρόσωπο. Επίσης, ποσοστό της τάξης του 20,1% ανήκει στην κατηγορία «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ».

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι μπροστά στην ερώτηση «Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και τη σταθερότητας της χώρας, ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο;».

Ο πρωθυπουργός προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με 4,4% και συγκεντρώνει 23,1% έναντι 18,7% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν όλοι οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί με ποσοστά που κυμαίνονται από 0,7% έως 2,3%, ενώ το 47% απαντά «κανένα».

Οι πολιτικοί αναλυτές εξηγούν ότι η λέξη «εμπιστοσύνη» προσδίδει μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην απάντηση, καθώς οι πολίτες είναι εξαιρετικά συγκρατημένοι στο ρευστό πολιτικά σκηνικό.

Στο «δίπολο» Σαμαρά – Τσίπρα και στην ερώτηση ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για πρωθυπουργό, η διαφορά είναι 3,8% υπέρ του Αντ. Σαμαρά. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 35,7% και ο Αλ. Τσίπρας 31,9%, ενώ η απάντηση «κανένας» εμφανίζει ποσοστό 31%.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2014, δηλαδή έχει συμπεριλάβει την απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ