ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε όλη τη Θεσσαλία

KARDIAΣτην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την Καρδιακή Ανακοπή συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί, απευθύνεται στους Ευρωπαίους νέους, και στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού επιβίωσης των θυμάτων καρδιακής ανακοπής. Η καμπάνια περιλαμβάνει διοργάνωση εκδηλώσεων με την υποστήριξη τοπικών οργανισμών εκπαίδευσης στην αναζωογόνηση.

Με μια σειρά εκδηλώσεων αλλά και με επιδείξεις και πρακτική εξάσκηση ΚΑΡΠΑ (Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση) σε ειδικά εκπαιδευτικά προπλάσματα (κούκλες) και Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές οι διοργανωτές επιθυμούν την όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση του κοινού για το ζήτημα αυτό. Αυτά έγιναν γνωστά σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας.

Ο αντιπεριφεριάρχης αρμόδιος για θέματα υγείας κ. Γιώργος Τσίγκας δήλωσε: «Κάθε χρόνο  χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή.  Οι καρδιακές ανακοπές μπορούν να συμβούν οπουδήποτε,  στο δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση και αλλού.  Λιγότεροι από ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από περαστικούς ( ΚΑΡΠΑ) ή κοντινούς αυξάνει έως τρείς (3) φορές την επιβίωση. Έτσι αν μπορούσαμε να ανεβάσουμε τη συχνότητα της ΚΑΡΠΑ τότε χιλιάδες άτομα θα σώζονται κάθε χρόνο. Με την ευκαιρία του ορισμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την καρδιακή ανακοπή που ξεκινάει τη Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014, σε όλη τη Θεσσαλία θα πραγματοποιηθεί σειρά εκδηλώσεων, δράσεων και εκπαίδευσης με θέμα «Βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης» με τελικό στόχο την βοήθεια στους συμπολίτες μας σε αυτό το θέμα υγείας. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με την αμέριστη στήριξη του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού έχει θέσει υπό την αιγίδα της όλες αυτές τις εκδηλώσεις. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα συνεχίζει να συμμετέχει και να στηρίζει ανάλογες προσπάθειες που άπτονται σε θέματα Δημόσιας Υγείας.Η συνεργασία όλων των φορέων επιστημονικών, αυτοδιοικητικών, Ε.Σ.Υ, Ε.Κ.Α.Β, συλλόγων κ.λ.π είναι η μόνη δύναμη που έχουμε για να πετύχουμε.

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρδίτσας κα Κωνσταντία Δάλλα σημείωσε τα εξής: «Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας θα κάνει μια κεντρική εκδήλωση στις 18 Οκτωβρίου στο Παυσίλυπο. Η ενημερωτική εκδήλωση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Καρδίτσας, καθώς επίσης και με τον ιατρικό σύλλογο Καρδίτσας. Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών, που θα κληθούν να προσφέρουν την άμεση βοήθεια τους σε όποιον συμπολίτη τους το χρειαστεί. Η εκδήλωση αυτή θα είναι η αρχή μιας σειράς παρόμοιων εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν και σε άλλους δήμους του νομού μας όχι μόνο της Καρδίτσας και επισημαίνουμε ότι στο νοσοκομείο μας ήδη διοργανώνονται τακτικά πιστοποιημένα σεμινάρια επ’ αυτού».

Εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Μιχάλης Λάππας τόνισε: «Για αυτή τη σημαντική εβδομάδα ξεκινάμε μια σειρά εκδηλώσεων. Την Δευτέρα 13-10 στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων θα υπάρχει ενημέρωση και επίδειξη ΚΑΡΠΑ από το ΕΚΑΒ Τρικάλων και ταυτόχρονα θα διανέμεται και ενημερωτικό υλικό. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα του Λυκείου Βαλτινού, θα γίνει εκδήλωση ενημέρωση και εκπαίδευση ΚΑΡΠΑ. Την Τρίτη μια αντίστοιχη εκδήλωση στο Δημαρχείο των Μεγάλων Καλυβίων. Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, θα γίνει στον αύλιο χώρο του Δημαρχείου επίδειξη κυρίως σε παιδιά έκτης δημοτικού και γυμνασίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας είναι η κεντρική εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Τρικκαίων. Θα γίνει μεγάλη εκδήλωση με ομιλίες, ενημέρωση, εκπαίδευση πάνω σε προπλάσματα. Θα γίνουν άλλες δυο εκδηλώσεις που εντάσσονται σε αυτό το πνεύμα στην σχολή των ΤΕΦΑΑ, στη ΣΜΥ και πιθανώς και στις φυλακές. Όλες αυτές οι εκδηλώσεις, γίνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Επείγουσας Προνοσηκομειακής Φροντίδας, το ΕΚΑΒ Τρικάλων και την ΕΠΑΣ σχολή βοηθών νοσηλευτών.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Παπαγγέλης από την πλευρά του υπογράμμισε: «Το ΕΚΑΒ ως κύριος φορέας επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής στη χωρά, θεωρεί υποχρέωση την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα καρδιοπνευστικής αναζωογόνησης. Ήδη υλοποιούμε πολλά προγράμματα τα οποία πραγματοποιούμε σε σχολεία, σε εκπαιδευτικούς, σε εργοστάσια. Σε κάθε χώρο και σε πολίτες που μας το ζητάνε. Στα πλαίσια αυτής της ευρωπαϊκής ημέρας επανεκκίνησης της καρδιάς, προγραμματίζουμε με εξειδικευμένους εκπαιδευτές την Δευτέρα 13 Οκτωβρίου του 2014 και ώρα 10:00 έως 14:00 στα Τρίκαλα στην κεντρική πλατεία, ενημέρωση του πληθυσμού σε θέματα προνοσοκομειακής καρδιοπνευστικής αναζωογόνησης. Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου στη Λάρισα από ώρα 10:00 έως 14:00 στην κεντρική πλατεία. Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου στην Καρδίτσα στην κεντρική πλατεία 10:00 έως 14:00. Την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου από 10:00 έως 14:00 στην πλατεία του Βόλου».

Ο καρδιολόγος κ. Παρίσης Χαράλαμπος από την Ταξιαρχία Πεζοναυτών εξήγησε, ότι τα θύματα από ανακοπή καρδιάς είναι περισσότερα από τα θύματα των τροχαίων και χρειάζεται συνεχής ενημέρωση για την πρόληψη και την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές εκδηλώσεις την Τρίτη 14/10 στην 110 Π.Μ., την Τετάρτη 15/10 στην 1η ΤΑΞΑ στο Στεφανοβίκειο, την Πέμπτη 16/10 θα υπάρχει ενημέρωση στους καθηγητές φυσικής αγωγής της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης και την Παρασκευή 17/10 στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Στη συνέντευξη τύπου παρευρέθηκαν ακόμη οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Αργύρης Κοπάνας και Κώστας Δεσπόπουλος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Βασίλης Αναγνωστόπουλος, Γιώργος Λαδόπουλος, Γιώργος Σάκκας, Βασίλης Πινακάς, ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας κ. Γιώργος Ζήγρας, το μέλος της Εταιρείας Αναζωογόνησης Καρδιάς κα Πολύζου και η κα Κυρίτση από τα Νοσοκομείο Καρδίτσας.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com