ΣΥΡΙΖΑ: ΖΩΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΕΔΔΥ

συριζαΕρώτηση, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των Κέντρων Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης (ΚΕΔΔΥ), κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Λάρισας Δημήτρης Γελαλής και Ηρώ Διώτη, προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

Στην ερώτηση αναφέρονται στις εφαρμοζόμενες  μνημονιακές  πολιτικές της λιτότητας  που  υπονομεύουν τη λειτουργία των ΚΕΔΔΥ και υποβαθμίζουν τη σημασία τους,  αφού δεν επιτρέπουν  την υλοποίηση του σκοπού ίδρυσής τους που είναι η προσφορά υπηρεσιών διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης των μαθητών και κυρίως εκείνων που έχουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, καθώς και υποστήριξης, πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών, των γονέων και της κοινωνίας.

«Υποστελεχωμένα, χωρίς τους αναγκαίους πόρους για τις λειτουργικές ανάγκες τους, τα έξοδα κίνησης, ακόμη και για την αναλώσιμη γραφική ύλη έχουν αφεθεί στο φιλότιμο του υπάρχοντος προσωπικού που υπερβάλλει εαυτόν στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των μαθητών να τύχουν διάγνωσης και υποστήριξης στις μαθησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Οι λίστες αναμονής της υπηρεσίας είναι γεμάτες και ο χρόνος που απαιτείται για να ικανοποιηθεί το αίτημα ενός μαθητή αντίκειται εκ των πραγμάτων στον χρόνο των 45 ημερών που ο νόμος ορίζει.

Η υποβάθμιση και η υποχρηματοδότηση από την κυβέρνηση των ΚΕΔΔΥ αποβαίνει σε βάρος των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, πολύ δε περισσότερο αυτών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και της ειδικής αγωγής, την οποία χρειάζονται, κατά παράβαση συνταγματικών επιταγών και Διεθνών Συμβάσεων. Η όλη κατάσταση αναγκάζει πολλούς από τους γονείς να οδηγούν τα παιδιά τους σε αντίστοιχα ιδιωτικά κέντρα επιβαρυνόμενοι οικονομικά σε μία περίοδο που έχουν μειωθεί δραστικά τα εισοδήματα τους ή έχουν χάσει την εργασία τους» τονίζουν οι βουλευτές.

Με βάση τα παραπάνω, ρωτούν τους αρμόδιους Υπουργούς: «Σε ποιες ενέργειες θα προβούν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ΚΕΔΔΥ στο προβλεπόμενο από τον νόμο προσωπικό για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, έτσι ώστε να μη γίνονται όμηροι οι μαθητές και οι γονείς τους; Προτίθενται να διαθέσουν τα ανάλογα οικονομικά ποσά για να καλύψουν τις λειτουργικές ανάγκες των ΚΕΔΔΥ, αλλά και τα έξοδα κίνησης στα οποία υποβάλλονται οι εργαζόμενοι σ΄ αυτά προκειμένου να μετακινηθούν στους χώρους ευθύνης τους;»

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com