ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΗ Η ΦΛΟΥΔΑ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΑΣ

8oPΠερίπου 40 εκατομμύρια τόνοι φλούδας μπανάνας απορρίπτονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μελέτη του 2013. Είναι κρίμα όμως, αφού η φλούδα της μπανάνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

  1. Χρησιμοποιήστε τη για να γυαλίσετε τα δερμάτινα: τρίψτε με την εξωτερική πλευρά της φλούδας, και μετά σκουπίστε με ένα μαλακό πανί.
  2. Επουλώσετε τις πληγές: τρίψτε την εσωτερική πλευρά της φλούδας σε μώλωπες και γρατζουνιές για να τις τροφοδοτήσετε με κάλιο.
  3. Χρησιμοποιήστε τες σαν λίπασμα για τα φυτά σας: βουτήξτε τις φλούδες σε ένα βάζο με νερό και αφήστε τες να μουλιάσουν καλά. Στη συνέχεια αναμείξτε πέντε μέρη νερού της βρύσης και ένα μέρος από το βάζο με το νερό και τη μπανάνα, και χρησιμοποιήστε το σαν λίπασμα για τα φυτά σας.
  4. Ασπρίστε τα δόντια σας: Τρίψτε το εσωτερικό μιας φλούδας μπανάνας στα δόντια σας για λίγα λεπτά κάθε δεύτερη μέρα, και τα δόντια σας θα είναι αισθητά πιο λευκά μέσα σε λίγες εβδομάδες.
  5. Για τις ρυτίδες: Απλώνετε τακτικά φλούδα μπανάνας στο μέτωπό σας, το πρόσωπο ή τα μάγουλα για να σφίξει το δέρμα σας, να συρρικνώσετε τους πόρους και να μειώσετε τις ρυτίδες.
  6. Μπορείτε επίσης να τις φάτε! Σύμφωνα με άρθρο του 2011 που εμφανίστηκε στο Applied Biochemistry and Biotechnology, οι φλούδες της μπανάνας περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, όπως καροτενοειδή και πολυφαινόλες, που συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Αφού πλύνετε καλά τις φλούδες, χρησιμοποιήστε τες σε ένα  smoothie φρούτων (Τα smoothies φρούτων γίνονται με γιαούρτι, μέλι και φρούτα της επιλογής σας στο μπλέντερ).

Εναλλακτικά, βράζουμε ψιλοκομμένη φλούδα για 10 λεπτά και τη προσθέτουμε στο αγαπημένο μας πιάτο. Στην ινδική κουζίνα, για παράδειγμα, αφού βράσουν ψιλοκομμένη φλούδα μπανάνας ρίχνοντας μέσα κουρκούμη και λίγο αλάτι, στη συνέχεια την αναμειγνύουν με σπόρους μουστάρδας, πράσινες πιπεριές, λάχανο και έχουν ένα υγιεινό γεύμα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ