Οι συζητήσεις για την προέλευση του ανθρώπου δεν σταματούν εύκολα. Τον Οκτώβριο του 2004 οι παλαιοανθρωπολόγοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός νέου ανθρώπινου είδους που έζησε πρόσφατα, 17.000 χρόνια πριν, στο ινδονησιακό νησί Flores, και η συζήτηση για το αν πρόκειται για άνθρωπο ή χόμπιτ καλά κρατεί ακόμη και σήμερα.
Ο Homo floresiensis, επίσης γνωστός ως The Hobbit, προκάλεσε αίσθηση. Λίγο πάνω από ένα μέτρο ψηλός, με έναν εγκέφαλο το ένα τρίτο του μεγέθους του δικού μας, το πλάσμα αυτό ήταν τόσο πρωτόγονο, όσο και η 3,2 εκατομμυρίων χρόνων συγγενής μας, η Λούσι.
Ωστόσο, ήταν σύγχρονος του Homo sapiens και προφανώς κατασκεύαζε αρκετά εξελιγμένα πέτρινα εργαλεία και κυνηγούσε μεγάλα ζώα – δραστηριότητες που συνδέονται με τους …εγκεφαλικούς ανθρώπους.
Οι σκεπτικιστές αμέσως αντέτειναν ότι τα οστά ανήκαν σε έναν άρρωστο Homo sapiens, και δεν πρόκειται για ένα νέο είδος.
Και έτσι άρχισε η διαμάχη που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα.
Η τελευταία επίθεση εμφανίστηκε σε μια εργασία που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, όπου ο Maciej Henneberg του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, στη Νότια Αυστραλία, και οι συνάδελφοί του υποστηρίζουν ότι τα οστά του Homo floresiensisπαρουσιάζουν χαρακτηριστικά, ενδεικτικά του συνδρόμου Down. Στηρίζουν το επιχείρημά τους στη μικρή περίμετρο του κρανίου, μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών.
Τα μέλη της ομάδας Χόμπιτ γρήγορα όμως απέρριψαν το επιχείρημα του συνδρόμου Down. Ο William Jungers του Πανεπιστημίου Stony Brook σημειώνει ότι δεν υπάρχει καμία γνωστή περίπτωση του συνδρόμου Down (αρχαία ή σύγχρονη), στην οποία ένα άτομο να είχε μια τόσο μικρή περίμετρο κεφαλής όσο του Homo floresiensis. Ούτε τα άτομα με σύνδρομο Down έχουν τα άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά του Homo floresiensis, όπως είναι το παρατεταμένο μέσο τμήμα του προσώπου και τα χοντρά τοιχώματα του κρανίου.
Και η συζήτηση συνεχίζεται, όπως και οι ανασκαφές στην περιοχή για την ανακάλυψη περισσότερων μικρών σκελετών.
scientificamerican.com