ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ

ΑΜΦΙΠΟΛΗΟι ανακοινώσεις του υπουργείου γίνονται για να διευκρινίζουν κάποια πράγματα γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης ωστόσο κάποιες φορές οι ανακοινώσεις μάλλον περισσότερες απορίες δημιουργούν. Με βάση λοιπόν τις τελευταίες ανακοινώσεις οι αρχαιολόγοι πλέον μιλούν για το τέλος της… περιπέτειας στον τάφο της Αμφίπολης και πλέον δηλώνουν βέβαιοι ότι ο τάφος τελειώνει στον θάλαμο που τώρα ξεκινούν να σκάβουν.

Για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει να σκάβουν σε βάθος από την αρχή της εβδομάδας. Οι ανακοινώσεις είναι πάντα μια με δυο μέρες μετά.

Με βάση την ανακοίνωση λοιπόν:

“Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.”

Δηλαδή η αρχαιολόγοι έχουν τη βεβαιότητα ότι έχουν εντοπίσει το δάπεδο του επόμενου χώρου ή γίνεται αναφορά στο δάπεδο του θαλάμου με το ψηφιδωτό.

Εάν είναι βαθύτερος ο τάφος στον επόμενο χώρο υπάρχει σκάλα ή ράμπα που να οδηγεί προς τα κάτω και τι σημαίνει αυτό;

Στη συνέχεια της ανακοίνωσης δίδονται κάποιες απαντήσεις, όμως και πάλι δημιουργούνται απορίες:

“Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.”

Στον επόμενο θάλαμο λοιπόν βρίσκονται κομμάτια από τα προηγούμενα μέρη του τάφου, από μικρές ψηφίδες ως την κεφαλή της Σφίγγας και όλα αυτά κάτω από τους πορόλιθους του δαπέδου…

Δηλαδή στο μνημείο που εντυπωσιάζει με την πολυτέλεια της κατασκευής του οι αρχαιολόγοι στην τελευταία ανακοίνωσή τους μας είπαν ότι ο νεκρικός θάλαμος δεν είχε καν πόρτα, αν και είχε τους ορθοστάτες της, δεν είχε δάπεδο που να αξίζει αναφοράς, καθώς είναι κατασκευασμένο από πωρόλιθο, ενώ φαίνεται ότι μοιάζει με χώρο… σκαμμένο απ’ τους τυμβωρύχους ή κάποιους άλλους…

Απ’ την περιγραφή μάλλον ο νεκρικός θάλαμος ήταν ο πιο κατεστραμμένος και ο … πιο φτωχικός του τάφου, αλλά μάλλον και πάλι η ανακοίνωση βασίζεται σε υποθέσεις καθώς όπως ομολογείται δεν έχουν προχωρήσει ακόμη (όταν βγήκε τουλάχιστον η ανακοίνωση) σε μεγάλο βάθος.

ΚΑΙ ΝΕΑ ΦΑΣΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ

Οι ελπίδες μετά τα τελευταία ευρήματα που δείχνουν ότι το μνημείο δεν έχει συνέχεια και πλέον δεν είναι και πολλά αυτά που αναμένονται στρέφονται ξανά… πίσω.

Στρέφονται δηλαδή στις αρχικές υποθέσεις των επιστημόνων για τον λόφο Καστά και για τον ρόλο του.

Ουσιαστικά μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στον υπέρλαμπρο τάφο που ανασκάπτεται τώρα θα ξεκινήσει η επόμενη φάση της ανασκαφής.

Ουσιαστικά, εδώ και καιρό μάλιστα η επικεφαλής των ανασκαφών Κ. Περιστέρη έχει πει:

“Ένας τέτοιος περίβολος που χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα δεν είναι δυνατόν παρά να περιέχει σημαντικές ταφές στο εσωτερικό του.”

Η μια ήδη εντοπίστηκε, οι επόμενες που περιμένει η κ. Περιστέρη μένει να αποδειχθεί ότι υπάρχουν.

Οι γεωλογικές έρευνες αυτό δείχνουν και εκεί στηρίζονται άλλοι επιστήμονες που λένε ότι ο τάφος που εντοπίστηκε είναι μάλλον μόνο η αρχή της… περιπέτειας στον λόφο Καστά.

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Διεύθυνσης Αναστηλώσεων Αρχαίων Μνημείων, Αθανάσιος Νακάσης εκτίμησε ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι στον Τύμβο:

«Αν ψάξουμε στον τύμβο Καστά ίσως βρεθούν και άλλοι τάφοι μεγαλύτεροι και ίσως ο Λέων να συνδέεται με κάποιο άλλο μνημείο της Αμφίπολης»

Το μνημείο μοιάζει να βρίσκεται στη μια άκρη μιας ολόκληρης σύνθεσης που δημιουργήθηκε στον λόφο Καστά. Κατά πολλούς η δημιουργία του περιβόλου οδηγεί μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν και άλλες ταφές, ωστόσο εδώ υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα.

Προς το παρόν τουλάχιστον και παρά την ενδελεχή έρευνα που έχει γίνει δεν έχει εντοπιστεί σε κανένα άλλο σημείο είσοδος σε ταφικό μνημείο.

Ο ήδη γνωστός τάφος που συντάραξε την Ελλάδα και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ήταν ο μόνος που μέχρι στιγμής είχε είσοδο από το επίπεδο του περιβόλου.

Ως τώρα υπάρχουν μόνο γεωλογικές ενδείξεις και τίποτε άλλο, αν και έχουν εντοπιστεί πιο παλιές ταφές στην περιοχή, το μνημείο που συνδέεται με τον περίβολο δεν έχει αποκαλύψει τα μυστικά του.

newsit.gr

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ