Σκληρή στάση απέναντι στην ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup, κράτησαν οι δανειστές οι οποίοι τόνισαν ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί θα πρέπει να γίνουν περισσότερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πίεσαν τον υπουργό Οικονομικών για τη λήψη μέτρων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.
Οπως φαίνεται από τις πρώτες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, επιλέγεται το πρώτο από τα τρία σενάρια που είχαν «πέσει στο τραπέζι», αλλά βελτιωμένο και συνδυαζόμενο με το τρίτο. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ενισχυμένη πιστωτική γραμμή στήριξης η οποία θα δοθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από την τρόικα. Παράλληλα, στην μετά – μνημόνιο εποχή ενεργό ρόλο θα έχει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup τόνισε ότι ο Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε στο Eurogroup το ελληνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, όπως είπε, ενώ οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συνιστούν σημαντική πρόοδο, θα πρέπει να γίνουν περισσότερα και να συνεργαστούν στενά η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.
Μίλησε επίσης για ισχυρή υποστήριξη στην πρόταση για τη δημιουργία μιας ενισχυμένης προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα εγγυάται την αδιατάρακτη πορεία της Ελλάδας μετά το μνημόνιο, ενώ σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστούν τόσο οι μεταρρυθμίσεις όσο και η δημοσιονομική σταθεροποίηση.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να υπάρξει συζήτηση για τα επόμενα βήματα, ξεκαθάρισε. Υπογράμμισε ότι στο Eurogroup υπάρχει ισχυρή στήριξη στο σχέδιο γραμμής χρηματοδότησης προς την Αθήνα, μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ECCL (πιστωτική γραμμή), σημειώνοντας ότι στις επόμενες συναντήσεις “θα δουλέψουμε πάνω στους όρους και τις τεχνικές λεπτομέρειες” ενώ υπογράμμισε ότι “φαίνεται απαραίτητη η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμπλέκεται στη λύση που υποστηρίζει το Eurogroup για την «επόμενη ημέρα» της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση με το ΔΝΤ, την Ελλάδα και την Τρόικα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ενισχύει την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας με την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τη νέα συμφωνία για την Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα υπάρχουν και ότι σε αυτή τη φάση αποτελούν αντικείμενο συζήτησης. Ο ίδιος πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι πολύ σημαντικό να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση και το ελληνικό πρόγραμμα πριν το τέλος του έτους, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα υπάρξει “κενό”, το οποίο οι αγορές θα λάβουν υπόψη τους.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι απομένουν προς εκταμίευση για την Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF και άλλα 1,8 δισ. ευρώ από τα λεγόμενα SMPs (κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα).
Η κυβέρνηση
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι η λεγόμενη «ενισχυμένη γραμμή πίστωσης» που εξετάζεται να δοθεί στην Ελλάδα μετά το τέλος του έτους, θα δίνει ένα «μαξιλάρι» βοήθειας, αλλά ταυτόχρονα η χώρα θα πρέπει να ικανοποιήσει κάποιους στόχους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει. Πρόκειται για μια «νέα σχέση» με τους δανειστές, με μειωμένη εποπτεία από τους δανειστές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» θα έρθει μετά από αυτή την ενδιάμεση περίοδο που θα διαρκέσει 6 έως 12 μήνες.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ , Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι η εμπλοκή του, αλλά και το αν θα παίξει ρόλο χρηματοδότη, βρίσκεται ακόμα υπό συζήτηση.
Σε ό,τι αφορά την τρέχουσα αξιολόγηση, κυβερνητικές πηγές παραδέχτηκαν ότι υπάρχει πίεση να ολοκληρωθεί με επιτυχία ως την 8η Δεκεμβρίου.
Από την πλευρά του ο επίτροπος αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί, επιβεβαίωσε την υποστήριξη των εταίρων στη δημιουργία μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
Πρόσθεσε ότι η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και εκτίμησε ότι οι συνομιλίες για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το επόμενο Eurogroup, στις 8 Δεκεμβρίου