ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΛΕΠΟΥΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΛΥΣΣΑΣ

αλεπουδεςΤο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοινώνει ότι  ξεκινά σήμερα,  Δευτέρα 10 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Νοεμβρίου,  το πρόγραμμα εμβολιασμού των αλεπούδων κατά της λύσσας που υλοποιεί η Δ/νση Υγείας των Ζώων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί από αέρος με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν  ιό κατά της λύσσας, σε 24  Περιφερειακές Ενότητες (Σέρρες, Καβάλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Ημαθία, Πέλλα, Χαλκιδική, Πιερία, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία, Μαγνησία, Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Πρέβεζα).

Επίσης εντατικοποιούνται σε όλη την επικράτεια οι εμβολιασμοί όλων των σκύλων και γατών (δεσποζόμενων και αδέσποτων) κατά της νόσου.

Για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού το ΥπΑΑΤ έχει ήδη προβεί στην έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων και αφισών (σε σχολεία, κυνηγούς κλπ), καθώς και σε έκδοση ενημερωτικού ραδιοτηλεοπτικού spot για τη λύσσα.

Όσον αφορά τα εμβολιακά δολώματα θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση στο κοινό  για τα παρακάτω, προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά:

-Τα εμβολιακά δολώματα περιέχουν ζωντανό ιό και σε περίπτωση επαφής με αυτό πρέπει να ακολουθήσει άμεσα επίσκεψη στο γιατρό και να ενημερωθεί άμεσα το ΚΕΕΛΠΝΟ.

-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων σε αγροτικές και δασώδεις περιοχές (μικροί κύβοι χρώματος λαδί-καφέ με οσμή ψαριού), απαγορεύεται οι  να έρθουν σε οποιαδήποτε επαφή με αυτά.

-Σε περίπτωση εύρεσης τέτοιων δολωμάτων, οι πολίτες θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές κτηνιατρικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι  η λύσσα έχει εμφανιστεί από  19/10/2012 στην Ελλάδα και από τότε μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί 48 κρούσματα σε ζώα. Για το σκοπό αυτό το Τμήμα Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του  ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τις περιφερειακές κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, συνεχίζουν για δεύτερη χρονιά τη μεγάλη προσπάθεια να εμβολιαστούν οι κόκκινες αλεπούδες προκειμένου να αναχαιτισθεί η εξάπλωση της νόσου.

Ο εμβολιασμός των αλεπούδων κατά της λύσσας εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης που έχουν κρούσματα λύσσας και θεωρείται αποδεδειγμένα ως ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την καταπολέμηση της παραπάνω ασθένειας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ