“Η φιλοξενία της κινητής έκθεσης του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη – Κέντρου Εθνομουσικολογίας από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας επιβεβαιώνει την πρόθεσή μας να καταστεί αυτό που ονειρεύτηκαν οι ιδρυτές του, ένας φάρος πολιτισμού” τόνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Π. Σάπκας σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε επ” αφορμή των εγκαινίων της έκθεσης το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 7 μ.μ.
Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, το μεγαλύτερο μουσείο νεωτέρου πολιτισμού στη Θεσσαλία και από τα μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας, είναι ένα θησαυροφυλάκιο τοπικής παράδοσης όπου φιλοδοξούμε να διεξάγεται πολυσήμαντο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και επιστημονικό έργο. Κι αυτό ακριβώς θα συμβεί με αυτή την έκθεση, είπε ο κ. Σάπκας, αφού στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις.
Ήδη την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο με τη μουσικοπαιδαγωγό Νάνση Τουμπακάρη για δασκάλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και καθηγητές μουσικής.
Την Κυριακή, μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Λαρισαίων θα συμμετάσχουν σε ανοιχτή συζήτηση με τον κ. Λιάβα για τις μνήμες τους από την παραδοσιακή μουσική, τα τραγούδια, τους χορούς και τα λαϊκά δρώμενα. Επίσης, στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα υπάρξει συνεργασία με τοπικούς φορείς (Πολιτιστικούς Συλλόγους, Λύκειο των Ελληνίδων, Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο, ΔΩΛ, Μουσικές Σχολές) και θα προκύψει μουσικοχορευτική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Δημοτικό Ωδείο.
“Η Λάρισα, έχει τεράστια μουσική παράδοση, έχει αναδείξει σπουδαίες προσωπικότητες της μουσικής, διαθέτει ένα τεράστιο καλλιτεχνικό δυναμικό υψηλής ποιότητας και με αφορμή αυτή την έκθεση μέρος του θα ενεργοποιηθεί, θα δημιουργήσει, θα συμπράξει, θα συνεργήσει” επισήμανε ο κ. Σάπκας. Και κατέληξε “όπως καταλαβαίνετε, υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι να είμαστε ενθουσιασμένοι και ικανοποιημένοι από την παρουσία της έκθεσης και ελπίζω να την αγκαλιάσει ο εκπαιδευτικός και ο καλλιτεχνικός κόσμος αλλά και το ευρύτερο κοινό”.
Ο πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και καθηγητής Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρος Λιάβας, δήλωσε πολύ συγκινημένος καθώς με τη Λένα Γουργιώτη τον συνέδεε βαθιά φιλία και είχαν ξανασυνεργαστεί στο παρελθόν συνδιοργανώνοντας στη Λάρισα επιστημονικό συνέδριο το 1998. Ο κ. Λιάβας τόνισε πως φιλοσοφία του Κέντρου Εθνομουσικολογίας δεν είναι απλώς μια έκθεση από αντικείμενα που μπορεί να την επισκεφτούν κάποιες εκατοντάδες πολίτες, αλλά να αποτελέσει την αφορμή για δράσεις που θα μεταφέρουν τα μηνύματα ζωής του ελληνικού πολιτισμού. “Η παράδοση είναι βίωμα ζωής και σύμβολο ταυτότητας σημερινό” είπε ο κ. Λιάβας, “είναι η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει…”
Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης ο κ. Λιάβας θα δώσει διάλεξη με θέμα την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τα λαϊκά όργανα, με ιδιαίτερη αναφορά στη μουσική παράδοση της περιοχής μας.
Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση για το παρόν και μέλλον της μουσικής κληρονομιάς.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή: Δευτέρα: 8:00-1400,Τρίτη-Παρασκευή 8:00-14:00 &17:00-20:00, Σάββατο-Κυριακή:
10:00-14:00.
Η είσοδος στην έκθεση και στις δράσεις είναι ελεύθερη, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
diavasinet.gr