Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι όταν πάμε σε ένα εστιατόριο, μπαρ, καφετέρια κλπ, τα πάντα θα είναι καθαρά. Και συνήθως είναι. Κανένα μαγαζί δεν θέλει να αρρωσταίνει τους πελάτες του. Αλλά κάποια σημεία είναι περισσότερο ή λιγότερο αδύνατο να διατηρούνται τελείως καθαρά. Τα πιο βρώμικα είναι:
ΤΟΥΑΛΕΤΑ: υπάρχουν άπειρα μικρόβια σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό του καθίσματος της λεκάνης, και 3,2 εκατομμύρια μέσα στην ίδια τη λεκάνη.
ΠΑΓΑΚΙΑ: 70% του πάγου περιέχει περισσότερα βακτήρια από το νερό στην τουαλέτα.
ΔΑΠΕΔΟ ΜΠΑΝΙΟΥ: έχει εκατομμύρια βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό.
ΜΕΝΟΥ: Τα μενού σπάνια καθαρίζονται, και ειδικά αν είναι από χαρτί. Τα μενού μεταφέρουν -κατά μέσο όρο- 185.000 βακτήρια.
ΠΟΜΟΛΑ: Συνήθως τα πόμολα στο μπάνιο καθαρίζονται τακτικά (τουλάχιστον τόσο συχνά όσο καθαρίζεται και το μπάνιο). Πολύ σύντομα όμως είναι και πάλι βρώμικα. Όσο για το πόμολο της εισόδου, καλύτερα μην ρωτάτε…
ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΙΕΡΕΣ, ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ ΚΕΤΣΑΠ, ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ κλπ: Τα πράγματα που παραμένουν επάνω στα τραπέζια συσσωρεύουν εκατομμύρια μικρόβια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν επιπλέον παρατηρήσετε ότι κολλάνε, καλύτερα να τα αποφύγετε τελείως!
ΒΡΥΣΕΣ: Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που οι άνθρωποι συνήθως αγγίζουν μετά τη χρήση της τουαλέτας; Τη βρύση του νεροχύτη. Διαβάστε μια συμβουλή: Πλύνετε τα χέρια σας, πάρετε λίγο χαρτί, στεγνώστε τα χέρια σας, κλείστε το νερό και ανοίξτε την πόρτα με το χαρτί στο χέρι σας, κρατήστε την πόρτα ανοιχτή με το πόδι σας, και πετάξετε το χαρτί στα σκουπίδια. Καμία επαφή = καθαρά χέρια.
ΧΕΙΛΟΣ ΠΟΤΗΡΙΩΝ: Αν δείτε το σερβιτόρο να ακουμπάει με τα χέρια του το χείλος του ποτηριού, να ζητήσετε άλλο ποτήρι ή ποτό. ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ: πίνετε με καλαμάκι.