Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού για «τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο». Στην ερώτηση αναφέρει τα εξής:
Η περυσινή έκθεση της Federbet AISBL
Η Federbet AISBL είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική ομοσπονδία που εδρεύει στο Βέλγιο και έχει ως στόχο να εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των φορέων και των καταναλωτών στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών. Βασικό της έργο είναι να παρακολουθεί την στοιχηματική ροή με σκοπό τον εντοπισμό «στημένων» αγώνων. Πέρυσι παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο την ετήσια έκθεσή της στην οποία περιλαμβάνονται έξι χειραγωγημένοι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Παρά το γεγονός ότι η καταγγελία έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο, η ηγεσία της ΕΠΟ δεν αντέδρασε. Το ίδιο έπραξε και η ελληνική ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού.
Η φετινή έκθεση της Federbet AISBL
Φέτος για τη νέα ποδοσφαιρική περίοδο η ίδια εταιρεία έχει ήδη συντάξει έκθεση για δύο προσυνεννοημένους αγώνες του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Πρόκειται για τους αγώνες του ΠΑΟΚ με τη Βέροια και του Ολυμπιακού με τον Πανθρακικό στους οποίους παρατηρήθηκαν περίεργοι στοιχηματισμοί. Μάλιστα, στον πρώτο αγώνα φέρονται να παίχτηκαν 100.000 ευρώ σε γνωστό ανταλλακτήριο, ενώ η όλη παράνομη δραστηριότητα εντοπίζεται στην Ασία.
Η στάση της ΕΠΟ
Η πρόσφατη μαφιόζικη επίθεση με στόχο τον Χριστόφορο Ζωγράφο, αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ, και εν συνεχεία οι αλληλοκατηγορίες των κ.κ. Μαρινάκη και Μελισσανίδη σχετικά με ισχυρά και οργανωμένα συμφέροντα στο χώρο του ποδοσφαίρου που παραπέμπουν σε πρακτικές μαφίας, επιβεβαίωσαν τη σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Και αντί η ΕΠΟ να αναλάβει τις ευθύνες της και να ερευνήσει τις καταγγελίες, δεν εξέτασε ούτε την έκθεση της Federbet ούτε ερεύνησε τους ισχυρισμούς των κ.κ. Μαρινάκη και Μελισσανίδη. Απλώς έσπευσε να αναβάλει επ’ αόριστο τα πρωταθλήματα και κατήγγειλε τους δημοσιογράφους για την επίθεση εναντίον του κ. Ζωγράφου.
Οι απαγγελθείσες κατηγορίες σε βάρος πρώην και νυν στελεχών της ΕΠΟ για κακουργηματικές πράξεις
Ο πρόεδρος και η ηγεσία της ΕΠΟ έχουν κληθεί από την ελληνική δικαιοσύνη για δύο σοβαρές υποθέσεις. Η πρώτη αφορά τη δράση εγκληματικής οργάνωσης στο χώρο του ποδοσφαίρου με βάση στοιχεία που συλλέχτηκαν από τον υπερ-κοριό της ΕΥΠ. Και σχετίζονται με : α) Την εκλογή του προέδρου της ΕΠΟ στις εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο του 2012. β) Την εκλογή του προέδρου της Super League που έγινε τον Ιούλιο του 2012. γ) Την πρόσληψη προπονητή σε ομάδα της Super League, για τον οποίον μια άλλη ομάδα της Super League θα έδινε το 50% του μισθού του. δ) Την έκδοση απόφασης από τα ποδοσφαιρικά πειθαρχικά όργανα υπέρ του Εθνικού Γαζώρου και εις βάρος της ομάδας του Τυρνάβου. ε) Την αναφορά σε διαιτητές που βρίσκονται σήμερα στον πίνακα της Super League για το εάν θα οριστούν σε συγκεκριμένους αγώνες. στ) Τη διακίνηση πληροφοριών σε φιλικά ΜΜΕ.
Η δεύτερη αφορά την υπόθεση της «κάρτας υγείας αθλητών» και των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί για ιατρικές εξετάσεις αθλητών, οι οποίες φέρονται να μην υλοποιήθηκαν, αν και είχαν πληρωθεί από την Ομοσπονδία. Με παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα διώκονται ποινικά σε βαθμό κακουργήματος πρώην και νυν στελέχη της ΕΠΟ, αφού η υπόθεση αυτή εκτιμάται ότι ζημίωσε το Δημόσιο με περισσότερα από 9 εκ. ευρώ.
Επειδή όλα τα προηγούμενα καταδεικνύουν ότι η σήψη και η διαφθορά έχει εγκατασταθεί για καλά στο χώρο του ποδοσφαίρου, γεγονός που τελικά δεν περιορίζεται μόνο στους αθλητικούς χώρους, αλλά εγκαθίσταται στην κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Γιατί απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση επιλέγει το ρόλο του παθητικού θεατή;
2) Με ποιες ενέργειες σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα;
3) Με ποιες ενέργειες θα αντιδράσει η πολιτεία, δεδομένου ότι η ΕΠΟ επιδεικνύει προκλητική αδιαφορία για τις καταγγελίες;
4) Πως θα αντιδράσει η πολιτεία στη χαρακτηριστική καθυστέρηση της Δικαιοσύνης να περατώσει υποθέσεις κακουργηματικού χαρακτήρα για τα σκάνδαλα των στημένων αγώνων με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής;»