Λοβέρδος: Αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στο λαιμό εκείνων που ολιγώρησαν
Να διακόψει την απεργία πείνας ο Νίκος Ρωμανός, ευχήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, μιλώντας στη συζήτηση του προϋπολογισμού. «Κανείς δεν ζήτησε από τον Ν.Ρωμανό δήλωση φρονημάτων» τόνισε, ενώ άφησε αιχμές για επιτήδειους που επιδιώκουν πρόσκαιρα κέρδη στην πλάτη του απεργού πείνας. Επανέλαβε δε, απαντώντας σε κατηγορίες που έχει δεχθεί, ότι την απόφαση για μη χορήγηση άδειας την πήρε η Δικαιοσύνη και όχι η κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή ο Ν.Ρωμανός εξετάζει να ξεκινήσει και απεργία δίψας, ενώ οι γονείς του θα συναντήσουν τον πρωθυπουργό την Δευτέρα, παρά τις ρητές αντιρρήσεις του γιου τους.
«Εύχομαι έστω και τώρα, ο Νίκος Ρωμανός, όποια και αν είναι η στόχευσή του για το μέλλον, όποια και είναι τα όνειρά του, ό,τι και αν επιθυμεί να κάνει, ακόμα και αν αυτό είναι να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του μισώντας το κράτος, μισώντας το σύστημα, ακόμα και εμένα προσωπικά, να συνειδητοποιήσει ότι αυτά μπορεί να τα πράξει μόνο ζωντανός και υγιής», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε:
«Πιστεύω ότι το ίδιο επιθυμούν όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι και γι΄ αυτό εύχομαι από καρδιάς να αναθεωρήσει την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας. Ταυτόχρονα εύχομαι να πάψουν οι επιτήδειοι να κυνηγούν μικροσκοπιμότητες και πρόσκαιρα κέρδη, στην πλάτη ενός νέου ανθρώπου, σεβόμενοι το ύψιστο αγαθό και την ανθρώπινη ζωή. Αλλά λόγω της κρισιμότητας των στιγμών και της ανάγκης για ψυχραιμία και νηφαλιότητα, δεν θέλω να πω περισσότερα».
Σε όσους καταγγέλλουν ότι δεν δόθηκε εκπαιδευτική άδεια στο Νίκο Ρωμανό εξαιτίας των ιδεών του, ο υπουργός είπε ότι «κανείς δεν ζήτησε από το Νίκο Ρωμανό δήλωση φρονημάτων. Άλλο θέμα είναι αν τη μετάνοιά του -για την πράξη για την οποία κατηγορείται και κρατείται και όχι για τις απόψεις του- θα τη δεχόμασταν όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, στη δικαιοσύνη και στις δεύτερες ευκαιρίες».
Απευθυνόμενος σε όσους λένε ότι η Πολιτεία στέρησε το δικαίωμα του Νίκου Ρωμανού να λάβει εκπαιδευτική άδεια, ένα κεκτημένο δικαίωμα από τη στιγμή που πέρασε στις εξετάσεις, ο υπουργός τόνισε:
«Έχει από πολλούς προβληθεί η άποψη ότι η ελληνική πολιτεία στέρησε από τον Νίκο Ρωμανό τις εκπαιδευτικές άδειες, ένα κεκτημένο δικαίωμα που του χάρισε η εισαγωγή του στο εκπαιδευτικό σύστημα. Άρα μη χορηγώντας την άδεια, η πολιτεία εκδικείται. Και μια απλή ανάγνωση στον σωφρονιστικό κώδικα, όμως, αρκεί για να κατανοήσει κανείς ότι ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα εκπαιδευτική άδεια. Δικαιούται να τη ζητήσει όμως και υπάρχει το δικαστικό συμβούλιο να εξετάσει αν με βάση τα ιδιαίτερα στοιχεία κάθε περίπτωσης και τον νόμο μπορεί να τη δώσει».
«Ο Νίκος Ρωμανός είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια ιδίως από τη στιγμή που είναι υπόδικος για άλλα αδικήματα, όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση αλλά επειδή έτσι ορίζει ο νόμος», ανέφερε επίσης ο κ. Αθανασίου και σε όσους ζητούν να παρέμβει προσωπικά η κυβέρνηση απάντησε:
«Θέλετε έναν υπουργό Δικαιοσύνης που να τηλεφωνεί στους, κατά το σύνταγμα, αδέσμευτους δικαστικούς λειτουργούς και να επιβάλει αποφάσεις που επιθυμεί ο ίδιος ή ζητεί η κοινή γνώμη; Αυτήν τη δημοκρατία θέλουμε; Κάποιοι λένε: Μα αφού ο Ρωμανός δεν δικαιούται εκπαιδευτική άδεια γιατί του επέτρεψαν να δώσει εξετάσεις; Ο Νίκος Ρωμανός και ο κάθε Ρωμανός μπορεί σήμερα να μην δικαιούται εκπαιδευτική άδεια αλλά έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο νομοθέτης και τις οποίες εξετάζουν τα αρμόδια όργανα που χορηγούν τις άδειες».
Λοβέρδος: Αν πάθει κάτι ο Ρωμανός, το κρίμα στο λαιμό εκείνων που ολιγώρησαν
Στην υπόθεση Ρωμανού αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, λέγοντας: «Αν πάθει κάτι αυτό το παιδί, το κρίμα στο λαιμό όσων ολιγώρησαν». Επίσης, σημείωσε ότι «αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται».
Όπως ανέφερε: «Δώσαμε όλες τις δυνατότητες σε έγκλειστους να δίνουν Πανελλαδικές. Κάποιοι μπήκαν στα ΑΕΙ. Δεν φτάνουν τα μπράβο. Πρέπει να δώσουμε τις δυνατότητες να σπουδάσουν. Οργανώνουμε το θέμα με τροπολογία που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα» και επέστησε την προσοχή στο ότι οι πενθήμερες άδειες δεν πρέπει να καταργηθούν.
Αιτιολόγησε πως η συμπεριφορά ενός δραπέτη δεν πρέπει να στραφεί εναντίον όλων όσων παλεύουν να επανέλθουν στη ζωή και το υπουργείο Παιδείας το υποστήριξε στην υπόθεση Κωστάρη, ανοιχτά, δημόσια και εγγράφως και το υποστηρίζει και στη διαφορετική μεν αλλά κρίσιμη υπόθεση Ρωμανού.
«Κι αυτό το παιδί πρέπει να πάρει τις ευκαιρίες του. Η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Αν πάθει κάτι κακό αυτό το παιδί το κρίμα στον λαιμό όσων ολιγώρησαν. Όσοι κατακρίνουν αυτήν τη θέση, να σκεφτούν πως στην αγκαλιά του παιδιού αυτού, σε ηλικία 16 ετών, πέθανε ο συνομήλικος φίλος του. Αυτές είναι οι πάγιες απόψεις μου. Κι όσοι θέλουν να με αμφισβητήσουν, παραπέμπονται στην κοινή ερώτηση Κουβέλη – Λοβέρδου για τη νοσηλεία του Σάββα Ξηρού το 2006», κατέληξε για το θέμα αυτό στην ομιλία του ο υπουργός Παιδείας.