Στην τοποθέτηση του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Γελαλή στην εκδήλωση του Ο.Ε.Ε. Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας με θέμα: «Η Λύση για το Δημόσιο Χρέος & η Προοπτική Ανάπτυξης» αναφέρθηκε στις προτάσεις του κόμματός λέγοντας τα εξής:
Η νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία εφαρμόστηκε από την έναρξη της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα δεν είχε αποτελέσματα. Παρόλα τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα τα οποία πάρθηκαν το χρέος από το 129,7% το 2009 αυξήθηκε στο 177,7% το 2014, το ΑΕΠ από 231,081 δις ευρώ μειώθηκε στο 178,944 δις ευρώ ενώ το ποσοστό ανεργίας από το 9,5% αυξήθηκε στο 26%.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση του χρέους είναι:
• Η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953 γιατί όχι και για την Ελλάδα.
• «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
• Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
• Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
• Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
• Ποσοτική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.
• Τέλος το θέμα του κατοχικού δανείου για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτό. Αυτό το γνωρίζουν πλέον οι εταίροι μας και θα γίνει επίσημη ελληνική θέση από τη πρώτη μέρα που θα βρεθούμε στην Κυβέρνηση.
Να κάνω εδώ σαφές πως δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες.
Πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί ειδική περίπτωση και η κρίση χρέους δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή.
Για αυτό και ζητάμε τη σύγκληση «Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Χρέους» για τη διαχείριση της υπερχρέωσης της Ευρωζώνης. Στόχος μας μια λύση ανάλογη με αυτήν που έδωσε η Διεθνής Διάσκεψη του Λονδίνου για την ίδια τη Γερμανία. Λύση που θα δοθεί από τους επίσημους ευρωπαϊκούς θεσμούς και όχι από την κυρία Μέρκελ.
Όσον αφορά το θέμα της προοπτικής ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας μια κοινωνικά βιώσιμη λύση στο θέμα του χρέους υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην ανάπτυξη, θα μπορέσουμε:
να στηρίξουμε τους τομείς παραγωγής στους οποίους η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως ο αγροτικός τομέας και ο τουρισμός.
Να αυξήσουμε το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων,
να επαναφέρουμε σταδιακά μισθούς και συντάξεις ώστε να τονωθεί η ζήτηση και να αυξηθεί η κατανάλωση,
να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τη βιομηχανία με κίνητρα απασχόλησης,
να επενδύσουμε στη γνώση, την έρευνα, τη νέα τεχνολογία, με στόχο να γυρίσουν πίσω στη πατρίδα οι νέοι επιστήμονες που μαζικά μεταναστεύουν τα τελευταία χρόνια, να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος,
να δημιουργήσουμε δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα και τράπεζα ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους και αγρότες.
Η ανάπτυξη και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι στρατηγικός μας στόχος.
Η όποια λύση αποφασιστεί για το Χρέος θα πρέπει να έχει κυρίαρχα πολιτικό χαρακτήρα. Οι πολιτικές της λιτότητας αποτελούν στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου με κύριο στόχο τη συντριβή της εργασίας. Οι πολιτικές αυτές είναι σαφές πως δεν είναι αποδεκτές από μία Κυβέρνηση της Αριστεράς. Επομένως η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να προωθεί ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό συσχετισμό δύναμης υπέρ των συμφερόντων της εργασίας.
Θεωρούμε ότι η παρούσα συγκυρία είναι ευνοϊκή για τη διατύπωση και πολιτική προώθηση μιας τέτοιας εναλλακτικής πρότασης.
Η συνεχιζόμενη και επιδεινούμενη υπερχρέωση πολλών χωρών της Ευρωζώνης, έχει καταστήσει πλέον προφανές ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά ούτε με δημοσιονομική προσαρμογή, (η οποία τείνει να είναι ισχυρά υφεσιακή κατά τη βραχυχρόνια περίοδο και άρα να οξύνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα) ούτε με μόνιμα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ούτε μέσω αποκρατικοποιήσεων.