Αλματώδης αύξηση σημειώνεται στις λοιμώξεις σε παιδιά από τον ιό κοξάκι
Οι παιδίατροι τονίζουν ότι τα κρούσματα έχουν «φουντώσει», πιθανότατα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας του ιού, ωστόσο καθησυχάζουν, καθώς δεν θεωρείται επικίνδυνος.
Μεταδίδεται από την άμεση επαφή και από τα υγρά του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας.
Μάλιστα, η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.
Ποια είναι τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Στις περισσότερες περιπτώσεις, περίπου τις μισές, ο ιός προκαλεί συμπτώματα κοινής γρίπης και αντιμετωπίζεται χωρίς καμιά ιδιαίτερη αγωγή.
Ωστόσο, κάποια άτομα εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:
– Υψηλό πυρετό
– Διάρροια
– Πονοκέφαλο
– Μυϊκό άλγος
– Ναυτία
– Πονόλαιμο
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι σε πιο σοβαρές περιπτώσεις η μόλυνση να παρουσιάζει ιδιαίτερα συμπτώματα όπως η ερπητική κυνάγχη (heprangina) που χαρακτηρίζεται από φυσαλλιδώδεις ή ελκωτικές βλάβες της υπερώας.
Υπάρχουν πολλοί ορότυποι του ιού και ένας από αυτούς ο ιός coxsackie Α16Η προκαλεί τη νόσο χεριού, ποδιού και του στόματος που προκαλεί εμφάνιση επώδυνων φυσαλλιδωτών ελκώσεων μέσα στο στόμα αλλά και στις παλάμες και τα δάκτυλα των χεριών ή στις πατούσες των ποδιών.
Τέλος ο ιός Coxsackie έχει βρεθεί να σχετίζεται και με μια σειρά από λοιμώξεις όπως η επιδημική πλευροδυνία (νόσος Bornholm) η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα.
Πώς να προσταθευτείτε
Στην πρόληψη, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το συχνό πλύσιμο των χεριών, των παιδιών και των γονιών, ειδικά της μητέρας.
Επιπλέον το συχνά καθάρισμα των αντικειμένων με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα, μειώνουν τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού.
Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του Κοξάκι, οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη νόσο.
Ο χρόνος επώασης (από τη μόλυνση έως την εκδήλωση συμπτωμάτων) κυμαίνεται από 2-12 μέρες συνήθως περισσότερες από 6 ημέρες.
onmed.gr