ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΝΩ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

παπαβεν1Τον μουντζούρη της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να δώσει ο Βενιζέλος στον Παπανδρέου και αυτός τον… επιστρέφει κατηγορώντας τον πρόεδρο του κόμματος ότι αγνόησε τις προτάσεις του. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχειρώντας να παίξει μέχρι τέλους το χαρτί της ενότητας, της ευθύνης και της ιστορικής παρακαταθήκης να κρατήσει ενωμένο το ΠΑΣΟΚ,

επιδίωξε και είδε τον Γιώργο Παπανδρέου σε μια 20λεπτη συνάντηση, που πιστοποίησε το αδιέξοδο των σχέσεών τους.

Ο Βενιζέλος, μιλώντας στη συνέχεια με τους δημοσιογράφους, δεν έκρυψε ότι έλαβε αρνητικά σήματα από τον Παπανδρέου, αλλά επέμεινε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές του προκειμένου να διασφαλίσει την ενότητα του κόμματος. Θα εξαντλήσω τις προσπάθειες για ενότητα της παράταξης, είπα αυτά που έπρεπε να πω για να διασφαλίσω την ενότητα της παράταξης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στους δημοσιογράφους και τόνισε ότι η θέση του Παπανδρέου «είναι στους συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ».

Ο Παπανδρέου, από την πλευρά του, παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, παρέμεινε σφίγγα, ενώ λίγη ώρα αργότερα απέρριψε πλήρως τις προτάσεις Βενιζέλου σημειώνοντας ότι ουσιαστικά η συνάντηση είχε επικοινωνιακό στόχο, αφού ο διάδοχός του δεν είχε διάθεση να συζητήσει επί της ουσίας τα προβλήματα που έχει θέσει και κυρίως το αίτημα για εγκατάλειψη του σχεδίου της Δημοκρατικής Παράταξης και τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, όπου θα τεθούν όλα τα θέματα.
Σε ισχύ

«Ο Γιώργος Παπανδρέου», λέει η ανακοίνωση του γραφείου του, «έχει καταθέσει τις απόψεις του και τις θέσεις του και για την πορεία της χώρας και για την πορεία του Κινήματος, που παραμένουν σε ισχύ και είναι αναγκαίες. Προτάσεις που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της προϊούσας διάλυσης που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ και παράλληλα της αναγέννησης και ανασυγκρότησής του. Επ’ αυτών δεν υπήρξε ουσιαστική απάντηση».

Οι πληροφορίες από το βενιζελικό στρατόπεδο επέμειναν ότι η συζήτηση από την πλευρά του Βενιζέλου ήταν πολύ ανοιχτή και «στράβωσε» όταν ο Παπανδρέου ζήτησε να είναι υποψήφιος στο Υπόλοιπο Αττικής. «Μα εκεί είναι η Εύη», φέρεται να απάντησε με εύλογη απορία ο Βενιζέλος. Οπότε θυμόσοφα παλαιό στέλεχος σχολίασε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε σε διαζύγιο «για ένα κόμμα αδειανό, για μια Εύη».

Πέρα όμως από την πλάκα, η παπανδρεϊκή πτέρυγα επιμένει ότι ο Βενιζέλος, με μια σταθερή ατζέντα, αγνοεί εντελώς την αγωνία για τη διάλυση της παράταξης και συνεχίζει να την οδηγεί στη μετάλλαξή της σε άχρωμο κεντρώο κυβερνητικό παρακολούθημα. Μάλιστα ο Παπανδρέου στη συνάντηση φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα χρειάζεται ένα αναγεννησιακό σοκ προκειμένου να ανακάμψει.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένο πως θα εμμείνει ότι κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για την ενότητα του χώρου και είναι βέβαιο ότι θα καταγγείλει τον Παπανδρέου ως διασπαστή και υπονομευτή του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του Ανδρέας Παπανδρέου. Ενδεικτικό της ρητορικής Βενιζέλου είναι οι αναφορές του στην Καβάλα την περασμένη Κυριακή.

«Έχω προσωπικά κάνει τεράστιες προσπάθειες για την ενότητα του χώρου, με μεγάλο κόστος σε όλες τις φάσεις της πολιτικής μου διαδρομής. Και θα κάνω και τώρα. Δεν θα σταματήσω ούτε την ημέρα της κατάθεσης των ψηφοδελτίων στον Άρειο Πάγο να αγωνίζομαι για τη συστράτευση όλων των στελεχών, για την ενότητα του χώρου, για να μην ζήσουμε την εικόνα μιας περαιτέρω διάσπασης χωρίς λογική, χωρίς πραγματικό πολιτικό στόχο. Γιατί δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια, αλλά και γιατί αυτό συνιστά προσβολή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και στους ιστορικούς αγώνες της παράταξής μας».

Η αναφορά στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν είναι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι και τα δύο αντίπαλα εσωκομματικά στρατόπεδα θα αναζητήσουν στις κάλπες την ψήφο των πιο φανατικών ψηφοφόρων που έχουν αναφορά στον Ανδρέα.

Πονηριές

Ο Βενιζέλος όμως εξαντλεί τις τελευταίες μέρες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τις προσπάθειες να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Δεν έπεισε μόνο τον Σαμαρά να αποδεχτεί τελικά την πρόταση προσφυγής σε εκλογές νωρίτερα, αν ψηφίσει τώρα η Βουλή για Πρόεδρο, αλλά επιχείρησε να «διεμβολίσει» και την εναπομείνασα ΔΗΜΑΡ. Η κυριακάτικη διαρροή για τη σχεδόν σίγουρη συμφωνία να είναι ο Κουβέλης υποψήφιος και η αιφνίδια και ακατανόητη υπαναχώρησή του μόνο… αθώα δεν κρίνεται.

Είχε στόχο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ που είτε αντιμετωπίζονται εχθρικά από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε διαφωνούν με την αυτοδιάλυσή τους και τη διάχυση στο κόμμα από το οποίο προήλθαν και αντιμετωπίζουν με έκδηλη καχυποψία τις κινήσεις Κουβέλη και τις παρασκηνιακές επαφές με τον Τσίπρα.

Η διαρροή δημιούργησε εκνευρισμό στην Αγίου Κωνσταντίνου, που συνειδητοποίησε το… σεντράρισμα και διέψευσε ακαριαία ότι ο Φώτης ήταν έτοιμος να αποδεχτεί την υποψηφιότητα και ότι τη ματαίωσαν οι βουλευτές που δήλωσαν δημοσίως ότι δεν πρόκειται να τον ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στους συνεργάτες του επισημαίνει ότι ήταν τεράστιο επικοινωνιακό λάθος του Σαμαρά να δηλώσει στη γνωστή συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ότι υπάρχουν «μαξιλάρια», ώστε να βρεθούν οι 180 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Μπορεί η λογική να ήταν να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας στο εξωτερικό, αλλά στο εσωτερικό λειτούργησε ως «μπούμερανγκ», αφού πολλοί βουλευτές, δυνητικά θετικοί, είτε αντέδρασαν αντιμετωπίζοντας την πρωθυπουργική βεβαιότητα ως τσαμπουκά είτε πιέστηκαν από τις πολιτικές συνθήκες να οχυρωθούν στο «όχι».

Τέλος, εκτιμούν ότι και η πορεία διαπραγμάτευσης με την τρόικα είχε πολλά κενά στον σχεδιασμό και κυρίως έμοιαζε να μην διδάσκεται από την αρνητική εμπειρία των προηγούμενων αξιολογήσεων.

Το εκλογικό σύστημα

Σε κάθε περίπτωση στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι, αν οι εκλογές καθυστερήσουν, ενδεχομένως να αντλήσουν πολιτικά οφέλη, αφού, αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η διαπραγμάτευση για το χρέος, θα φύγει από τον ορίζοντα η πολιτική πίεση και θα αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες, που τώρα διαμορφώνονται από το ομιχλώδες τοπίο και την ελπίδα που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια άλλη πορεία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παίζει το χαρτί της υπευθυνότητας και επιχειρεί στο «παρά ένα» να δημιουργήσει θετικούς συσχετισμούς. Η πρότασή του λοιπόν να αλλάξει το εκλογικό σύστημα εντάσσεται στη λογική ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι παρόν και την επόμενη μέρα και όσα περισσότερα κερδίσει τόσο το καλύτερο.

Ουσιαστικά πιέζει προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής, όπου τα μικρομεσαία κόμματα θα είναι οι ρυθμιστές της κατάστασης.

Το μπαλάκι έπεσε τόσο στη Ν.Δ. όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη. Διόλου τυχαία, όμως, ουδείς εκ των δύο σχολίασε το συγκεκριμένο θέμα. Ο Βενιζέλος πάντως από την Καβάλα ανέπτυξε πλήρως τη σκέψη του:

«Να αλλάξουμε το εκλογικό σύστημα, γιατί αυτό το περιβόητο μπόνους των 50 εδρών νοθεύει τις συμπεριφορές. Αυτό είχε νόημα πριν από την κρίση, όταν τα κόμματα εκπροσωπούσαν πολύ μεγάλες πλειοψηφίες, ενώ δεν έχει κανένα νόημα – θα έλεγα ότι είναι παράλογο και δημοκρατικά άδικο – να ισχύει αυτός ο κανόνας όταν τα κόμματα κινούνται σε χαμηλά ή μεσαία επίπεδα, γιατί έτσι θέλει πια ο ελληνικός λαός. Δεν μπορούμε να δημιουργούμε τεχνητές πολώσεις ή τεχνητές εντυπώσεις όταν έχουμε τελείως διαφορετικά δεδομένα».

Το χαρτί της εθνικής ευθύνης, της συναίνεσης και της συνεννόησης θα το παίξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προεκλογικά απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου και το νέο κόμμα. Ο Βενιζέλος λοιπόν κάνει πολύ προσεκτικές κινήσεις προκειμένου να βρεθεί προεκλογικά σε καλύτερη θέση, κατηγορώντας τον προκάτοχό του και πρώην πρωθυπουργό για έλλειψη ευθύνης και ευθυκρισίας απέναντι στην παράταξη και τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμή.

Νέο εγχείρημα

Από την άλλη πλευρά του λόφου οι παπανδρεϊκοί ετοιμάζονται πυρετωδώς για το νέο εγχείρημα. Ήδη έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν τα πρώτα ονόματα, την ώρα που πληθαίνουν οι καινοτομίες γύρω από τη συγκρότησή του. «Αλλαγή», «Κίνημα Αξιών» και «ΣΟΚ» (Σοσιαλιστικό Κόμμα) είναι κάποια από τα ονόματα που έχουν κυκλοφορήσει, με το πρώτο επικρατέστερο, αφού παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα δίνει μια αίσθηση νέου.

Όσον αφορά την οργάνωση, αυτή θα γίνει μέσω Διαδικτύου και θα είναι απόλυτα ηλεκτρονική, με δίκτυα φίλων και μελών που θα αναπτύσσονται είτε κατά περιφέρεια είτε σε συγκεκριμένους χώρους (νεολαία, επιστήμονες κ.λπ.).

Μια επιτροπή έχει αναλάβει να βρει τα 420 άτομα που χρειάζεται το κόμμα προκειμένου να κατέβει με πλήρεις συνδυασμούς και υποψήφιους βουλευτές σε όλη τη χώρα. Ως εκ τούτου βολιδοσκοπούνται ήδη πρώην βουλευτές και υποψήφιοι στις λίστες από το 2004 ώς το 2009, αλλά και πολλά πρόσωπα που έσπευσαν να στείλουν βιογραφικά όταν λειτουργούσε το opengov για να στελεχώσουν τον κυβερνητικό μηχανισμό.

Ιδεολογικά ο χώρος θα κινηθεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, «πιο ριζοσπαστικά από το Ποτάμι», με μέτωπο στην «αντιμεταρρυθμιστική» διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ. και τον «λαϊκισμό της αντιπολίτευσης».

Ουσιαστικά ο Παπανδρέου, που περιμένει ότι θα γίνει πολιτικός στόχος όλων, θα επιχειρήσει να αντιστρέψει τα πυρά έναντι όλων προκειμένου να «συγκινήσει» τους… αμετανόητους παραδοσιακούς ΠΑΣΟΚους.

Οσο για τον χρονικό ορίζοντα ανακοίνωσης του νέου εγχειρήματος, αυτός συμπίπτει με τις πρώτες μέρες του νέου έτους – αν τελικά, όπως φαίνεται, η Βουλή διαλυθεί την επόμενη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

topontiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ