ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ 18ΧΡΟΝΟΙ

ΕΚΛΟΓ2Το νομοθετικό σύστημα προβλέπει διαδικασίες για να καταστεί δυνατή η συμμετοχή των νέων εκλογέων στις προσεχείς εκλογές, δηλώνει η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, με αφορμή την αδυναμία των 18χρονων να ψηφίσουν στις 25 Ιανουαρίου.

Το πρόβλημα αφορά περίπου 100.000 νέους εκλογείς, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ψηφίσουν, θέμα που έχει προκαλέσει πολιτική αντιπαράθεση με εκατέρωθεν καταγγελίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, «οι γεννηθέντες το 1997, οι οποίοι δεν είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων που τηρούνται στο υπουργείο Εσωτερικών, ενόψει του ότι η διαδικασία σύνταξης των ονομαστικών καταστάσεων από τους δημάρχους θα λάβει χώρα την 1η έως και τέλος Φεβρουαρίου του 2015, δεν θα ψηφίσουν στις Βουλευτικές Εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Ο Συνήγορος του Πολίτη ως ανεξάρτητη Αρχή, υπογραμμίζει ότι για την επίλυση του ζητήματος προβλέπονται οι νόμιμες διαδικασίες, αρκεί να κινητοποιηθούν άμεσα οι μηχανισμοί. «Δεν είναι θέμα παρανομίας, είναι ένα πρόβλημα το οποίο καλό θα ήταν να αντιμετωπιστεί» υπογραμμίζει η κ. Σπανού.

Διευκρινίζει δε ότι το πρόβλημα δημιουργείται γιατί ο νόμος προβλέπει μεν την ψήφο των εκλογέων στην ηλικία των 18 ετών, η ενημέρωση, όμως, των εκλογικών καταλόγων γίνεται τον μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους, με αποτέλεσμα όταν γίνονται εκλογές στις αρχές του έτους να μην είναι συμπληρωμένοι οι κατάλογοι με τους νέους ψηφοφόρους.

Αυτό προβλέπεται από τον νόμο, σημειώνει η κ. Σπανού, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχει ένα ζήτημα, διότι αφενός προβλέπεται η ψήφος, αφετέρου δεν είναι τεχνητά εφικτό.

Για την υπέρβαση του προβλήματος το οποίο είναι νομικό μεν, αλλά στην ουσία τεχνικό, ο Συνήγορος του Πολίτη πρότεινε στο υπουργείο Εσωτερικών τις εξής λύσεις:

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σπανού, επειδή είναι κλειστή η Βουλή και δεν μπορεί να γίνει μια πράξη τροποποίησης του νόμου, να γίνει με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να προβλεφθεί η κατ’ εξαίρεσιν ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων όχι τον Φεβρουάριο, αλλά νωρίτερα- και μάλιστα σε μια περίοδο που κανονικά θα έπρεπε να εξαιρείται, όπως αυτή πριν τις εκλογές, που συνήθως δεν γίνεται για προφανείς λόγους. Ωστόσο σε αυτή την περίπτωση και επειδή αφορά ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος θα μπορούσε να επιτραπεί η ενημέρωση των εκλογικών καταλόγων νωρίτερα από τον Φεβρουάριο.

Η δεύτερη λύση αφορά τη χρήση μιας διαδικασίας, η οποία χρησιμοποιείται για τους ψηφοφόρους που δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους για οποιονδήποτε άλλον λόγο. Στην περίπτωση αυτήν, προσκομίζουν στο εκλογικό τμήμα μια βεβαίωση από τον δήμο, ότι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια και με βάση αυτήν ψηφίζουν. Αυτό θα μπορούσε να συνοδευτεί με μια εγκύκλιο προς τις εφορευτικές επιτροπές, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εφαρμογή του. Ενδεχομένως, να προβλεφθεί ένα εκλογικό τμήμα γι’ αυτούς τους εκλογείς, ανά δήμο ή δημοτικό διαμέρισμα, ανάλογα με τις ανάγκες, ούτως ώστε όποιο ζήτημα προκύπτει να αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο.

Για την επίτευξη αυτών των λύσεων, συμπληρώνει η κ. Σπανού, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών, γιατί στενεύουν τα περιθώρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ