ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΒΑΡΚΙΖΑ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Γιάννης Παιδής

συμφωνιαΗ χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. η πρώτη για τον Αλέξη Τσίπρα συνέπεσε με την 70η επέτειο της υπογραφής της Συμφωνία της Βάρκιζας από την τότε κυβέρνηση Πλαστήρα και αντιπροσώπους του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ), μετά την ανακωχή των Δεκεμβριανών στις 11 Ιανουαρίου 1945 ανάμεσα στους Άγγλους και τον ΕΛΑΣ.

Η επέτειος της Βάρκιζας φέρνει στο νου όλων μας τον επώδυνο συμβιβασμό που οδήγησε στα επόμενα χρόνια χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές της αριστεράς στη φυλακή, στις εξορίες, και μετέπειτα στον εμφύλιο ως φυσική συνέπεια αυτών των διώξεων και του διχασμού στους κόλπους του λαού.

Η χθεσινή σύμπτωση όπως είναι φυσικό προκαλεί έναν επιπρόσθετο φόβο σε όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια πάλεψαν για να φύγουν τα μνημόνια, για να διαγραφεί το επαίσχυντο χρέος που έχει αποπληρώσει δύο και τρεις φορές ο λαός μέχρι σήμερα και για να γίνει επιτέλους η Ελλάδα πραγματικά κυρίαρχη χώρα την οποία κυβερνούν οι νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις της.

Και προκαλεί φόβους για το γεγονός ότι τόσο ο κ. Βαρουφάκης μετά το Eurogroup, όσο και ο κ. Τσίπρας χθες μετά τη σύνοδο κορυφής άρχισαν να στρογγυλεύουν πολύ τις λέξεις και τις τοποθετήσεις τους κάνοντας λόγο για συμβιβασμό, ο οποίος προφανώς και δεν θα περιλαμβάνει ούτε καν πρόβλεψη για το χρέος, αλλά και για αποδοχή της πλειοψηφίας των μέτρων των μνημονίων που αποδέχθηκαν αναντίρρητα οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το βέβαιο είναι ότι οι κ.κ.Βαρουφάκης και Τσίπρας όλο αυτό το μικρό διάστημα που συναντούνται με τους εταίρους μας δέχθηκαν αφόρητες πιέσεις για να βάλουν νερό στο ήδη νερωμένο κρασί τους, αλλά εξίσου βέβαιο είναι ότι έχουν πίσω τους ένα λαό ο οποίος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θέλει και από αυτή την κυβέρνηση, την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς, να κάνει ότι έκαναν και οι προηγούμενες.

Ο λαός θέλει και το εννοεί να φύγει η τρόικα και να ακυρωθεί το μνημόνιο και όχι να έλθουν με άλλο όνομα ή με άλλη μορφή.

Ο λαός θέλει να απαλλαγεί από το δυσβάσταχτο χρέος και να πορευτεί σε δρόμους ανάπτυξης σε μια χώρα ισότιμη με τις υπόλοιπες στην Ε.Ε.

Ο λαός θέλει να μπει σήμερα κιόλας τέλος στην ανθρωπιστική κρίση, να δημιουργηθούν άμεσα προοπτικές για την απασχόληση του ενός και πλέον εκατομυρίου ανέργων, να έλθει η ελπίδα στη χώρα, όπως άλλωστε ήταν και το προεκλογικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός με την αθρόα συμμετοχή του στις αυθόρμητες συγκεντρώσεις αξιοπρέπειας σε όλη τη χώρα αλλά και οι λαοί τις Ευρώπης που βγήκαν στους δρόμους για να δείξουν τη συμπαράστασή τους απέδειξαν ότι θέλουν να φύγει η νεοφιλελεύθερη καταχνιά από την Ευρώπη και επιτέλους να βρεθούν φωνές που θα πουν ως εδώ και μη παρέκει στην Αγγελα Μέρκελ και στους υπόλοιπους εκφραστές του κεφαλαίου, των τραπεζών και της παγκόσμιας διαπλοκής.

Κατά συνέπεια λοιπόν η κυρίαρχη απαίτηση στην Ευρώπη είναι να παραμείνουν ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του σταθεροί σε όσα ανέφεραν προεκλογικά και να δημιουργήσουν εκείνες τις προϋποθέσεις για να οδηγηθούμε στην Ευρώπη των λαών.

Αν δεν μπορούν να το πετύχουν πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν θα τους συγχωρήσουν επώδυνους συμβιβασμούς. Δεν θα ανεχθούν άλλη Βάρκιζα. Υπάρχει επιτέλους και ο δρόμος της αξιοπρέπειας ακόμη και εκτός ευρώ. Και αν χρειαστεί ο ελληνικός λαός που δεν έχει τίποτα να χάσει θα μπορέσει να περπατήσει σε αυτόν το δρόμο της αξιοπρέπειας. Αρκεί να έχει δίπλα του μία κυβέρνηση που θέλει και μπορεί να τον οδηγήσει και σε αυτό το δρόμο.

Πρέπει να το καταλάβουν στην κυβέρνηση ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προδώσουν αυτό το λαό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ