Τελεσίγραφο έως την Παρασκευή για αίτημα παράτασης του προγράμματος
Το Eurogroup έδωσε χρονικό περιθώριο στην Ελλάδα έως την Παρασκευή προκειμένου να ζητήσει η Ελλάδα επέκταση του τρέχοντος προγράμματος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση» και το επόμενο βήμα μπορεί να γίνει μόνο από την Αθήνα. Η επέκταση, όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενέχει περιθώρια ευελιξίας, αλλά συνεπάγεται δεσμεύσεις.
Ο επικεφαλής της Ευρωομάδας δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης ότι «σε γενικές γραμμές υπάρχει αίσθηση απογοήτευσης» για το πώς πήγαν οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο και διαπιστώθηκε ότι «δεν υπάρχει κοινό έδαφος» για το πώς θα είναι το πρόγραμμα.
Ο κ. Ντάισελμπουμ τόνισε ότι έγινε συζήτηση για τα βήματα μπροστά και «η αίσθηση είναι ότι το καλύτερο είναι να ζητηθεί επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος». Απλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο ώστε να μας δοθεί περιθώριο κάποιων μηνών να κάνουμε διευθετήσεις, πρόσθεσε.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το αίτημα επέκτασης του προγράμματος συνεπάγεται δεσμεύσεις. Συμπλήρωσε όμως ότι υπάρχει εντός του προγράμματος δυνατότητα ευελιξίας, χωρίς μονομερείς κινήσεις, ούτε ακύρωση ήδη ληφθέντων μέτρων, ενώ τα όποια νέα μέτρα θα πρέπει να είναι πλήρως χρηματοδοτημένα.
Σε αυτό το πλαίσιο -ευελιξίας με δεσμεύσεις- θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, είπε ο Ντάισελμπουμ, τονίζοντας ότι πλέον εναπόκειται στους έλληνες να αποφασίσουν αν θέλουν μία τέτοια παράταση.
O ίδιος σημείωσε: «Ακουσα τον έλληνα συνάδελφό μου να μιλά για χρόνο και γέφυρα, αυτό είναι με άλλα λόγια η επιμήκυνση».
«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη εβδομάδα, αλλά αυτό είναι όλο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Eurogroup, συμπληρώνοντας ότι το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσε να συνεδριάσει την ερχόμενη Παρασκευή, αλλά αυτό εξαρτάται από το έαν η Ελλάδα θα κάνει το αίτημα για την παράταση.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί επισήμανε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την παράταση του προγράμματος, «αυτό είναι το πλαίσιο» ανέφερε.
Κάλεσε, δε, την ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ευελιξία που της παρέχεται και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ελλάδας, τόσο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επέμειναν ότι οι πληρωμές βασίζονται στις αξιολογήσεις και τα κονδύλια δίνονται μετά την επιτυχή εφαρμογή των δεσμεύσεων.
Σε ερώτημα σχετικά με την επόμενη ημέρα, στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε αίτημα για παράταση, οι εκπρόσωποι των θεσμών απέφυγαν να απαντήσουν.
Συγκεκριμένα, ο Πιέρ Μοσκοβισί, αφού επανέλαβε το πλαίσιο συζήτησης, ζήτησε να επικρατήσει η λογική.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «κάθε κράτος – μέλος που έχει πρόβλημα μπορεί να ζητήσει ένα πρόγραμμα· στην περίπτωση της Ελλάδας προτιμούμε να ζητήση παράταση του ισχύοντος».
Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε, επιπλέον, ότι βάσει της ενημέρωσης που έχει, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντ.Τουσκ δεν σκοπεύει να συγκαλέσει Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Σημείωσε, πάντως, ότι «υπάρχει χρόνος και δυνατότητα για συμφωνία για επιμήκυνση».
Ο ΣΑΜΑΡΑΣ
Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη επικοινώνησε τηλεφωνικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.
Όπως έγινε γνωστό από την αξιωματική αντιπολίτευση, οι συνομιλίες αφορούσαν «το συντονισμό των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων» και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι να εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στις σχέσεις Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, ο κ.Βενιζέλος ανέφερε στον κ.Σαμαρά ότι πρέπει να αναμένουν επίσημη και σε βάθος ενημέρωση των κομμάτων από την κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ζητήσει και επισήμως ενημέρωση, με στόχο – όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – να διασφαλισθεί η πορεία της χώρας προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο για τους πολίτες και την οικονομία.