ΜΠΟΡΕΙ Ο ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ;

ph7Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν βρει ένα νέο όπλο στη μάχη κατά της νόσου Αλτσχάιμερ – όχι με τη μορφή ενός φαρμάκου, αλλά στις επικεντρωμένες ακτίνες των υπερήχων.

Αν και η προσέγγιση έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια, οι ερευνητές είπαν την Τετάρτη ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά καλά, αφού βελτιώθηκε η μνήμη των ζώων, η οποία μετράται με δοκιμές, όπως η πλοήγηση σε ένα λαβύρινθο.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine, είναι η πρώτη απόδειξη ότι ο υπέρηχος από μόνος του θα μπορούσε να έχει ευεργετική επίδραση στη μνήμη.

«Η έρευνά μας ήταν πολύ διερευνητική και εμείς πραγματικά δεν περιμέναμε να δούμε μια τέτοια τεράστια επίδραση,» δήλωσε στο Reuters ο Juergen Goetz του Πανεπιστημίου του Queensland στο Brisbane, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος με αυτό.»

Μετά από αρκετές εβδομάδες αγωγής των ποντικών που είχαν τροποποιηθεί γενετικά για να παράγουν αμυλοειδείς πλάκες, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο υπέρηχος  καθάρισε σχεδόν τελείως τις πλάκες στο 75% των ζώων, χωρίς εμφανή βλάβη στον ιστό του εγκεφάλου.

Ο Goetz τόνισε ωστόσο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια προτού η έρευνά του μπορέσει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Περισσότερα: Reuters 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ