ΝΕΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΘΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΒΡΥΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΙΒΟΙΑ

dromos anatoli agiaΈνα ακόμη σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας των μεταφορών στην περιοχή της Αγιάς αλλά και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος στον Κίσσαβο, έγινε το πρωί της Τετάρτης με την υπογραφή από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τον εκπρόσωπο της αναδόχου κατασκευάστριας εταιρείας, της σύμβασης για την υλοποίηση του νέου οδικού άξονα που θα συνδέει την Ανατολή με το Μεγαλόβρυσο και τη Μελιβοία.

Ο νέος δρόμος ο οποίος θα είναι συνολικού μήκους 16,2 χιλιομέτρων, έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Το έργο θα κατασκευαστεί από την ανάδοχο εταιρεία ΑΙΑΣ Α.Τ.Ε. και θα κοστίσει 2.273.857,25 ευρώ (ο προϋπολογισμός προ της έκπτωσής ανέρχονταν στα 4 εκ. ευρώ), με πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της υπογραφής της σύμβασης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε τα εξής: «υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση ενός έργου μεγάλης σημασίας για την περιφερειακή ενότητα Λάρισας αλλά και για την Αγιά. Ένα έργο που θα βελτιώσει στο μέγιστο την καθημερινότητα των ανθρωπίνων κοινοτήτων στις ορεινές περιοχές αλλά και των ανθρώπων που επένδυσαν και εργάζονται στον πρωτογενή τομέα.  Θα δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό, συνδέοντας το βουνό με τη θάλασσα και θα ολοκληρωθεί το οδικό κύκλωμα στον Κίσαβο. Παράλληλα, μέσα και από αυτή τη σύμβαση δημιουργούνται θέσεις εργασίας, και δίνεται χρήμα στην τοπική οικονομία».

Ο ΑΝΤ. ΓΚΟΥΝΤΑΡΑΣ

Ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας δήλωσε: «είναι μια μεγάλη στιγμή για την Ανατολή, το Μεγαλόβρυσο και την Μελιβοία. Θεμελιώνεται ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που ήταν ζητούμενο πολλών ετών. Θα έχει σημαντική παρέμβαση και στην καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και στην ανάπτυξη του Κισσάβου και της αγροτικής παραγωγής. Είναι γνωστό ότι στον Κίσσαβο συναντά κανείς το 80% περίπου των φυτών και των βοτάνων όλων των ευρωπαϊκών βουνών. Είναι επίσης γνωστό ότι στον Κίσσαβο θα βρει κανείς σπάνια βότανα. Με την περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε συμφωνήσει σε έναν γενικό σχεδιασμό, ώστε βήμα – βήμα, έργο – έργο, να αναπτύξουμε την περιοχή της Αγιάς και του Κισσάβου. Αυτό το σχέδιο υλοποιείται σε συνεργασία με τον κύριο περιφερειάρχη.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορά στην κατασκευή έργων βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης χωμάτινης οδού που συνδέει τους οικισμούς Ανατολή και Μεγαλόβρυσο και καταλήγει στην επαρχιακή οδό 8 Αγίας – Μελιβοίας. Το συνολικό μήκος της παρέμβασης ανέρχεται σε  περίπου 16.200μ. και χωρίζεται σε τρία επιμέρους τμήματα.

Το πρώτο τμήμα της υπό κατασκευής οδού συνδέει τον οικισμό της Ανατολής Δήμου Αγιάς με τον οικισμό του Μεγαλόβρυσου Δήμου Αγιάς. Έχει συνολικό μήκος περίπου 10.500μ (μαζί με τις διασταυρώσεις-επικαλύψεις). Η μελέτη του έργου προβλέπει τη διάνοιξη και την ασφαλτόστρωση του συγκεκριμένου τμήματος της οδού.

Το δεύτερο τμήμα ξεκινάει από τη Χ.Θ.9+000 του προηγούμενου πρώτου τμήματος, έχει συνολικό μήκος περίπου 1.700μ και καταλήγει στο ορεινό κύκλωμα Κισσάβου. Η μελέτη του έργου προβλέπει τη διάνοιξη της οδού και τη διαμόρφωσή της με μία στρώση υπόβασης.

Το τρίτο τμήμα αποτελεί τμήμα του ορεινού κυκλώματος Κισσάβου, ξεκινάει από το τέλος του δεύτερου τμήματος και καταλήγει στην επαρχιακή οδό 8 Αγίας – Μελιβοίας και έχει συνολικό μήκος περίπου 4.000μ. Η μελέτη του έργου προβλέπει τη διάνοιξη της οδού και τη διαμόρφωσή της με μία στρώση υπόβασης.

Γενικότερα οι εργασίες που θα εκτελεσθούν περιλαμβάνουν:

– Χωματουργικές εργασίες διαπλάτυνσης της οδού (με αύξηση του πλάτους της επιφάνειας κυκλοφορίας στα 5,50μ έως 6,00μ και διαμόρφωση ερεισμάτων εκατέρωθεν μεταβλητού πλάτους 0,50- 1,00μ.).

-Κατασκευή τεχνικών έργων.

– Οδοστρωσία (μία στρώση υπόβασης και στα τρία τμήματα και μία στρώση βάσης στο πρώτο τμήμα)..

– Ασφαλτόστρωση (μια ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας πάχους 5cm μόνο στο πρώτο τμήμα).

– Σήμανση – ασφάλιση της οδού.

Η τελική διατομή της οδού θα έχει μεταβλητό πλάτος: 5,5μ-6,0μ/7,0μ-9,0μ.

Συμπληρωματικά και για τουριστικούς λόγους θα πραγματοποιηθούν κάποιες διαμορφώσεις στο παρατηρητήριο και στον χώρο αναψυχής που είναι κοντά στις πηγές της περιοχής.

Η προτεινόμενη οδός, ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς πέριξ της εν λόγω οδού, είναι εγκατεστημένες πολλές γεωργικές επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες καθώς και πολλές τουριστικές δραστηριότητες όπως αγροτουριστικές (εναλλακτικός τουρισμός). Ο δρόμος διευκολύνει την πολύ γρήγορη μετάβαση από το βουνό προς την θάλασσα και αντίστροφα και συγκεκριμένα διευκολύνει την πρόσβαση στον παραλιακό άξονα Λάρισας, που ενώνει τα παράλια της Π.Ε. Λάρισας με τα παράλια της Π.Ε. Πιερίας και τα παράλια της Π.Ε. Μαγνησίας καθώς και τις διεξόδους προς ΠΑΘΕ και Εγνατία οδό, από τους παραδοσιακούς οικισμούς του Κισσάβου. Η οδός μπορεί να εξυπηρετήσει την πιο σύντομη κίνηση οχημάτων και ανθρώπων και την ανάπτυξη του εμπορίου λόγω της εύκολης πρόσβασης με τις επαρχιακές οδούς Μελιβοίας – Βελίκας και Άνω Σωτηρίτσας – Κάτω Σωτηρίτσας.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com