ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΙΣΑΡΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ

IMG_1119Eρώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, Κωνσταντίνος  Μπαργιώτας-Λάρισας, Κατερίνα Μάρκου-Β’ Θεσσαλονίκης και Γρηγόρης Ψαριανός-Β΄ Αθηνών προς τον Υπουργό Υγείας σχετικά με την αύξηση του ποσοστού των καισαρικών δίχως ιατρική αιτιολόγηση. 

Σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) του 2013 τα ποσοστά των καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα σε δημόσια (40%) και ιδιωτικά (έως 65%) νοσοκομεία χωρίς ιατρική αιτιολόγηση είναι εξαιρετικά υψηλά. Πρόκειται, μάλιστα, για τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες. Η Επιτροπή προέτρεψε την Ελλάδα να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και να εισαγάγει αυστηρούς ελέγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή, προκειμένου να επιτευχθούν τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ.

Επειδή η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε μέχρι 1 Μαρτίου 2015 να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που πήρε για μείωση των καταχρηστικών καισαρικών, το ΠΟΤΑΜΙ ζητά απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας. Ποια μέτρα ελήφθησαν για συμμόρφωση με τις συστάσεις της Επιτροπής CEDAW; Μειώθηκαν τα ποσοστά των καταχρηστικών καισαρικών τομών από τη δημοσιοποίηση το 2013 της έκθεσης της Επιτροπής του ΟΗΕ; Και εάν ναι, σε τι ποσοστό ανέρχονται ετησίως οι καισαρικές τομές στη χώρα; Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει μέτρα για το σχεδιασμό αφενός επιστημονικού μηχανισμού ελέγχου και αξιολόγησης και αφετέρου συστηματικής καταγραφής των καισαρικών, ανά θεραπευτήριο και ιατρό; Σκοπεύει να υιοθετήσει νομοθετική ρύθμιση που θα καθιστά υποχρεωτική την ιατρική αιτιολόγηση;

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com