ΣΥΡΙΖΑ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΙΚΑ ΣΕ ΠΡΩΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΣΥΡΙΖΑΤην αντιμετώπιση ενός ουσιαστικού προβλήματος που αφορά εκατοντάδες πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες της χώρας και συγκεκριμένα την αδυναμία έκδοσης βιβλιαρίου ασθενείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μολονότι διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα (ένσημα), έφεραν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 11 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία της Ηρώς Διώτη. Η ερώτηση είναι η ακόλουθη:

«Οι υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές καθώς και η έλλειψη ρευστότητας υποχρέωσαν τα τελευταία έτη πολλούς ελεύθερους επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, καθώς αδυνατούσαν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις τους.

Πολλοί εξ αυτών, μολονότι θα ήθελαν να είναι συνεπείς, βρέθηκαν μετά το “λουκέτο” της επιχείρησης να χρωστούν μεγάλα ποσά στον ΟΑΕΕ, αδυνατώντας ακόμη και να μπούνε σε ρύθμιση, ειδικά με το νομικό καθεστώς που επικρατούσε μέχρι πρότινος για τις ρυθμίσεις οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία. Ένα από τα προβλήματα που ανέκυψαν εκ των παραπάνω, ήταν ότι βρέθηκαν και χωρίς απασχόληση αλλά και χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη.

Για να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα δύο βασικές βιοτικές ανάγκες, κάποιοι επέλεξαν να εργαστούν ως μισθωτοί σε άλλες επιχειρήσεις, προσπαθώντας να καλύψουν τόσο το οικονομικό πρόβλημα, όσο και για να κολλήσουν ένσημα, προκειμένου να ανοίξουν βιβλιάριο υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στην επίσημα ιστοσελίδα του Ιδρύματος αναφέρεται ότι για την έκδοση βιβλιαρίου ασθενείας, προβλέπεται μεταξύ άλλων η προσκόμιση βεβαίωσης διαγραφής από άλλο φορέα ή Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 ότι δεν είναι ασφαλισμένος σε άλλο Ταμείο. Όμως τα υποκαταστήματα του ΙΚΑ σε διάφορες περιοχές της χώρας δε δέχονται την υπεύθυνη δήλωση, αναγνωρίζοντας μεν ότι οι υποψήφιοι ασφαλιζόμενοι έχουν την προαπαιτούμενη ασφαλιστική ικανότητα, αλλά απορρίπτοντας το αίτημα έκδοσης βιβλιάριου ασθενείας στους αιτούντες.

Επειδή η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι στοιχειώδες και αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, ερωτάται ο κ. Υπουργός πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το ουσιαστικό αυτό πρόβλημα που αφορά εκατοντάδες πρώην ελεύθερους επαγγελματίες της χώρας».

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com