Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης από την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, με άμεσα μέτρα, του προβλήματος με τους πρόσφυγες, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Τυρνάβου ζητώντας να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες πέραν των όσων προβλέπει η συνθήκη Σέγκεν, ενώ επισημαίνει ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να υψώσουν μέτωπο αλληλεγγύης στους δοκιμαζόμενους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους ανθρώπους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

“Αυξάνεται συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα μας, κυρίως από τη Συρία αλλά και άλλες χώρες, στις οποίες εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα οι μονοπωλιακοί ανταγωνισμοί, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους και πολύμορφες επεμβάσεις.

Οι υπάρχουσες υποδομές για την υποδοχή τους είναι, από ανύπαρκτες έως και εντελώς ανεπαρκείς, ενώ χιλιάδες από αυτούς παρότι έχουν προορισμό άλλες χώρες της ΕΕ, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, εξαιτίας του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν. Το αποτέλεσμα είναι να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα τόσο οι ίδιοι οι πρόσφυγες, ακόμη και μικρά παιδιά, που καταφεύγουν στη χώρα μας (στέγαση, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κλπ.) όσο και οι κάτοικοι των περιοχών που δέχονται τα προσφυγικά κύματα.

Η προσπάθεια διασκέδασης του σοβαρού αυτού ζητήματος από την αρμόδια αναπληρωτή υπουργό και η εναπόθεση της αντιμετώπισής του στη δήθεν «αλληλεγγύη» των «εταίρων» και των οργάνων της ΕΕ, που ευθύνονται σημαντικά για τη δημιουργία και την ανακύκλωση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, είναι αδιέξοδη, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους και αποτελεί, στην ουσία, συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Είναι ανάγκη σήμερα η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να δρομολογήσουν   άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τους πρόσφυγες

  • Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους. Η λειτουργία τους σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μετατεθεί ως ευθύνη στους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας αφού, ούτε τους αναγκαίους πόρους διαθέτουν,  ούτε το προσωπικό.  Η εξεύρεση και η υπόδειξη  των κατάλληλων υποδομών  απαιτεί  σαφώς την συνδρομή  των Δήμων και των περιφερειών   όμως, μόνο   το  κράτος   μπορεί και πρέπει να έχει την ευθύνη και  την στήριξης τους, με το αναγκαίο και κατάλληλο προσωπικό καθώς και  την χρηματοδότηση τους. Κάθε άλλη ενέργεια  από την μεριά της Κυβέρνησης  θα  συνδράμει  ώστε να αναβιώνουν  τα  φαινόμενα  γκέτοποίησης  των  μεταναστών, που ήδη έχουμε βιώσει   και  θα  στρώνει το έδαφος  για το φούντωμα ρατσιστικών, αντιμεταναστευτικών  αντιλήψεων και  ενεργειών .
  • Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
  • Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη- μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.

Τα παραπάνω συνεκτικά μέτρα είναι  οι ελάχιστες, αλλά και οι μόνες  σήμερα ρεαλιστικές προϋποθέσεις, ώστε να μην  γίνει η χώρα για άλλη μια φορά,  χωματερή ψυχών.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας και  οι φορείς τους,  είναι ανάγκη να υψώσουν μέτωπο αλληλεγγύης  στους λαούς της  ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου,  που  τσακίζονται και  ξεριζώνονται από τους  ιμπεριαλιστικούς πολέμους  που κλιμακώνουν  τα μονοπωλιακά συμφέροντα, έχοντας και τη σφραγίδα της Ε.Ε.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com